Last news in Fakti

2 Януари, 2023 11:27 1 661 12

Мисиите до Луната, които предстоят през 2023 година

  • мисия до луната-
  • космос-
  • космически мисии-
  • луна

Русия, Индия и Европейската космическа агенция планират да дадат начало на мисии до Луната, както и в по-далечния космос

Мисиите до Луната, които предстоят през 2023 година - 1
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. Русия, Индия и Европейската космическа агенция планират да дадат начало на мисии до Луната, както и в по-далечния космос, предаде Би Би Си.

Това ще стане, след като миналата година бе даден старт на програмата “Артемис 1” (“Артемида 1”) на НАСА. В рамките ѝ бе осъществен безпилотен полет около Луната с космическата капсула "Орион" създадена да върне хора на повърхността на естествения спътник на Земята.

Индия планира да стартира мисията "Чандраян-3" през юни 2023 г., като тя включва спускаем модул и роувър за изследване на лунната повърхност. Страната за първи път достигна естествения спътник на Земята през 2008 г., когато реализира "Чандраян-1".

Русия подготвя началото на мисия "Луна 25" за юли 2023 г., като целта е да бъдат взети проби от южния полярен регион.

Американската компания "СпейсЕкс" на предприемача Илон Мъск се готви да изпрати японския милиардер Юсаку Маедзава и още осем души на пътуване около Луната в края на 2023 г. Това ще бъде първата мисия на космическия кораб "Старшип" (Starship), който има капацитет да транспортира до сто души.

НАСА планира да стартира следващата си мисия - "Артемис 2" ("Артемида 2"), до Луната през 2024 г. Предвижда се астронавти да се отправят към естествения спътник на Земята, но без да кацат на него. Целта на третата мисия от програмата, която е планирана за 2025 г. или 2026 г., е първата жена и първият цветнокож човек да кацнат на Луната.

Така за първи път хора ще стъпят на лунната повърхност след последната мисия "Аполо"” на НАСА, осъществена през 1972 г. От космическата агенция на САЩ казаха, че ще използват кораба "Старшип" на компанията "СпейсЕкс" за изпълнението на задачата.

Китай обяви планове с Русия за създаване на съвместна база на Луната до 2035 г., но все още не е изготвен график за това, пише БТА.

Целта на космическите сили като САЩ, Русия и Китай е да направят бази там, в които да живеят астронавти, обяснява д-р Джонатан Макдауъл, астроном в Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" в САЩ. "Луната ще използва като трамплин към места като Марс", допълва той. "Страхотно място е за тестване на технологии за далечния космос".

Освен това е необходимо по-малко гориво за изстрелване на космически кораб от Луната, отколкото от Земята за пътуване в далечния космос, казва д-р Лусинда Кинг, ръководител на космически проекти в Портсмутския университет. Тя добавя, че на Луната е открит източник на гориво.

"Известно е, че има вода на южния полюс на Луната", казва д-р Кинг. "Може да се раздели на водород и кислород, които да се използват за презареждане на кораби за пътувания до Марс и другаде".

“Това е една от причините да се бърза със завръщането на Луната – да претендираме за водата там”.

НАСА ще изстреля своя космически кораб "Сайки" (Psyche) през лятото на 2023 г., за да изследва астероид, за който се смята, че е остатък от планета, създадена в най-ранния период на Слънчевата система.

Европейската космическа агенция (EКA) - организация, подкрепяна от 22 европейски държави, планира да изстреля своя апарат за изследване на ледените луни на Юпитер (Jupiter Icy Moon Explorer - JUICE) през април 2023 г. Той ще търси признаци на живот в лед, за който се смята, че се намира под повърхността на три от луните на Юпитер - Ганимед, Калисто и Европа.

В знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна, EКA няма да разчита на руска ракета, за да изведе своя космически телескоп “Евклид” (Euclid) в орбита, а ще използва "Фалкон 9" на "СпейсЕкс".

ЕКА също така преустанови съвместната работа с Русия по мисията си “ЕкзоМарс” за изпращане на роувър до Червената планета, заради което тя се отлага до 2028 г.

Китай планира да изстреля телескопа "Сюнтян" в ниска околоземна орбита през декември 2023 г., за да картографира далечни звезди и черни дупки.

Страната вече изпрати свои апарати на Луната и Марс, а също така строи космическа научноизследователска станция, наречена "Тянгун", отбелязва Би Би Си.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    7 7 Отговор
    Ако не са руснаци да ви крепят в ЕС ще се нас.ерете
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 6 Отговор
    Изречението :
    "Така за първи път хора ще стъпят на лунната повърхност след последната мисия "Аполо"” на НАСА, осъществена през 1972 г. "
    е доста дълго , а и неточно ‼️
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 7 Отговор
    Достатъчно е само :
    "Така за първи път хора ще стъпят на лунната повърхност !"
  • 4 Уфолога

    2 10 Отговор
    Всички снимки на Земята от космоса са лъжа. Земята е обвита цялата в облаци, а снимките които представят няма облаци. Нямат нито една снимка на Европа, Азия, Америка през зимата винаги снимките са оцветени в зелено с малко кафяво .

    Коментиран от #5

  • 5 Българин

    0 7 Отговор

    До коментар #4 от "Уфолога":

    Аз незнам и руснаците да имат такива, нищо, че имат намколко си касманавти...

    Коментиран от #7

  • 6 !!!!!

    0 2 Отговор
    Като се замисля не съм виждал снимка от космоса на Сибир и Азия през зимата. Сибир трябва да е бял зимно време.
  • 7 Уфолога

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Обиколката на земят се изчислява по скороста на въртене която ни представят, че е 400 метра в секунда и умножена по секундите за денонощие което било пълно завъртане на земята около оста си излиза към 38 000 км обиколка по Еквадора. Обаче те твърдят, че земята се върти с 400 метра в секунда ако се върти реално с 600 метра в секунда излиза, че земята е доста по голяма и има още поне 1 континент в Тихия океан.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БеГемот

    5 1 Отговор
    Първата жена и първия не.гър това добре ама това че няма азиатско негроиден трансджендър говори много за консерватизма на тая агенция ...още много борба има от страна на хората със специални потребности...
  • 10 Госあ

    3 4 Отговор
    “ Китай обяви планове с Русия за създаване на съвместна база на Луната “ Това е най важното.
  • 11 РЕАЛИСТ

    7 3 Отговор
    Значи преди 60 години нямаха проблем САЩ да си джиткат до Луната, а сега пробват с безпилотен кораб, дали е възможно човек да стъпи там. Споменаваше се , че сегашните ни джобни калкулатори са по -мощни от бордовия компютър на Аполо. Интересно, как са ставали тези магии.
  • 12 без имена

    1 0 Отговор
    слави и той ще праща космонавти......