Last news in Fakti

31 Юли, 2013 13:45 1 297 0

Ирландия легализира абортите по медицински причини

  • ирландия-
  • аборти-
  • закон
Ирландия легализира абортите по медицински причини - 1
Снимка: Уикипедия


Нов закон в Република Ирландия ще позволи извършването на аборти, продиктувани от обстоятелства, засягащи здравето на бъдещите майки, съобщи Би Би Си.

Ирландският президент Майкъл Хигинс подписа законопроекта за защита на живота по време на бременност, решавайки да не го праща на Върховния съд, който да определи неговата съобразност с конституцията. В понеделник той проведе 3-часова среща с Държавния съвет, където се посъветва с широк кръг от специалисти относно подробностите около решението. На съвета са присъствали 21 души, включително 7 представители на съдебната система, което го прави най-големия подобен съвет откакто ирландската конституция влиза в сила през 1937 г.

Приемането на закона породи сериозни вълнения сред католическите активисти, които се обявяват срещу абортите въобще. Една от организациите, скочили срещу решението, вече излезе с изявление, в което се казва, че "това е един много тъжен ден за Ирландия".

Приемането на законопроекта беше предизвикано от инцидент, случил се през миналата година, когато бременна индийка почина в ирландска клиника. 31-годишната Савита Халапанавар имала проблемна бременност, но от клиниката й отказали аборт, тъй като според мнението на медиците състоянието й не било животозастрашаващо. В крайна сметка тя почина седмица по-късно от сепсис, а трагедията породи яростни дебати в ирландското общество във връзка с правното положение по отношение на абортите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА