29 Септември, 2022 09:13 2 143 15

Методи за по-бързо узряване на авокадото

  • авокадо-
  • узряване-
  • метод

Авокадото се бере в неузряло състояние, затова и в магазина често го закупуваме все още недостатъчно готово

Методи за по-бързо узряване на авокадото - 1
Снимкa: Shutterstock

Авокадото е невероятен плод с безценни вкусови и хранителни качества. Неслучайно крокодилската круша се нарежда сред 10-те най-здравословни храни в световен мащаб, пише gotvach.bg.

Зеленият мексикански плод е познат още през времето на маите и ацтеките. Той е оприличаван на крокодилска кожа, заради своята грапавина и характерен зелен цвят. През времето обаче се откриват незаменимите ползи на авокадото и неговият чудотворен състав.

В него влизат над 20 вида витамини, полезни мазнини, фибри, аминокиселини и минерали. Заради изключително полезният състав и ненадминати ползи за здравето, популярността на авокадото се увеличава все по-осезаемо, като днес неговата употреба обикаля цялото земно кълбо.

Авокадото има сравнително необичайни характеристики. Макар че е плод, то няма типичния сладникав вкус. Също така, специфично за авокадото е, че когато се закупи от магазина, то всъщност е неузряло и не е годно за консумация.

Метод с микровълнова

Авокадото се бере в неузряло състояние, затова и в магазина често го закупуваме все още недостатъчно готово. За да скъсите периода на нетърпеливо очакване и за да накарате авокадото да узрее по-бързо, то ето ви няколко полезни съвета:

За метода ви е необходима вилица, с която да намачкате авокадото на две равни половини. Поставете плода в чиния и го покрийте с капак или салфетка, за да го предпазите от възможна експлозия в микровълновата.

Загрявайте плода в продължение на 30 секунди, докато омекне достатъчно. Ако не е меко, то го оставете за още 30 секунди. След това го изчакайте да се охлади малко и го нарежете по обикновения начин.

Метод с алуминиево фолио

Вземете алуминиево фолио и увийте цялото авокадо. Поставете го върху хартия за печене и го оставете за 10 минути. Когато се охлади напълно, премахнете хартията и вече можете да го използвате.

След като научихте как авокадото може да узрее по-бързо, вижте и някои идеи за: супи с авокадо, кремове с авокадо, сандвичи с авокадо.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ели Енчева

    0 0 Отговор
    А неузрялотоманго/ако изцяло е зелено,няма по него червена част и е твърдо на пипане/ го оставете 3-4 дни в кухнята на по-топло, да узрее и тогава го обелете и нарежете жълтата му, месеста част. Внимавайте да не се порежете,защото костилката му е голяма и твърда. Режете месестата част внимателно!

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Неузрели плодове

    0 0 Отговор
    "доузряват" по-бързо, ако ги съхранявате заедно с ябълки. Важи и обратното - ако искате бързоразвалящи се плодове (кайсии, банани, ягоди...) да останат по-дълго време свежи, ги дръжте далеч от ябълките. Разбира се, температурата на съхранение също играе важна роля.
  • 4 химик

    0 0 Отговор
    Авокадото има сравнително необичайни характеристики. И какви са те? Химичен състав,нещо друго,на кое в организма влияе авокадото?

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Необичайно е

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "химик":

    например, високото съдържание на мазнини. Дават го като 15 гр. мазнини на 100 гр. авокадо.
  • 10 тортиля

    0 0 Отговор
    Не знам на какво влияе,питай чичко Гугъл. Той е отличник и знае. Но не се явява в "Стани богат" при мистър Билалов.
  • 11 химик

    0 0 Отговор
    С тия 15 г.мазнини това авокадо конкурира свинското месо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 инж технолог по хранене

    0 1 Отговор
    Авокадо могат да ядат по-слабите жени ,за да си поемат подкожната полу-течна мазнина за изглаждане на кожата.
  • 14 батка

    0 0 Отговор
    Аз го завивам с хавлиена кърпа...узрява за два дни.
  • 15 Още ляп, но от къде е, нз

    1 0 Отговор
    Няма нужда, че по скъп от нашия ляп...!