Last news in Fakti

16 Октомври, 2022 19:23 4 343 8

Най-големият пясъчен остров сменя името си

  • остров-
  • райски остров-
  • австралия-
  • име-
  • смяна на името

Традиционното име на острова означава "рай"

Най-големият пясъчен остров сменя името си - 1
Снимки: Shutterstock

Остров Фрейзър е на финалната фаза от процеса по смяна на името си. Най-големият пясъчен остров в света ще си върне традиционното име. До решението се стигна до консултации с обществеността и местната власт, предава pochivka.blitz.bg.

До края на годината Фрейзър вече ще се казва K'gari (произнася се „Гъри“). Той вече е известен под това име в Национални паркове Кунсланд и в списъка със световно наследство.

K'gari означава „рай“. Думата произлиза от традиционна история за сътворението на света. Носи името на бял дух, който е помогнал в създаването на земята, които народът бучула нарича свой дом, съобщава abc.net.au.

Фрейзър е остров в Коралово море, недалеч от брега на щата Куинсланд в Австралия.

Най-големият пясъчен остров сменя името си

С дължина около 122 километра и ширина 24 километра Фрейзър е най-големият пясъчен остров в света. Специфичната му екосистема включва високи дъждовни гори, приспособили се към пясъчната почва, както и най-голямата в света система от сладководни дюнни езера.

Най-голямата атракция за туристите са 40-те езера и красиви плитки морски заливи (лагуни). Обитава се от дивото куче динго.

„Това е важен момент в историята, където ние признаваме някои от грешките в миналото и се опитваме да се уверим, че имаме по-уважително име. Такова, което се изравнява с вижданията на традиционните му притежатели“, заяви министърът на околната среда на Австралия Меган Сканлон.

Решението означава, че името Гъри може да измести напълно Фейзър. Островът е кръстен в памет на Елиза Фрейзър, която корабокруширала там през 1836 г. След като била спасена, тя разказала ужасна история за това как местните хора се отнасяли с нея, което довело до клане и отнемане на собствеността на народа бучула.

„Не искаме острова да носи името на Елиза Фрейзър, която не е била приятел на бучула и нейните фалшиви истории за нас са това, което довело до отнемането на собствеността на нашия народ“, заяви генералният мениджър на Корпорацията на аборигените бучула.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лидер

    3 1 Отговор
    Направо и планетата ще смени отива на сатурн
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кенгуру

    3 0 Отговор
    бял дух? аборигени и бял дух? би трябвало да е тъмно бял.
  • 4 Смятай

    7 3 Отговор
    124 километра или метра има голяма разлика защото не ми се струва че е 124 километра

    Коментиран от #5

  • 5 Тоалетна хартия

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Смятай":

    Както обикновено, снимката и заглавието нямат нищо общо със статията...Данните за острова са точни, но не и снимката!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Трајко

    5 0 Отговор
    Требало да се прекрсте во Јужна Македонија 🏖
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.