29 Септември, 2022 10:16 1 879 7

Китайски археолози откриха фосилизиран череп на Хомо еректус на 1 млн. години (ВИДЕО)

  • археолози-
  • хомо еректус-
  • фосил-
  • вкаменелости-
  • череп-
  • евразия

Това са най-добре запазените вкаменелости, откривани в Евразия

Китайски археолози откриха фосилизиран череп на Хомо еректус на 1 млн. години (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Китайски археолози откриха фосилизиран череп на един милион години, принадлежащ на вида Хомо еректус, като до голяма степен непокътнатото откритие се смята за една от най-пълните вкаменелости на череп от този вид, откривани някога в Евразия.

Новооткритата вкаменелост на черепа беше открита близо до град Шиян в централната китайска провинция Хубей, където преди това бяха изкопани два черепа на Хомо еректус на това място през 1989 и 1990 г. Предишните две вкаменелости бяха датирани като около 800 000 до един милион години, като академичните кръгове нарекоха откритието „човекът Юнсян“.

Новата вкаменелост на черепа се намираше само на 0,62 метра под повърхността на земята и се превърна в най-пълния фосил на черепа на Хомо еректус, открит досега във вътрешността на Евразия, пише NOVA.

Предварителните оценки на археолозите казват, че фосилът на черепа може да датира от преди един милион години, като откритията са от голямо значение за изучаването на историята на човешката еволюция и за запълването на празнините между предишните разкопки в Китай.

„Има много малко човешки вкаменелости, които могат да датират от преди около един милион години. По-конкретно, вкаменелости, които са на повече от един милион години, открити в Китай и Източна Азия, са само тези на „човека Юанмоу“, които датират от преди 1,7 милиони години и тази на „човека от Лантиан", които са на възраст от 1,2 до 1,6 милиона години. Човекът от Юнксиан е бил в период между тях, който е преди около един милион години, а по-късно е имало Хомо еректус пекиненсис, който може да е живял преди около 800 000 години според най-новите датировки. Средният период основно се поддържа от трите черепа на човека Юнсян, така че това е връзка между предишния и следващия етап", каза Гао Син, изследовател от Института по палеонтология на гръбначните.

„Като цяло, когато най-ранните хора са се развили от група древни маймуни, техният черепен капацитет е бил много малък, между 300 и 350 милилитра, подобно на съвременните шимпанзета. Но след това размерът на мозъка постепенно ще се увеличи, ставайки по-голям през периода на Хомо хабилис, преди да расте отново, когато достигне стадия на Хомо еректус, където средният капацитет е 1088 милилитра.", каза Гао.

В момента долната половина на черепа все още е заровена в оригиналната почва на мястото, като екипът за разкопки очаква внимателно да извади целия череп до ноември тази година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щом е там

    2 1 Отговор
    вероятно е реплика.Нищо чудно скоро да открият и летяща чиния.

    Коментиран от #3

  • 2 Психопат

    2 3 Отговор
    Божидара, пиши ми на ЛС да ти дам повече информация за хомо-еректуса
  • 3 Христо Божилов

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Щом е там":

    Така е, поръчах си от али-то 3 такива черепа за декорация
  • 4 Ученият

    3 0 Отговор
    Това е бил македоникус-хомо-еректус!

    Коментиран от #5

  • 5 Последния печели

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ученият":

    Е добре как по един череп ще разберат, че е бил хомо еректиус, а не хомо еректиус дисфункциус. Даже не е ясно, че е бил хомо въобще
  • 6 Ман аф оглу

    0 0 Отговор
    Това да не е на питека дядо му бе..
  • 7 предшественика

    0 0 Отговор
    на русомилите