Last news in Fakti

29 Юли, 2013 16:44 1 493 0

Пълнолунието вреди на добрия сън

  • пълнолуние-
  • сън-
  • луна
Пълнолунието вреди на добрия сън - 1
Снимка: БГНЕС

Пълнолунието може да наруши добрия нощен сън, съобщи Би Би Си. Изследователи са открили доказателства за влиянието на луната върху съня, като са изследвали 33-ма доброволци, спящи в контролирани лабораторни условия.

Когато луната достигне пълната си кръгла форма, на мнозинството от доброволците им е отнемало повече време да се унесат, а сънят им е бил неспокоен, въпреки че са се намирали в добре затъмнена стая. При тях се е наблюдавал и спад на нивото на хормона мелатонин, който е свързан с физическата активност. Установено е, че когато е тъмно, организмът произвежда по-големи количества от хормона и по-малки, когато е светло.

Доброволците са били наясно с целта на изследването, като не са можели да виждат състоянието на луната в затъмнената стая. Всеки от тях прекарал по 2 нощи в лабораторията, подложен на строго наблюдение.

Изследванията разкриват, че по време на пълнолуние мозъчната дейност, свързана с дълбокия сън, намалява с близо една трета, както и нивото на мелатонин.

По време на пълнолуние на доброволците им е отнемало с 5 минути повече да заспят, а самият сън е продължавал с 20 минути по-малко.

Според изследователите, проучването показва, че сънят на хората може да бъде повлиян от фазите на луната, без значение дали те са наясно с това в какво състояние ще е тя през нощта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА