8 Януари, 2023 09:09 3 442 7

Причините да изпитвате постоянен глад

  • постоянен глад-
  • диета-
  • хранене

Физически или емоционален глад - какви са разликите?

Причините да изпитвате постоянен глад - 1
Снимкa: Shutterstock

Защо винаги сте гладни? Няма значение дали сте приключили със закуската, обяда или дори вечерята. След известно време алармата се включва и тази празнота в стомаха ви ви дърпа обратно към хладилника или шкафа с лакомствата в търсене на нещо, което да задоволи апетита ви.

Какво причинява този глад? Възможно ли е да прекарате целия ден в чувство на глад? Знаем, че физиологичният глад е различен от емоционалния и че в някои случаи фактори като безпокойство или стрес могат да изкривят тази биологична нужда, пише vesti.bg.

Вярно е, че хората с този проблем опитват да го контролират, че се грижат за графиците си, но дори и така е трудно да се успокои и контролира този физиологичен сигнал, който ни кара да ядем, който иска нещо сладко, нещо солено, просто нещо, което да сложим в устата си, за да успокоим къркорещия стомах.

Има нещо, което всички трябва да знаем, преди да продължим. Хранително-вкусовата промишленост инвестира огромни суми пари, за да ни накара да консумираме определени продукти постоянно. И го правим, без да се налага да изпитваме физиологичен глад. Как се обяснява това?

Голяма част от храната, която консумираме, е експлозия от нишестета, захар, мазнини, сол, мононатриев глутамат и също така наречените екситотоксини. Това са продукти, които ни генерират усещане за удоволствие при консумацията и сякаш това не е достатъчно, карат ни да искаме още.

Лошата диета и желанието за ядене на определени продукти могат да създадат порочен кръг, който не е правилен. Като цяло, голяма част от хранителните разстройства идват от пристрастяването към нездравословни храни, които са изключително апетитни.

Този факт се изучава от десетилетия. Много хора изпитват неспособност да контролират консумацията на определени забранени храни (калорични и силно преработени). Те са продукти с потенциал за пристрастяване, които ви карат да изпитвате постоянен глад.

Това чувство на глад не е физиологично, то е резултат от мозъчни механизми, които дирижират процесите на пристрастяване. Това може да ни доведе до екстремни ситуации като редовно преяждане (ядене дори когато сте сити само поради желание, консумиране на продукти тайно, ядене на големи количества храна в определено време и т.н.).

Важно е да консумираме колкото се може повече естествени храни. Засищат и в тях липсват добавките, които ни карат да ядем непрестанно.

Голяма част от нас, когато приготвяме храна, не го правим заради нуждата да се нахраним и да останем живи. Ядем, за да задоволим емоциите си. В много случаи, за да им дадем убежище и да ги успокоим. Емоции като разочарование, безпокойство, нещастие или дори скука, могат да ни накарат да сме гладни непрестанно.

Трябва да се обърне и специално внимание на съня. Какво общо има нощната почивка с чувството на глад? Всъщност, много. Лошото качество на съня променя хормоните. Ако този лош сън е постоянен и се поддържа с течение на времето, той оказва влияние върху циркадните ритми и с наред с други проблеми, възниква дефицит на елементи като лептин и грелин.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 7 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ви за много ПОЛЕЗНАТА статия госпожа МАРИНОВА
    ОТ мен благодаря

    Коментиран от #3

  • 2 Един

    5 3 Отговор
    Просто имате глисти!!
  • 3 Главната причина

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Когато човек е търтей и живее 63 години върху гърба на народа, е нормално да изпитва постоянно глад!

    Коментиран от #5

  • 4 щъркел

    6 2 Отговор
    Просто не изпитвам постоянен глаТ. Храня си се норма лизи ра но. Гладът е на хоризонта в Европата. При тази липса на дъждове и снегове,реколтата няма да е същата и ще се налага да внасяме зърно,плодове и зеленчуци от чужбините. На по-скъпи и по-скъпи цени,а те ни бъркат по-дълбоко в жобите.
  • 5 ГОСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Главната причина":

    ВИЕ сте търтейя
  • 6 сирене

    0 1 Отговор
    върпило е белото...
  • 7 сирене

    0 1 Отговор
    хахаха, свършило е белото