Last news in Fakti

7 Декември, 2022 13:31 3 185 7

Правим грешно 7 от най-популярните сутрешни навици

  • събуждане-
  • сутрин-
  • грешно-
  • неправилно-
  • кафе-
  • аларма

Тези навици може по-скоро да ни навредят, отколкото да бъдат полезни за добър старт на деня

Правим грешно 7 от най-популярните сутрешни навици - 1
Снимка: Shutterstock

Хората сме същества на навика, но има заучени форми на поведение, които повече вредят, отколкото помагат. На някои от тях се спира чешкото издание iDNES.cz. То посочва кои сутрешни навици, които сме придобили от детство, всъщност правим по грешен начин и следователно си вредим.

Миенето на зъби след закуска

Миенето на зъбите след закуска е логично. По този начин премахвате остатъците от храна и отивате на работа със свеж дъх. Но има един проблем. Ако ядете нещо кисело за закуска, като портокалов сок, лимонов чай или пресни плодове, тогава съществува риск разяждащите вещества, съдържащи се в продуктите, да увредят емайла ви.

Също така, ако миете зъбите си твърде силно, тогава можете да им причините допълнителна вреда. Затова зъболекарите препоръчват „голямото сутрешно миене на зъбите“ да се прави около час след закуска.

Пиенето на кафе

Кафето съдържа кофеин, който „рестартира" мозъка и затова скоро след първите глътки можете не само да възприемате другите, но и да реагирате интелигентно. Кафето активира също „ленивите черва” и предпазва от възпаление и запек. Освен това стимулира имунната система. Но, разбира се, трябва да пиете кафе на зърна, а не разтворимо кафе, което няма всички тези свойства. Нека сега да поговорим за възможните грешки. Повечето от нас пият кафе преди всичко заради вкуса и второ заради кофеина. Но силно изпечените кафета, макар и по-ароматни, съдържат по-малко кофеин от по-леко изпечените. Ако искате да се възползвате от всички предимства на тази напитка, изберете леко изпечено кафе.

Грабвате телефона веднага след събуждане

Живот без смартфон? Много от нас дори не могат да си представят това. Апаратът е и източник на информация, и връзка със „света", и приятел, който няма да измами. В действителност всичко не е съвсем така. Смартфонът е източник на голям стрес. Четенето на новини и социални медии сутрин може да бъде разочароващо. Кой какво казва? Кой мисли за теб? Кой какво направи? Вместо бавно да се събудим, ние вече сме потънали в проблемите на другите. Не е най-доброто начало за нов ден. Затова посветете сутринта си на други дейности и отложете комуникацията със смартфона си за по-късно. Тогава ще ви бъде по-лесно да се справите със стреса.

Разресвате косата си с навеждане напред

На повечето от нас от детството са казвали, че дългата коса се разресва най-добре, като се наведе напред. Твърди се, че по този начин ще бъде възможно да се разресват старателно вътрешните слоеве, както и да се получи обем. Но всъщност е точно обратното.

Фризьорите препоръчват да сресвате косата от корените до краищата, докато главата е в нормално положение. Защо? Скалпът отделя мазнина, която разнасяте по косата си, когато я разресвате и тогава тя няма да изглежда толкова мазна.

„Още 15 минути"

Събуждащият звук на будилник (или телефона) е кошмарен за мнозина. Затова се опитвате да го сложите на пауза поне за малко и да подремнете още малко. Но това е грешка! Според специалистите подобно „удължаване на съня“ заплашва да потънете в него и да направите старта на деня си още по-труден. След като се събудите, изпитали шока от гледането на часовника, ще се почувствате още по-уморени от преди. Опитайте се да станете в определеното време. Ако не спите достатъчно, лягайте си малко по-рано.

Антиперспирант сутрин

Мнозина не правят разлика между дезодорант и антиперспирант, но те са две напълно различни групи продукт. Ако дезодорантите са против неприятна миризма, антиперспирантите са против изпотяване. Много хора пръскат антиперспирант в момента, в който излязат от вкъщи. Но това не е достатъчно. Експертите препоръчват използването на продукта вечер – веднага след душ. Защо? Вие се потите по-малко през нощта, така че вашите потни жлези са по-способни да абсорбират активните съставки и да блокират потта ефективно. Освен това винаги нанасяйте или пръскайте върху суха кожа. Тогава жлезите ще се държат по-добре.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    8 0 Отговор
    Глупости
  • 2 Бла

    8 1 Отговор
    Затова зъболекарите препоръчват „голямото сутрешно миене на зъбите“ да се прави около час след закуска.

    Значи да си мия зъбите в офиса, защото половин час след ставане съм тръгнал за работа ?

    Коментиран от #6

  • 3 Само питам

    7 0 Отговор
    Що е антипеспертирант и има ли почва у нас?
  • 4 сила

    7 1 Отговор
    много хора , предимно гости на столицата и провинциални колонизатори сутрин се ЗАЛИВАТ с наливна парфюмерия......има дни в които в метрото буквално не може да се диша от ментетата / репликите /
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сила

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бла":

    и не забравяй , ГОЛЯМАТА РАБОТА също да я вършиш в офиса.....ако си устискал в метрото или по задръстванията
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.