Last news in Fakti

28 Декември, 2022 18:57 2 944 8

Кораб на ОАЕ спаси двама американци и куче, изгубени в Атлантическия океан за 10 дни ВИДЕО

  • спасени-
  • кораб-
  • дубай-
  • сащ-
  • танкер-
  • лодка

Капитанът на танкера плаче след успеха на акцията: Бог ме прати, за да ги спася!

Капитанът и екипажът на кораб, принадлежащ на базирана в ОАЕ компания, бяха приветствани като герои, след като наскоро спасиха двама възрастни мъже и куче, които бяха изгубени в Атлантическия океан в продължение на 10 дни, пише Gulf News.

Медиата получи кадри от тричасовото драматично спасяване, което спаси живота на Кевин Хайд /65/, Джо Ди Томасо /76/, и кучето Мини, 12-годишен мелез от бишон и пудел.

Те бяха спасени от петролния танкер Silver Muna на Tristar Group на 13 декември. Бреговата охрана на Съединените щати (USCG) нарече спасяването „отличен пример за комбинираните усилия на морската общност за гарантиране на безопасността на живота в морето“.

Според USCG двамата мъже са плавали при зимни условия от Ню Джърси до Флорида, когато са изпаднали в беда. След като напускат Outer Banks на Северна Каролина на 3 декември, 50-футовата мачта на тяхната платноходка Aтревида II се чупи при силен вятър. Освен това горивото и мощността свършват, което ги оставя без радиостанция и навигация.

Семействата им се обръщат за помощ, след като мъжете изчезнаха в морето. На 11 декември USCG е уведомена, че Хайд и Ди Томасо закъсняват.

Бреговата охрана стартира широкомащабна операция по търсене и спасяване със собствения си флот, кораби от ВМС на САЩ и търговски и развлекателни кораби. Пуснати са множество самолети и катери за търсене на Атревида II. Бреговата охрана, флотата и морските партньори претърсват общо 21 164 квадратни мили вода, обхващаща водни територии от северна Флорида до водите на изток от Ню Джърси.

След 10 дни, Хайд и Ди Томасо най-накрая са открити от Tristar’s Silver Muna, на 214 мили източно от бреговата линия на Делауеър.

Пръв забелязва от две морски мили разбитата мачта на бедстващия съд вторият офицер на танкера Раул Деокадес-младши, който докладва на капитана на кораба, който също е на мостика по това време.

„Бях любопитен защо една малка лодка е в открито море, тъй като те не подадоха никакъв сигнал за помощ на кораба. Затова реших да се приближа и дадох сигнал, за да привлека вниманието им. Тогава те вдигнаха ръце”, каза капитанът Чаудхари, ръководил спасителната операция.

Той бързо отклонява кораба и го маневрира до сравнително малката платноходка. След като доближават лодката, те разбират, че това е изчезналата Атревида II.

Борейки се с тежки вълни от 4 до 5 метра, екипажът се впуска в изключително предизвикателна спасителна оперция. Натоварен танкер не може да маневрира като лодка.

След много провалени опити, най-накрая бедстващите са спасени с кран и товарна мрежа.

"Молих на Бог за успеха на спасителната операция. Най-накрая го направихме. И това е победа за целия ни екип и за нас. Спасяването на трите живота означава много за мен. Когато завърших спасителната операция, аз буквално плачех… Смятам, че Бог ме е изпратил да ги спася… Бог изпрати нашия кораб Silver Muna, за да ги спаси“, заяви капитанът на танкера Чаудхари.

На спасените е предложена храна и са прегледани от медицинския персонал на кораба и е установено, че нямат непосредствени здравословни проблеми. Те остават на борда на Silver Muna до следващото пристанище в Ню Йорк, където са прехвърлени на кораб на бреговата охрана. След това е и емоционалната среща със семействата и приятелите им.

Двамата мъже, които не били яли нищо в продължение на пет дни, казаха, че са държали малкото куче, облечено в жилетка за плаване през цялото мъчително преживяване.

„Нямахме вода два дни. Бях си купил този боб. Най-добрата част в него беше водата, която отпивахме. За този капитан откриването ни бе като игла в купа сено. Този господин и екипажът му бяха невероятни", каза ДиТомасо.

„Ако погледнете размера на този кораб и размера на океана и просто го сравните с клечката за зъби, в която се носихме наоколо, може да оцените единствено усърдието на екипажа. Обучението му даде резултат и те ни намериха.“, заяви от своя страна Хайд.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот

    17 4 Отговор
    Браво за животинчето че са го спасили !

    За двамата ЛГБТ нямам мнение.
  • 2 Винкело

    12 1 Отговор
    Тука у нашенско веднага би изникнал въпроса "А сега кой ще плаща", след което някоя мисирка ще намери експерт, който да каже "Спасяването им струва около 25 милиона долара".

    Коментиран от #5

  • 3 Муаха-ха-ха-ха...

    0 1 Отговор
    Жалко,че Говорещия с пингвини ,след 5 ракий не отплава с коритото по рано.Щеше да има -СЛАВА !СЛАВА !
  • 4 За спасяването на кучето само искрена

    8 0 Отговор
    почит и уважение към спасителите
  • 5 плевен

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Винкело":

    Това е първият въпрос, който се задава навсякъде по света. Според морското право, ако екипажа напусне доброволно кораба си, то въпросната яхта става собственост на спасителите. Тя на практика е в изправно състояние.
    Няма причина да се самобичуваш, че си българин с повод и без повод.
  • 6 не вярва на сълзи

    5 0 Отговор
    Американците са майстори да си измислят трагедии. Гледам снимките, гледам и видеото- водата е равна като тепсия. От къде изсмукаха тези 4-5 метрови вълни? Косата на журналистката не помръдна въпреки "бурният вятър".
    Най ме кефи изявлението на бреговото охрана. Как майсторски успяха да се присламчат към направеното от танкера!
  • 7 глоги

    0 0 Отговор
    МедиЯта получи кадри
  • 8 ЗиС 5

    1 1 Отговор
    Кой е бишонът и кой е пуделът от двамата дъртьовци?