Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 16:49 1 357 9

Изследване: Мъжете имат по-голяма склонност към нарцисизъм

  • нарцисизъм-
  • изследване-
  • мъже-
  • жени-
  • самолюбие

Нарцисизмът се свързва с различни отклонения в личността, включително неспособност за дълготрайни и стабилни връзки, неетично поведение и агресии

Изследване: Мъжете имат по-голяма склонност към нарцисизъм - 1
Снимка: Shutterstock

Научно изследване доказва, че мъжете имат по-голяма склонност към нарцисизъм, отколкото жените. То почива на данни от 470 846 участници, събирани в продължение на три десетилетия, както и на повече от 300 научни публикации, дисертации и анализи.

На базата на всичко това учените от Университета на Бъфало в щата Ню Йорк категорично твърдят, че мъжете от всяка една възраст са по-склонни към прояви на нарцисизъм, отколкото жените.

Какво всъщност означава това?

Изводите не са непременно негативни, успокояват изследователите, особено ако сте по-амбициозни, но нарцисизмът не е и нещо прекалено хубаво, защото може да повлияе отрицателно на хората около вас.

„Нарцисизмът се свързва с различни отклонения в личността, включително неспособност за дълготрайни и стабилни връзки, неетично поведение и агресии“, казват учените.

„В същото време той помага за самоуважението, за емоционалната стабилност и за превръщането на човек в лидер“.

Учените посочват, че по принцип самолюбието е нещо с негативна оценка, но трябва да се изучава подробно, за да се разберат ключови разлики в поведението на половете.

„Не всички мъже са склонни към експлоатация на околните и чувстват, че другите са им длъжни. Не всички жени пък са негодни да бъдат лидери и са без мотивация за авторитетност“, обяснява проучването.

„Въпреки че стигнахме до извода, че средностатистическият мъж е по-нарцистичен от средностатистическата жена, това не трябва да се приема абсолютно и за всеки един човек“, завършват учените и добавят, че през дългия период на изследването нито един от двата пола не е показал каквито и да било сигнали, че с времето става по-малко склонен към нарцисизъм.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 4 Отговор
    В България това е заради примера за подръжание. Всеки уважаващ себе си "мъжкар" иска да прилича на Баце, а пък всяка БГ булка иска Баце да я гаври.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Ообенно

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ако са го излъгали че е "античен мъкедонец"!
  • 3 Вардарски!

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Качил мойто момче!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пич

    9 4 Отговор
    Обяснявам ! Отдавна мъжкото население на земята е таргетирано като група , която трябва да бъде ударена ! След промивани десетилетия мозъци , вече , само да си мъж , е престъпление ! Ако си бял мъж , е тежко умишлено престъпление ! А ако си бял хетеросексуален нахалник - тежък умишлен престъпник , с психо- социални отклонения ! Защо белите , и хетеросексуалните ?! Това , което е замислено за човечеството , ще предизвика огромна съпротива , и социални вълнения ! Очаква се ,на върха на съпротивата , да са белите мъже , защото нямат изградена робска психика ! Когато , с неслучайно настъпващият феминизъм , направиш такива мъже женчовци , или с фаворизираният хомосексуализъм намалиш популацията им , по лесно ще са справиш с тези , които поведат съпротивата !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Идън

    3 1 Отговор
    Мъжът не трябва да се променя. Той трябва да се коригира.С времето нарцисът рядко се превръща във фрезия, но зависи от почвата - доколко ще му позволи да вирее.
  • 8 Нарцисист е дори,, балеринката,,

    2 1 Отговор
    Ако мисли, че не е такъв...!
  • 9 Дъртото плашило тото 00

    1 3 Отговор
    Това, е така, защото жените се правят на,, хитри,, но е обратното. и то в голямо количество, образование без значение е тук...!