Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 06:00, обновена 16 Ноември, 2023 05:15 59 140 5

Кой има имен ден днес, 16 ноември

  • свети матей-
  • имен ден-
  • почит-
  • църква

Почитаме св. апостол и евангелист Матей

Църквата почита св. апостол и евангелист Матей, който пръв написал Евангелие. Имен ден днес празнуват Матей, Матю и Матеус.

Матей бил родом от Капернаум, Галилея, наричали го още Левий. Матей бил митар - събирач на данъци. На брега на Тивериадското езеро край Капернаум, където се събирали данъците, Христос се спрял и го призовал да върви след него. Матей го последвал.

От това време Матей бил винаги с Христос в числото на дванадесетте негови ученици. Той написал своето Евангелие по молба на апостолите осем години след възкресението на Спасителя. Той пръв описал събитията от земния живот на Господ.

За живота на св. евангелист Матей са запазени малко сведения. Преданието разказва, че той отишъл при един див народ с лоши нрави и обичаи. Там му се явил Господ, дал му жезъл и му заповядал да го забие в земята, като обещал, че тоя жезъл ще принесе плодове, а от корена му ще протече чуден извор. Действително, Матей, като събрал всички жители, посадил жезъла, който цъфнал и пред очите на изумения народ се покрил с чудни плодове. От корена му бликнал бистър извор. Всички се затичали към това дърво, пили вода от появилия се извор и, по внушение на апостола, приемали тук св. Кръщение, след което излизали от водата духовно обновени.

Св. евангелист Матей завършил живота си мъченически. Неговите страдания и смърт били ознаменувани с много чудеса. Когато искали да го вземат, за да го подложат на мъчение, лицето му поразило гонителите с чудесна светлина. Те ослепели, но той с молитва им възвърнал зрението. Пламъкът не се докоснал до него при мъченическия му подвиг. И когато накрай той предал богу дух, мъчителите му станали ревностни християни.

На иврит името Матей означава „Божи дар“. Имен ден днес празнуват Матей, Матия, Матея, Матьо, Матю, Матеус.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОСМАНАГИЧ

    13 4 Отговор
    Честит именден ден,НАПаджии и Митничари! 🎂💼💰💲

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Панов

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ОСМАНАГИЧ":

    Празникът е само за малцината бивши Митничари, отказали се от контрабандите. Настоящите нито понасят, нито почитат ап. Матей.
  • 3 НАП лийкс

    0 5 Отговор
    Явно Исус е подавал данъчни декларации при него, затова е написал толкова подробно евангелие.
  • 4 НАП

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ОСМАНАГИЧ":

    Благодаря!
  • 5 Мъдрият

    7 0 Отговор
    Честит имен ден на всички именици!

    И митничари и данъчни - нямат днес с празник, защото не е важно кой какъв е бил, а е важно какъв е станал и как е завършил земния си живот!

    Защото Матей е бил митар, но после е тръгнал след Господ Иисус Христос, станал е Апостол, изпълнил се е със Светия Дух, сподобил се е с мъченическа смърт, и е, и ще бъде винаги с Бога в Небесното Царство!

    Дай Боже и ние да му подражаваме в доброто и да спасим душите си!