Last news in Fakti

5 Декември, 2022 13:12 1 940 6

Обявиха думата на годината според речника на "Оксфорд"

  • речник-
  • оксфордски речник-
  • дума на годината-
  • goblin mode

Изразът „goblin mode“, който означава „необичаен модел на поведение, отхвърлящ обществените норми и очаквания“ е Дума на годината

Обявиха думата на годината според речника на "Оксфорд" - 1
Снимка: Shutterstock

Речникът на „Оксфорд“ обяви своята Дума на годината, съобщи ТАСС, цитирайки прессъобщение на университетското издателство.

Изразът „goblin mode“, който означава „необичаен модел на поведение, отхвърлящ обществените норми и очаквания“ е Дума на годината. За първи път фразата е използвана в Туитър през 2009 г. Широкото ѝ разпространение започва през февруари 2022 г. Тогава „goblin mode“ попада в заглавията на вестници и списания, пише БТА.

За разпространение на израза спомага и отмяната на ограниченията, въведени от различните правителства във връзка с пандемията от КОВИД-19. „Възможно е популярността на израза да отразява настроения, присъщи на хората, във връзка с т.нар. връщане към нормалния живот“, се казва още в съобщението на издателството.

На второ място в класацията за Дума на годината е „метавселена“ („metaverse”). На трето място е хаштагът #„Аз съм с“ („#IStandWith“).


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    4 0 Отговор
    В България думата на годината - Дерогация !!!?
  • 2 Ева Лореда

    1 1 Отговор
    Е Дума на Годината 2022 👸👸
  • 3 Конфуций

    4 0 Отговор
    Как може израз да бъде дума като изразът по принцип се състои от поне две думи. Хора без работа се чудят как да оправдаят държавни субсидии в края на годината
  • 4 11.11

    6 1 Отговор
    Гоблините са готини. Носят червени наметала, като на Червената Шапчица, познават и всички билки в гората. ;)
  • 5 надарена кака

    2 0 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
  • 6 Да, а изречението на годината е:

    0 0 Отговор
    "По-малко експлоатация и ще постигнете чудеса".