3 Август, 2013 15:12 2 137 0

Eдва 22 линейки за Южното Черноморие

  • линейка-
  • лекар-
  • турист-
  • южно черноморие

Двойно увеличение на пътните катастрофи за юли в сравнение със същия месец на миналата година отчитат от КАТ. Над 200 спешни случая на ден приемат медиците по Южното Черноморие. В същото време за повече от милион туристи и местни жители в пика на лятото се грижат едва по един или два екипа в курортно селище.

Юли и август са месеците с най-много инциденти и спешни случаи по морето, но те прогресивно растат. През миналия юли спешните екипи по Южното Черноморие са обслужили 4407 пациенти, нуждаещи се от бърза помощ. Тази година те са с близо 300 повече – 4703, брои бТВ.

Тежките катастрофи с ранени на път за морето са нараснали от 95 на 124 само за месец. За август цифрите са идентични - 4075 спешни случаи миналата година. Този също не започна леко за лекарите.

В същото време линейките на Спешния център, които обслужват всички курорти и населени места в областта, са 22. За Несебър и целия Слънчев бряг има два екипа, в Поморие - един стационарен и един мобилен, в Царево е само един. Когато трябва да водят пациент до Спешното отделение в Бургас, районите буквално остават без медицинска помощ.

Сигналите в координационния център на Спешна помощ в Бургас, който разпределя линейките за цялата област, не спират. По-тежките случаи се карат в Шокова зала - една за целия регион.

„Има алкохолни отравяния, има ентероколити, обезводняване, слънчеви изгаряния. Днес имаме инсулти, колабирали, припаднали," разказа пред бТВ д-р Иван Събев от Спешен център в бургаската болница.

Ана Дженкова, която е шофьор на линейка, призова автомобилите да дават път на колите на Спешна помощ, когато са с включена сигнализация. „Състезават се с нас на околовръстното шосе, защото BMW-та карат със 130-140 км/ч," разказа тя.

Един от спешните случаи в горещия ден - млад мъж в тежко състояние. „Изглежда не си слага инсулин и е с много висока захар. Вече има и психически отклонения,” обясни медицинският фелдшер Динка Танева.

В същото време постъпва нов сигнал за катастрофа край Слънчев бряг. „За миналия месец екипите от Несебър са обслужили 104 катастрофи. Оттам нататък има около 600 изпълнени повиквания, а работят само два екипа с две коли, натоварването е голямо,” обясни зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Димитър Желязков.

В Созопол няма медицински център, нито денонощна аптека, а в спешния кабинет лекарите са двама, вместо четирима. Смяната им започва с обезводнено дете на къмпинг „Градина" и реинсулт в Черноморец. „Всичко идва при нас, а консумативи не стигат, лекарствените форми са оскъдни. И зареждане не може да стане дотолкова, че да обслужи цялото население на Созопол,” оплака се фелдшерът Бояна Тодорова от Созопол. Положението не е по-различно и в Приморско и Царево.

Гражданите от София или Пловдив, например, могат да вземат талон от общопрактикуващ лекар на случаен избор, ако случаят е спешен. Регистрирани практики, макар и малко, има във всички курорти по морето, но и те имат лимит на направленията, въпреки увеличения в пъти брой пациенти през лятото. Освен това не работят вечер и през уикендите.

На другия полюс са Слънчев бряг и съседните курорти - Свети Влас, Равда и Несебър, където има регистрирани 69 лекарски практики за лятото, сред тях и деветима общопрактикуващи лекари. По закон, те сами си формират цените и един преглед може да струва и трицифрена сума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА