Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 12:45 1 986 2

Откриха военен кораб, потънал край Стокхолм през 17-и век

  • военен кораб-
  • уникална находка-
  • археолози-
  • стокхолм

Находката е описана като уникална в световен мащаб, съобщиха от Музея на корабокрушенията "Врак"

Откриха военен кораб, потънал край Стокхолм през 17-и век - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Археолози откриха военен кораб, който е потънал край Стокхолм през 17-и век, предадоха ДПА и АФП, предаде БТА.

Находката е описана като уникална в световен мащаб, съобщиха от Музея на корабокрушенията "Врак".

Останките са от "Еплет", пуснат на вода през 1629 г. Това е корабът-сестра на ветроходния "Васа", който има собствен музей в Стокхолм.

"Васа" потъва по време на първото си плаване през 1628 г. Останките му са намерени в пристанището на Стокхолм в средата на миналия век.

"Еплет", построен от същия корабостроител, умишлено е потопен повече от 30 години след пускането си на вода. Това е част от стратегията за морската защита на града, целяща да бъде блокиран достъпът до населеното място.

От музея разказаха през 2021 г., че са се натъкнали на останки от корабокрушение.

Части от борда на плавателния съд са паднали на дъното на морето, но корпусът е запазен до долна оръжейна палуба. Намерени са доказателства, че находките са от военен кораб с две палуби за оръдия.

Останки на потънал кораб от Втората световна война изплуваха в Дунав

"Пулсът ни се ускори, когато видяхме колко подобни са останките на тези от "Васа", казва Джим Хансон, морски археолог в музея "Врак". "И конструкцията, и големите размери изглеждаха много познати".

Специалистите извършват второ, по-задълбочено проучване в началото на 2022 г., като откриват детайли от плавателния съд, които досега са били наблюдавани само при "Васа".

"Еплет" е друга ключова част от пъзела в развитието на шведското корабостроене, се казва още в разпространеното от музея в Стокхолм съобщение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    1 1 Отговор
    Путин ли го цопна

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.