Last news in Fakti

21 Януари, 2023 20:52 37 668 51

8 неща, които никога не бива да правите на шведска маса

  • шведска маса-
  • хотел-
  • хранене-
  • правила-
  • храна

Златните правила при храненето на шведска маса, които мнозина игнорират

8 неща, които никога не бива да правите на шведска маса - 1
Снимка: Shutterstock

Някои хора избират престоя си в хотели според това дали предлагат шведска маса или не. За много туристи това е предпочитан начин на изхранване заради удобството, докато други смятат, че неограниченото количество храна им дава възможност "да си избият" част от парите за почивката, което няма как да е така - хотелите много добре знаят как да устроят бюджета си, че това да не се случи.

Разбира се, да бъдем честни, при повечето туристи надделява обикновената човешка лакомия. Ако хотелът е хубав и храната е качествена, не можем да ги корим много - все пак човек е на почивка и иска да се отпусне.

Но за съжаление някои хора се държат изключително противно около шведската маса. Често правят неща, които не само дразнят останалите, но и нарушават елементарни граници на добро възпитание.

Ако не искате да изглеждате грозно отстрани, когато сте на шведска маса, вижте кои са нещата, които никога не бива да правите там, пише pochivka.blitz.bg.

1. Да подбирате храната

Ако искате винаги да получавате най-сладкото парче, трябва да отидете при баба си на село, а не в хотел със система за хранене на шведска маса. Хотелските правила, а и доброто възпитание, забраняват ровенето на храната и местенето на парчета, независимо колко ги искате. Трябва да вземете това, което е по-близо. В краен случай предварително преценете къде се намира най-вкусната част и я извадете бързо.

2. Вземате твърде много

Следвайки принципите „Веднъж се живее“ и „Запасете се от самото начало“, някои трупат планини с храна в чинията си. Яденето на всичко това е трудно, понякога дори невъзможно - но по някаква причина тази мисъл не обзема навреме любителите на неограничената храна. Следователно те оставят след себе си купища полуизядена или дори недокосната храна. Проблемът е добре известен: някои хотели вече са започнали строго да глобяват туристите, които оставят много в чиниите си.

3. Да слагате всичко в една чиния

При вида на такива туристи започвате да мислите, че на входа им е дадена само една чиния и са им обяснили, че в ресторанта има недостиг на посуда и няма да има достатъчно за всички. Това са хора, които без проблем смесват с пиле с десерти, сосове със сладко и плодове с риба. Но използването на няколко чинии дори се насърчава от правилата на бюфета. Поне сложете плодове със сладкиши отделно от основното.

4. Да използвате една и съща щипка за всички храни

Някои хора не виждат нищо страшно в такъв навик: те се въоръжават с щипки някъде близо до щанд със задушено свинско месо и с тях слагат всичко - от ориз до десерти. Ясно е, че това не може да се направи: всяко ястие на бюфета върви със собствена щипка или лъжица. Не я намерихте? Вземете чиста, няма вие да я миете.

5. Да вземате храна със себе си

"Какво пък?", мисли грижовната майка на семейството, слагайки в торба плодове, кифли, зеленчуци. „Те имат толкова много, така или иначе няма да ги изядат всичките. Ние едва събрахме билет, дори и да спестим от храна, те няма да загубят". Изглежда, че има някаква логика в думите ѝ, но правилата за поведение на бюфета са съвсем ясни: храната не може да бъде изнасяна. Понякога се правят изключения за някои единични плодове, но все се допитайте до служителите на хотела преди да грабите.

6. Да бързате

Всеки, който е почивал на "ол инклузив", поне веднъж е попадал на семейства на почивка, които смятат победата в надпреварата за храна за основна задача. Идват в 7:55, ако ресторантът отваря в 8:00, нахлуват в залата, разпределят зони - ти си за сладкиши, ти си за месо, ти си за плодове - и тичат, сякаш храната се опитва да избяга в кухнята при вида им. Не бива да сте като тях. В края на краищата не бягайте стремглаво накъдето и да било - това е същността на почивката.

7. Да изразявате недоволство

До края на обяда или вечерята може да свърши пилето, мандарините и с това - търпението на персонала. Но това не е причина да изразявате шумно недоволството си от оскъдността на асортимента или неучтивостта на работниците. Все пак храната не трябва да чака и сервитьорите и готвачите не трябва да слушат груби забележки. Ако смятате, че храната обективно не отговаря на обявената, уведомете за това гида или администратора на хотела.

8. Да се появите в плажно облекло

Никак не е прието да идвате на бюфета в плажно облекло (в спортно облекло също като цяло не е редно). Ясно е, че сте на курорт и лятна почивка и ви мързи да се преобличате. Но все пак приемете този съвет сериозно, ако не искате да ви порицаят публично пред останалите гости на хотела, че изглеждате неподходящо.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 151 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 10 Отговор
    БЛАГОДАРЯ госпожа АНДРЕЕВА

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Пръц

    52 25 Отговор
    Не плюйте в яденето.Не си бъркайте в носа и бършете сополите в ръба на платото с пържолите.Не замеряйте Шведките с варените яйца.И не пърдете звучно,а да излиза тънко по тарлъчки.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бъзиктар

    81 5 Отговор
    Не чакайте шведите,хранете се спокойно,те няма да дойдат.
  • 5 Да да

    62 35 Отговор
    И при 40° жега трябва да сте с фрак,костюм,шинел,ботуши,папионка,вратовръзка,бомбе,каска,противогаз................

    Коментиран от #30, #51

  • 6 един от многото

    67 4 Отговор
    А може ли като един бивш наш политик с много подходящ прякор , да седнем на масата и когато ни кажат на ушенце , че масата е шведска , да отговорим , че когато дойдат шведите ще станем!

    Коментиран от #12

  • 7 Скрънзави правила

    70 30 Отговор
    "правила" зададени от хотелиери, според които най-добре да не ядете, а само да гледате шведската маса.

    Коментиран от #21

  • 8 един от стадото

    36 10 Отговор
    не харесвам шумните хотели със столова отдолу. И ако съм в такъв ще изтърва закуската. Предпочитам малък уютен без камбана или телефон да ми звъни сутрин. Все пак съм на почивка, а не да тръгвам за работа. На обед мога да мина на един омлет само в някое бистро, а вечерята ще споделя с приятелка, ако тя не е със мен. В същност никога не съм го правил, но знае ли човек...
  • 9 къде е

    14 4 Отговор
    шведката?
  • 10 ха ха

    49 4 Отговор
    Ми, най-важното липсва!

    9. Никога не използвайте употребяван прибор или чиния за да си вземете още храна. Редно е да си сложите в чинията малко. Изяждате и отивате да си вземете още. С ПРАЗНИ РЪЦЕ, а не с вашата употребена чиния! Взимате си нова чиния и прибори.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Hahahaha Цирк

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "един от многото":

    Това по истински случай ли е ?

    Коментиран от #33, #37

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ха ха

    7 1 Отговор
    С ръка... ;)
  • 16 Маде Ин Ганчовото

    30 27 Отговор
    И...Ако всички тези правила не ви харесват, тръгнете на почивка с каса домати и краставици, тенекия сирене, нещо сгодно на промоция от близката верига, домашна рикийка, бира и безалкохолни( пак на промоция), некоя диня или пъпеш от село и пр. според фантазията. Най– яко е да се пльоснете на шезлонга и да консумирате мляскайки, сътвореното с наличностите от съпругата ви. Междувременно може да псувате като хамалин и да обсъждате инфлацията като ви подканят да купите на децата си куленче( мамулче) варена царевица за двуцифрена сума. Айде приятна почиФка!
  • 17 Маде Ин Ганчовото

    15 28 Отговор
    И...Ако всички тези правила не ви харесват, тръгнете на почивка с каса домати и краставици, тенекия сирене, нещо сгодно на промоция от близката верига, домашна рикийка, бира и безалкохолни( пак на промоция), некоя диня или пъпеш от село и пр. според фантазията. Най– яко е да се пльоснете на шезлонга и да консумирате мляскайки, сътвореното с наличностите от съпругата ви. Междувременно може да псувате като хамалин и да обсъждате инфлацията като ви подканят да купите на децата си куленче( мамулче) варена царевица за двуцифрена сума. Айде приятна почиФка!

    Коментиран от #27

  • 18 копи пейст

    20 14 Отговор
    Да са живи и здрави руските сайтове, че без тях сме за никъде, нали?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ганьо

    44 2 Отговор

    До коментар #7 от "Скрънзави правила":

    Това не са правила а препоръки да не се излагате кат кифли.Няма да останете нито гладни нито жадни,но ще можете да се чувствате на място и да не се свените кат селяни на опера

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ти си

    43 6 Отговор
    Вземаме хотел само със закуска - отишли сме на почивка а не на угояване !
    А който отива на почивка само за пукница и пиялка го съветвам да си стои в къщи на балкона или в двора и да си поръчва онлайн - ще му излезе три пъти по-евтино и ефекта ще е същия без да си мръдне задника от дивана ........
  • 25 Който разбрал– разбрал!

    31 7 Отговор

    До коментар #21 от "Ганьо":

    За това написах с ирония коментара " Маде ин Ганчовото", но явно на някои не им харесва ( припознават се явно). Като четях статията, се сетих за уникалния български филм " Баш майстора на море" и направих асоциация със сегашните времена и днешните курортисти. Смях голям!!!
  • 26 Леля Гошо

    27 6 Отговор
    Не се оригвайте докато си пълните чинията за трети път. Позволено е да пърдите поне на 3 метра от шведската маса, освен ако нямате вид на швед(ка), тогава може и по близо и по шумно
  • 27 000013

    20 15 Отговор

    До коментар #17 от "Маде Ин Ганчовото":

    Имаш се за много остроумен ама не си .
    Искаш да се покажеш тузар ама и това не си.
    Всеки почива според представите си и възможностите си .

    Коментиран от #32

  • 28 Офф-чар

    29 7 Отговор
    Тук на това му викаме Кьор Софра! При нея правилата са други. Търчиш да си първи, буташ се с юмруци, лакти и колена, и като се докопаш пълниш с ръцете в джобовете, щото гaдовете ще изплющят всичко. Разбира се качваш колкото можеш в стаята. Зер - какво ще се прави цяла нощ?

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Маде Ин Ганчовото

    43 2 Отговор

    До коментар #27 от "000013":

    Нямам претенци за " Пулицър" или " Гонкур", а най– малкото се барам тузар. Относно представите и възможностите – много хора ИЗОБЩО не почиват и децата им не знаят що е това " лятото на плажа, зимата на ски пистата". Това обаче не означава, че не знаят как да се хранят, да се държат възпитано и да познават етикецията според мястото и случая. Тези неща се учат у дома още през първите (3– 5–7) години от живота и после само се надграждат и доусъвършенстват. Настоящата статия е за тези, които са пропуснали първите 7, но никога не е късно човек да се научи. А Вие, ако не разбирате от ирония, Ваша грижа! И – има доста литература по въпроса – " Как да се държим в обществото".

    Коментиран от #39

  • 33 хаха

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Hahahaha Цирк":

    че ти не знаеш ли, в чужбина ли си бил по това време.
  • 34 ганю

    16 2 Отговор
    Важното е да се накълвете като гларус кацнал на казан
    за да не ви изпреварят останалите ,че знаете ли после може да не остане за вас
  • 35 да ама не

    28 3 Отговор
    преди 25 години, при една командировка в Европа, 5-звезден хотел с осигурена закуска и вечеря, местен бизнесмен, който ни придружаваше, сутринта на закуска си направи доволно количество сандвичи с различни видове колбаси и сирена, зави ги акуратно със салфетки и ги подреди в дипломатическото си куфарче, като добави и няколко сладкиша, погледна ни с усмивка и ни подкани-"Направете го и вие, защото през целия ден ще сме в движение и няма да имаме време за обяд...А и без това предварително съм го платил за три дни." А ние изпитвахме неудобство, защото...
  • 36 тъй де

    13 1 Отговор
    "Спокойно бе, като дойдат шведите аз ще стана". Да елементарното възпитание и учтивост го изисква.
  • 37 един от многото

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Hahahaha Цирк":

    Питай за информация , от първа ръка , Гошо тъпото!
  • 38 Бай Шпек

    24 0 Отговор
    Къде са пък тези хотели, които
    "някои хотели вече са започнали строго да глобяват туристите, които оставят много в чиниите си."????
  • 39 Мимо

    14 3 Отговор

    До коментар #32 от "Маде Ин Ганчовото":

    Абсолютно съм съгласен с теб! Много точно и на място, ама точно както казваш май болшинството се припознават себе си и едновременно къде от срам, къде от яд че сами осъзнават жалкото си и тъпо поведение, ама простотията им е в повече и не им позволява да си променят порядките по някакъв начин цъкат минуси и обясняват как тия правила са измислени от гадните хотелиери за да не им изядеш храната. А както казваш ти това са нормални неща които се учат до седмата година. За съжаление от личен поглед върху нещата над 80% са такива. Като четох едно след друго нещата имах чувството че някой е стоял с една тетрадчица и просто си е записвал в който и да е наш роден хотел с ол инклузив изхранване. Както бях написал в едно есе още като ученик преди 25 години на тема "що е то бай Ганьо и има ли почва у нас" - с две думи: без думи, с една дума: ганьовщина....
  • 40 жабока БОКО

    11 9 Отговор
    Познайте какво ли прави ББ на шведската маса , щом така се олял в снагата и коланите вече не го обхващат ? Казва , ме имал кръвно и суджук не ядял , ама вЕрва ли му нЕкой ?
  • 41 Подробност

    18 2 Отговор
    Да започнем от там, че изразът "шведска маса" е типично български и шведите не го наричат така. Самите те го наричат просто "бюфет".
  • 42 Ха - ха

    17 5 Отговор
    Ганьо няма как да не се яви по анцуг и да не препълни чинията
  • 43 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    14 3 Отговор
    В Старосел СПА за вечеря на шведска маса покриваме с мръсни чаршафи диспенсерите за вода и продаваме бутилирана вода за 4,5 лв. литъра.
  • 44 ИЯО

    7 1 Отговор
    само българинът се чуди защо около шведската маса няма столове...
  • 45 Най важното

    4 1 Отговор
    Не ходете на шведска маса.
  • 46 Не ми дреме, не съм на безплатен прием

    7 2 Отговор
    Платил съм си и ще правя каквото си искам. Мен ще гледат, не вас!
  • 47 Като другите

    10 0 Отговор
    Когато попаднах за първи път на шведска маса и не знаех какво да правя просто тръгнах след двама немци и правех като тях.
    Скъсах се от ядене.
  • 48 Обслужващ персонал

    11 2 Отговор
    От преки лични наблюдения мога да кажа, че най-изискано и културно се хранят германци, испанци, руснаци.... А като най-големи прасета се изявяват...по-добре да не ги пиша, да не стане международен скандал. Само ще кажа, че не са българите. Те бързо се учат на етикет за поведение. А някои нации не се допускат в отбрани хотели, поради пропуски във възпитанието. Човек сам гради уважението към себе си.
  • 49 Деветото нещо

    3 0 Отговор
    9.Не правете секс на шведска маса,
    нито под нея,нито до нея!
    10.Не мляскайте!
    🍧🍨🍦🍿🧁
  • 50 нормален

    3 2 Отговор
    Има ли правила не е почивка а ние си плащаме за пълен релакс
  • 51 А.Янев

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да да":

    Значи нямаш нищо против да дойде някой с мокрите бански и гол до кръста да вее косми и миризми. Или да ти се друсат сланини и паласки докато ти и семейството ти се храните. Има си правила за обществените места ако не ги разбираш си за палатка на язовира.