Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 20:26 2 367 14

Селскостопански робот убива 100 000 плевели на час с лазери (ВИДЕО)

  • селско стопанство-
  • земеделие-
  • робот-
  • плевели-
  • лазери-
  • хербициди

Човек може да плеви около един акър култури на ден, a роботът 20 акра

Carbon Robotics представи третото поколение на своя Autonomous Weeder, интелигентен земеделски робот, който идентифицира плевелите и след това ги унищожава с високомощни лазери, предаде freethink.com.

Плевелите се конкурират с растенията за пространство, слънчева светлина и хранителни вещества в почвата. Те могат също така да приклекат насекоми, които да навредят на културите, така че борбата с плевелите е основна грижа за фермерите.

Химическите хербициди могат да убият досадните растения, но също така могат да замърсят водата и да повлияят на здравето на почвата. Плевелите могат да бъдат изтръгнати на ръка, но това е трудоемка работа, а недостигът на работна ръка вече е огромен проблем в селскостопанската индустрия.

„Всяка година е по-трудно да се намерят хора, които да вършат тази работа“, каза зеленчукопроизводителят Шей Майерс пред Seattle Times.

Автономният уред за плевене убива плевелите, без да наранява почвата или водата, и работи автономно, елиминирайки зависимостта от физически работници.

Фермерският робот изглежда като голям куб на колела.

Докато се движи по редове с култури, неговите 12 камери сканират земята. Бордовият компютър, захранван от AI, идентифицира плевелите, а въглеродните лазери след това унищожават растенията.

Роботът може да елиминира повече от 100 000 плевели на час и да плеви от 15 до 20 акра посеви за един ден – за сравнение Майърс каза, че един работник може да плеви около един акър на ден.

Майърс очаква земеделският робот да се изплати за две до три години, но той идва със солидна цена: Главният изпълнителен директор на Carbon Robotics Пол Майксел каза пред Seattle Times, че струва стотици хиляди долари (той отказа да посочете точна цена).

Това не е нечуван ценови диапазон за селскостопанско оборудване, но все пак може да постави робота извън обсега на много фермери, въпреки че са налични опции за лизинг.

Дори фермери, които могат да си позволят да купят робота, може да не успеят да се сдобият с него известно време — Carbon Robotics вече е разпродала наличните ботове за доставка през 2021 г.

Тези, които са успели да се сдобият със земеделския робот са много доволни от работата му.

„Това е една от най-иновативните и ценни технологии, които съм виждал като фермер“, каза Джеймс Джонсън от Carzalia Farm в Ню Мексико в прессъобщение.

„Очаквам роботите да станат масови поради това колко ефективно се справят с някои от най-критичните проблеми на земеделието, включително прекомерната употреба на химикали, ефективността на процесите и труда“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го

    25 1 Отговор
    пуснат в Парламента !
  • 2 уНИКАЛНИ СТЕ

    7 2 Отговор
    да приклекат насекоми,
  • 3 Клончето

    5 8 Отговор
    По-голямата част от плевелите са лечебни растения. Нищо в природата не е случайно.

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Хихихи..

    3 4 Отговор
    На газена лампа ли ги убива или на восъчно-парафинови свещи? Щото нали,газова криза,туй-онуй..
  • 5 Значи

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Клончето":

    Полезните тревички се наричат билки. А плевелът си е плевел. Вреден и ненужен.

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Агро нумер 1

    0 3 Отговор
    Ми нии ко ши продавами на нашти клиенти,няма да има за мой колеги за пиячка,любовници……..
  • 8 Много са напред янките. Много.

    6 0 Отговор
    В Европа има три уникални комбайни. Два в България и един в Германия. Работи без комбайнер. Задават му се параметрите на блока и той започва да работи. Сателитно и компютърно управление.

    Коментиран от #10

  • 9 Дуньо простия

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Клончето":

    Да предложа само. Що не си направиш една татул терапия...

    Коментиран от #13

  • 10 Българина

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Много са напред янките. Много.":

    толкова са напред янките, като ваксините, колкото спасиха, толкова и убиха от внезапна смърт инфаркт и инсулт. след време ще стане ясно кое не е наред..
  • 11 Ехаааа

    4 0 Отговор
    Руска е , Нали?
  • 12 българин

    2 1 Отговор
    Това е добра новина, робот в услуга на земеделието и работещ, а не безаналогови средства за убийство, с които се фукат рашистите, кремълските военнопрестъпници и които ЩЕ бъдат на въоръжение някога. Разликата между свободния демократичен свят и робската диктатура - първите са с основна грижа как да подобрят живота на хората, а вторите как да го отнемат.
  • 13 Клончето

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дуньо простия":

    Емпирични и клинични данни на татул

    Отровна билка! По своето действие прилича на беладоната и се използва при различни спастични състояния, но главно при астма под формата на противоастматични цигари или прах за поставяне върху въглен и вдишване на дима.
    Експериментални данни на татул

    Учените Bezanger, Beauquense и Trotin през 1979г. установяват, че екстрактът от татул имат антивирусно действие. Татулът се прилага още при спастична кашлица, полова свръхвъзбудимост и мигрена .
  • 14 Клончето

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Значи":

    Троскотът е билка:
    Основно действие на билката троскот

    При бъбречни и жлъчни камъни, за диуретични чаеве, ревматизъм, подагра, отоци и някои кожни болести.
    Лечебни свойства на билката троскот

    Има потогонно, холеретично, слабително, дезинфектантно, анти-фебрилно и заздравяващо действие; използва се за лечение на ревматизъм.

    За другите да ти обяснявам ли?