Last news in Fakti

27 Декември, 2022 19:08 2 058 4

Дълбокото вдишване ускорява изтрезняването

  • откритие-
  • изобретение-
  • махмурлук-
  • трезвеник-
  • трезвеност-
  • алкохол

Лекар разработва устройство, което позволява с няколко дълбоки вдишвания да бъде намалено количеството алкохол в кръвта

Дълбокото вдишване ускорява изтрезняването - 1
Снимка: Shutterstock

Оставете настрана кафето, не бързайте със студения душ, защото според научни данни, предоставени от IFLScience.com, има бърз начин, който само за минути може да ви отърве от махмурлука и да ви отрезви след тежка нощ.

Сайтът твърди, че има нов метод за предизвикване на трезвеност, който просто изисква да направите няколко дълбоки вдишвания, за да освежите организма си, пише БГНЕС.

Лекарят Джоузеф Фишър от канадската Университетска здравна мрежа е създал устройство, което улавя изхвърления от организма CO2 и го връща в системата освежен, като елиминира вредните газове в кръвта, което намалява опиянението. Когато описва своята хипотеза и последвалото създаване на това устройство, Фишър заяви: "Почти необяснимо е защо не сме опитали това преди десетилетия". Тази нова система може да помогне на пияните хора да изтрезнеят и да избегнат ненужни проблеми, които включват дори затвор и нараняване на себе си или на някой друг.

Без това устройство може би ще искате да избегнете прекаляването с празничните напитки тази година, тъй като д-р Фишър предупреждава, че тежкото дишане без устройството за обогатяване може да доведе до хипервентилация и загуба на съзнание.

Въпреки че вечната борба за запазване на трезвостта по време на дългите празници продължава, борбата за преминаване от пиянство към трезвеност може скоро да остане в миналото, защото Фишър изрази намерението си да произвежда тези евтини изделия по целия свят. Контролираното дълбоко дишане отдавна се е превърнало в метод за медитация и психическо здраве, а положителните му ефекти могат да допринесат за намаляване на алкохола в кръвта, но това би имало бавно и незначително въздействие, което до голяма степен би било пренебрежимо при сблъсъка с опасните последици от пиянството.

Алкохолът, макар и силно нормализиран в нашето общество, може да бъде изключително вредно вещество, ако се злоупотребява с него. Всяка година над 3 милиона души умират от заболявания, свързани с алкохола, а броят на шофиращите в нетрезво състояние често се покачва по време на големи празници. Независимо дали сте пиян или трезвен по време на някое от коледните и новогодишни партита тази година, може би е добра идея да се стегнете и да поемете няколко дълбоки глътки въздух, просто за всеки случай. Черният дроб, който преработва алкохола в кръвта, не може да бъде забързан с традиционните методи за предизвикване на трезвеност, каквито и градски митове да сте чували.

В момента извадката на д-р Фишър се ограничава до група здрави мъже с 0,1 процента алкохол в кръвта. Подобно на всички други научни експерименти, екипът на Фишър ще разширява все повече и повече размера на извадката, за да провери своите открития, ако резултатите продължат да бъдат положителни. В междинния период устройството изглежда показва изключителни резултати, което кара д-р Фишър да бъде изключително уверен в евентуалното му широко приложение.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 1 Отговор
    Тази методика да се изпрати до всички мобики на фронта.
  • 2 Баба Кица

    5 0 Отговор
    Повече помага расоль и точилка по пияната кратуна
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 n√Варна

    0 0 Отговор
    И тоз доктор измисля топлата вода.
    Най-бързо се изртрезнява с дишане на чист кислород.