Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 13:58 1 850 4

Българин в инвалидна количка се изкачи на Мачу Пикчу

  • българин-
  • мачу пикчу-
  • инки-
  • цивилизация-
  • перу-
  • инвалидна количка-
  • множествена склероза

Деян Колев споделя, че му е било изключително трудно да стигне до Мачу Пикчу, но и в България не е никак лесно да се придвижваш с инвалидна количка

47-годишен българин в инвалидна количка сбъдна детската си мечта и стигна до труднодостъпния град на древните инки - Мачу Пикчу. Деян Колев пътува хиляди километри със съпругата си, хора го носят на ръце, но успява да види света на инките, предава bgonair.bg.

Макар и прикован за инвалидна количка, Деян предприел пътуването, за да научи повече за древните инки и как се интегрират коренните общности в образователната система. Нещо от което се вълнува, тъй като ръководи центъра за междуетнически диалог "Амалипе" и работи с над 300 училища в България.

"От 2005 година постепенно развивам множествена склероза и тази мечта започна да изглежда по-нереална. Средата там не е адаптирана. Мачу Пикчу, въпреки че е световна забележителност, на практика е трудно достижим за хора с колички", споделя Деян Колев.

"Колебания имахме много. И тук препятствията не са по-малки, в България не е по-лесно да се движиш в инвалидна количка", признава неговата съпруга Теодора Крумова.

На 3 октомври от Мадрид излетели за Лима, откъдето упорито и с висок дух се придвижвали с влакове и автобуси без платформи до труднодостъпния комплекс Мачу Пикчу в Андите. Деян Колев е впечатлен от историята на цивилизацията на инките, от бита, мирогледа и магическите им ритуали.

"Получих голямо удовлетворение, защото се докоснах до живота на коренните народи, до индианската духовност", казва още Деян.

Той е впечатлен още от факта, че перуанците живеят много по-бедно и трудно от българите, но много се подкрепят и са съпричастни към всички.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочо

    8 0 Отговор
    Дан Колов! Браво!
  • 2 щъркел

    10 0 Отговор
    Бравосъ на тоя смел мъж!
  • 3 Радо

    1 6 Отговор
    Пуснали са му Веско Маринов и проходил.
  • 4 Галина Колева,

    5 0 Отговор
    И моята мечта е същата. Радвам се, че има хора, които оценяват културата на коренното население на Америките.