Last news in Fakti

5 Декември, 2022 12:58 4 300 5

Най-чудатите и любопитни традиции от близкото и далечно минало

  • минало-
  • история-
  • традиция-
  • традиции-
  • общество

Някои от навиците, които имаме днес, имат интересен произход от миналото

Най-чудатите и любопитни традиции от близкото и далечно минало - 1
Снимка: Shutterstock

В наши дни сме свикнали да вярваме или поне се надяваме, че повечето хора се къпят всеки ден, а някои дори по няколко пъти на ден. Затова е трудно да си представим, че само преди няколко века дори кралските особи не са можели да си позволят този лукс. Хората от миналото обикновено са имали много забрани или обичаи, касаещи облеклото, обществото и работата, които биха ни се сторили меко казано неподходящи днес.

Запознайте се с някои от най-удивителните традиции и социални норми, които обществото е спазвало от древни времена, та чак до преди един-два века.

Древна Гърция

1. В Древна Гърция брадата се смятала за символ на мъжественост и мъдрост, пише iwoman.bg. Следователно, колкото по-дебела и по-плътна била, толкова по-висок бил статусът на мъжа. Гладкото лице било символ на женственост.

2. Олимпийските игри повишили осведомеността на хората за това колко важно е да поддържат здравето си. Една от техниките за постигане на по-добро представяне е използването на зехтин за повишаване на телесната температура. Друга практика била загряването преди състезание, за да се избегнат наранявания.

3. „Лицето на Хипократ“ е израз, използван за описание на човек преди смъртта. Древните гърци са предполагали спрямо няколко лицеви признака кога човек е близо до смъртта: остър нос, хлътнали очи и слепоочия, твърда, опъната и суха кожа на лицето.

Средновековие

1. Традицията с чукване на чаши идва точно от Средновековието. Една легенда гласи, че имало демони, които могли да проникнат в устата на човек. Те обаче били изхвърляни чрез удряне на стъкло. Поради същите причини хората покривали устата си, когато се прозяват.

2. Традицията за вдигане на шапка в знак на поздрав също идва от Средновековието. Тогава е било обичайно войниците да свалят шлемовете си, за да покажат, че нямат лоши намерения.

3. В Персия мъжете, принадлежащи към една и съща социална класа, се поздравявали с целувка по устните. За сметка на това по-нискостоящите се целували по бузите.

4. Приборите за хранене започнали да се използват през 12 век. Преди това се използвали само лъжици, а вилиците не били добре дошли, тъй като се смятали за инструменти на Сатаната.

Викторианска Англия

1. Във времената от управлението на кралица Виктория в Англия е било забранено да се показва тялото, така че са били използвани „машини за къпане“, изобретени през 17 век.

2. Неомъжените жени нямали право да излизат сами без придружител. Етикетът също забранявал на дамите да се оглеждат за познати или да спират за раздумка на многолюдно място.

3. Ако една дама срещнела на улицата познат мъж и искала да говори с него, тя трябвало да му предложи ръката си. Мъжът от своя страна трябвало да забрави какво прави и да придружи жената.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    4 5 Отговор
    Един тука в сайта, тази сутрин ме убецдаваше, че няма как да се върнем в 20-ти век. Е, прав е бил човека. В 20-ти век никой не се съмняваше в това, че човек трябва да се къпе, както и в това, че ще има възможност да го направи когато има желание. За разлика от 12-ти век, когато и кралете не можели да си позволят лукса да се къпят често. Точно както е сега в Европа де.
    Къпането ще става по график, а графикът ще е написан от фондер-намкояси.
  • 2 Соваж бейби

    1 0 Отговор
    А това за къпането е виновна и църквата не само невежеството на хората и липсата на баня ,канализация ,септични ями .Скъпо са си плащали с много опасни вируси и болести ,холерата и проказата от разложени трупове не заровени.Буквално е било смрад на преизподня,иначе пък на църковните служители им дошло на идея да продават билет за Рая -индулгенция..Фанатизираните хора не мислещи с централният мускул в главата си вярват в глупости.И до ден днешен това с брадите ала Чобака и къпането с дрехи продължава .
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Това със шапката е две в едно, накрая нищо ❗
    Първо , за да покажат, че нямат лоши намерения са подавали РЪКА, за да покажат , че не крият оръжие и тайни помисли! А рицарите при среща не са сваляли шлема а само са подигали предпазители пред лицето , от там пък е останал поздравът при военните !
    Но като цяло е добре да има повече такива статии , а не само клюкини 👍

    Коментиран от #4

  • 4 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За тоста и чукването на чаши ,пък също знам друга история ,тази която е тук поместена не я бях срещала ,важи за други неща не знам ..?!Та на времето е имало много отравяния,и внезапно навсякъде е било установено негласно правило : тост. Тогава чашите не са били стъклени и затова са били по-солидни. Когато дрънкате чаши, вие дрънкате чашите с достатъчно сила, за да изпратите капки от вашата напитка в тази на вашия съсед, за да смесите напитките. Това имало за цел да възпре отравянето на чашите - никой не е искал да изпие отровата, която е сложил в чашата на съседа си.
    И разбира се, трябвало да препречи отравяне. Фиксирането на очите също било задължение , позволява да се открие дали неговият спътник е стресиран, уплашен или уверен. По принцип това ще позволи да се проверят намеренията на гостите му. И първият, който погледне настрани,е бил хванат в крачка- това означавало, че е отровил чашата на съседа си и иска да провери дали няма капка да падне в собствената му чаша!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.