7 Октомври, 2022 10:31 7 245 16

Кинолегенда не знае как ще преживее зимата

  • гинка станчева-
  • актриса-
  • кино-
  • пенсия-
  • зима

Постоянно нарастващите сметки не спират да тревожат Гинка Станчева

Кинолегенда не знае как ще преживее зимата - 1
Снимка: БГНЕС

30 години като пенсионер отбеляза кинолегендата Гинка Станчева, която през юни 2022 г. навърши 90 години. Цели три десетилетия актрисата, срамуваща се да каже публично с колко пари изкарва месеца, чака от Министерството на културата да се сетят за нея и да ѝ отпуснат персонална пенсия, каквато редица артисти, певци и интелектуалци получават.

"Хора, които ме срещат в градския транспорт и по улиците, непрекъснато ме питат защо още нямам отпусната персонална пенсия. Аз и самата не знам защо, така че отговор на този въпрос нямам. Пенсията ми е малка, няма да ви казвам колко и какво, че направо е срамна работа“, сподели звездата от "Любимец 13“ по случай З десетилетия, откакто е освободена от театъра. Гинка все още си спомня с болка как през 1992 г. я пенсионирали принудително и останала без работа. "Беше ужасно! Имах чувството, че ще се самоубия. Не можех да живея без театъра и любимата публика“, връща лентата назад легендарната актриса.

Станчева живее в икономии и казва, че ако не е дъщеря ѝ Ермелина, няма да може да се оправя със сметките, които непрекъснато растат. От неудобство пред детето си обаче голямата звезда изкарвала студените месеци само в една стая от апартамента си, за да не разхищава топлина. Изравнителните сметки за парно, които пристигнаха наскоро, я порязали за сетен път, но щерка ѝ помогнала да погаси задълженията си, пише "Ретро".

Сега актрисата се чудела как ще кара поредна зима, преди резкия скок в цените на отоплението. И досега ѝ идвало скъпо, затова пускала само един-единствен радиатор в жилището си, при това на единица. Миналата година Станчева призна, че по цял ден е лежала завита с одеяла и жилетки, за да се сгрява и да пести от топлото. "Чета как колеги си отиват в мизерия. Дано не стигна дотам...", моли се звездата.

През наближаващата зима едва ли изобщо актрисата ще може да напуска апартамента си, тъй като от няколко месеца насам има сериозни проблеми с краката, предизвикани от варикозни вени. Въпреки че се лекува при най-добрите специалисти във ВМА, Гинка ходела все по-трудно и изкарвала все повече от дните си между четири стени. Почти цялата си пенсия пръскала за едно ходене в аптеката, за да си набави лекарствата, кои са ѝ предписани да взема. За другите си нужди разчита дъщеря си, която се прибра у нас след дълги години работа в Италия, за да бъде край 90-годишната си майка.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пинокио

    55 10 Отговор
    По важно е да пращаме пари на зеления мъник! А това че хората обедняват няма значение!
  • 2 Много пенсионери са така

    38 6 Отговор
    И къде в друга държава има пенсии на "заслужили".

    Коментиран от #13

  • 3 Северноатлантик

    34 7 Отговор
    Не ми се правете на интересни ! То европейското кино залязва , вие за българско кино пишете ?! Всеки евроатлантик трябва да гледа само турски сапунки и щатски екшъни !
  • 4 плюс минус

    37 4 Отговор
    Дай Боже, още много години да сте жива и здрава!
    Помня Вашите прекрасни роли в киното!
    Не е късно пак да участвате в киното и театъра!
  • 5 пенсионер

    17 11 Отговор
    пенсионирали я "принудително" на 60 при пенсионна възраст 55 за жените по това време ! или статията или гинка фейкват ама яко ! ама то, и аз искам персонална пенсия !
  • 6 пфууууу

    23 7 Отговор
    Ами дъщеря й е дългогодишен дипломат, все ще има да даде пари на майка си, може и вкъщи да я вземе, какво толкова! Тия артисти все пищят, че са бедни...Бедни са, но на фона на холивудските.
  • 7 Пак сърцераздирателна

    16 8 Отговор
    История,в която пропускате да кажете,че дъщеря й е във Франция и бълха я ухапала да плати сметките.В предишно оплакване поредно от мин. година същата каза че внукът й е при нея.Освен това много от тези артисти след като бяха пенсионирани продължиха да играят и в частни театри и на хонорар в държавните. Хайде стига, ние не сме ...... та да незнаем как стоят нещата с артисти и естрадни изпълнители от времето на соца ,а и след това.
  • 8 Милиони са хората в България като...

    18 2 Отговор
    Гинка Станчева!Такава ни е държавата и всички сме виновни ,че не почистихме навреме Авгиевите си Български обори!Сега вече тези които могат да отдавна в чужбина,а и малкото деца които се раждат се раждат вече там....
  • 9 Мнение

    25 3 Отговор
    Ще я преживееш зимата, Гинке, както всички наши родители я преживяват.
  • 10 Стига драми!

    17 7 Отговор
    Айде и тази се изживява на жертва! Ние помагаме на родителите си да преживяват зимата. И твоята дъщеря ще ги помогне. Стига драми!
  • 11 Неее е така

    14 6 Отговор
    Това че някой я нарекал "кино легенда", не я прави по-специална от другите пенсионери. Или за всички или да не хленчи! Аман от превилигировани!
  • 12 Тоалетна хартия

    11 3 Отговор
    Не ми пука за тая, не я знам, но дъщерята ЕРМЕЛИНА има доста пари.... ПРитесняваме ,как ще изкара зимата обикновения български пенсионер!!!!
  • 13 но никъде в друга държава

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Много пенсионери са така":

    няма това обидно и унизително отношение към светила на нашата култура!!!!
    Срамота!
    Гинка Станчева беше изправила хората на крака в КАН преди години. Ако знаят как се отнасяме сега към нея......

    Всичко ни е сбъркано. На богатите украинки дадохме луксозни жилища безплатно, не можем да влезем в моловете от тях, а на наводнените наскоро дадоха да живеят във фургони.

    Наследникът по партия на А. Меркел скоро обвини украинските бежанци, че са на социален туризъм в Европа и възбуни духовете.
    ДАЛИ НЯКОЙ наш държавник ще посмее да каже такова нещо!!!!
  • 14 незнайко

    5 3 Отговор
    Да бе да !!! Майка ми е но 95 години и не се е оплакала никога и живее сама в апартамента си . Наистина не може да излиза вече навън по стълбите, но някой пита ли ме ? Пенсията и е 550 лева, даже и остава !!! Има си всичко необходимо и харчи само за храна и комуникации . Лекарствата и са с намаление и не ги смята !!! За ток през зимата миналата година стигаше до 150 лева, защото се отоплява на ток !!! Хайде да не я съжаляваме Аня Пенчева !!!

    Коментиран от #15

  • 15 незнайко

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "незнайко":

    Пардон Гинка Станчева !!!
  • 16 Гинка Станчева?? С Уважение!! 2 мил

    8 0 Отговор
    Пенсионери и Бедни Българи живеят с по малко пари от твоята пенсия, също са работили, не в Театъра, а във фабрики, заводи и на полето, те също заслужават Уважение!! Не се Отчайвай, крадците на Прехода и Червените вождове(наследниците им) имат много милиарди в Овшорни сметки и Чужди банки!!! Надяваме се, че ще дойде времето, да имаме и ние Гл Прокурор от класата и почтеноста на тези които вкараха крадците в Затвора в Румъния!!