Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 10:46 1 792 2

Смъртоносна бактерия се разпространява във Флорида след урагана Иън

  • урагана иън-
  • флорида-
  • смъртоносна бактерия-
  • инфекции

Един на всеки пет пациенти умира, понякога в рамките на ден-два

Смъртоносна бактерия се разпространява във Флорида след урагана Иън  - 1
Снимка: БГНЕС

В окръг Флорида в САЩ, който беше опустошен от урагана Иън миналия месец, се наблюдава рязък скок на случаите на заболявания и смъртни случаи, причинени от месоядна бактерия.

Длъжностни лица твърдят, че в окръг Лий, където бурята от четвърта категория достигна сушата на 28 септември, са регистрирани 29 заболявания и четири смъртни случая, дължащи се на бактериите.

Всички случаи, с изключение на два, са диагностицирани след урагана.

Инфекциите с Vibrio vulnificus могат да бъдат причинени, след като бактериите попаднат в тялото през отворени рани. Бактерията живее в топла солена среда, пише БГНЕС.

"Министерството на здравеопазването на Флорида в окръг Лий наблюдава необичайно увеличение на случаите на инфекции с Vibrio vulnificus в резултат на излагане на хората на наводненията и застоялите води след урагана Иън", заяви в понеделник говорител на здравния отдел на окръга.

В изявлението се призовава жителите "винаги да са наясно с потенциалните рискове, свързани с излагането на открити рани, порязвания или драскотини по кожата на топла, солена или застояла вода".

"Разливът на отпадни води, като този, причинен от урагана Иън, може да увеличи нивата на бактериите", продължава изявлението. "С развитието на ситуацията след бурята хората трябва да вземат предпазни мерки срещу инфекции и заболявания, причинени от Vibrio vulnificus."

В окръг Колиър, на юг от окръг Лий, също са регистрирани три потвърдени случая, които според официалните власти са свързани с бурята.

В цяла Флорида продължават усилията за отстраняване на последиците от урагана.

Vibrio vulnificus е известен като "месоядна бактерия",защото може да се развие в некротизиращ фасциит - състояние, което води до разпадане на тъканите.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ около един от всеки пет пациенти с Vibrio vulnificus умира, понякога само в рамките на ден-два след като се е разболял.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хлорида

    3 1 Отговор
    След такъв ураган, да се радват че не е излязла някоя Годзила да се разпространява.
  • 2 Аршлох

    2 0 Отговор
    Кой го е грижа за собственните им граждани,нали трябва да се помага на О ооо к ра й на и поне 10% а може и повече отиват за биг брадър.