22 Декември, 2022 15:58 3 200 2

Откриха живи организми в автопортрет на Леонардо да Винчи

  • леонардо да винчи-
  • автопортрет-
  • дрожди-
  • гъби-
  • откритие

Учените, открили дрождите в автопортрета на да Винчи, кръщават вида на именития художник

Откриха живи организми в автопортрет на Леонардо да Винчи - 1
Снимка: Shutterstock

В ново революционно изследване учените решиха да се съсредоточат върху изследването на гъби, които се крият на най-неочаквани места. Съдейки по резултатите от проучването, си е струвало, пише Forbes.

По време на изследването учените откриват много интересни неща, сред които и нов вид дрожди, които се крият там, където едва ли бихте ги потърсили. За разлика от плесена, тези нови дрожди колонизират сухи субстрати като домашен прах, мумифицирани останки.

Най-необичайното мястото, на което изследователите откриха нов вид дрожди от рода Blastobotrys е върху емблематичния автопортрет на италианския ренесансов художник и изобретател Леонардо да Винчи, който е нарисуван през 1515 г.

Изследователите решават, че новият вид дрожди със сигурност трябва да бъдат кръстени на италианския художник, в чийто портрет са открити. Новият вид дрожди е наречен Blastobotrys davincii. Учените отбелязват, че гъбите са кръстени на художника, не само защото са открити в портрета му, но и защото той е бил запален натуралист и геолог, уточнява Glasnews.bg.

Учените отбелязват, че днес са оцелели около 10 000 страници от лични бележки на Леонардо да Винчи, повечето от които са написани между 1470 и 1519 г. В някои от тях да Винчи описва скали и издатини, видени по време на пътуванията му в Тоскана, Романя и Алпите. Бележките също така описват неговия опит като инженер, когато той ръководи изграждането на големи напоителни канали, които пресичат Апенините и долината на река По.

Освен това историците познават страстта му към вкаменелостите - хората му носели торби, пълни с вкаменени черупки, за да може да прави своите скици по време на престоя си в Милано.

Смята се, че Леонардо да Винчи е един от първите естествоизпитатели, които разбират и успяват да обяснят произхода на седиментните скали и разпознават вкаменелости - вкаменени останки от животни, например. Освен това в своите писания той успява да обясни образуването на пясъчник от втвърдени слоеве пясък, отложен по протежение на древното море.

Изследователите смятат, че Леонардо да Винчи е първият, който е разбрал, че скалите, които изграждат планините, някога са били потопени в морето и след това са били повдигнати от тектонични сили. Също така в своите бележки художникът признава ерозивната сила на водата. Любопитно е, че всички тези идеи всъщност изпревариха европейската научна общност с почти два века.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    3 1 Отговор
    Събиноооо…ти си знаеш! 🤦‍♂️
  • 2 оценка

    2 0 Отговор
    Добре е,че върху портрета не са открили печурки или манатарки. Щели са да ги нарекат "маната на Леонардо".