Защо трябва да разреждаме уискито?
Разреждането на уиски с каквото и да било има пламенни противници и привърженици. Първите аргументират позицията си с факта, че алкохолът се разрежда в дестилерии преди бутилиране. Използва същата вода, която се използва в процеса на приготвяне. Влагата от друг източник нарушава структурата на напитката, тъй като тя се различава по химичен състав. Тези, които предпочитат да разреждат алкохола, отбелязват, че добавянето дори на обикновена вода прави уискито по-вкусно. Не толкова отдавна химици от шведския университет в Линей внесоха яснота по въпроса, успяха да обосноват научно разреждането на уискито.
Компютърният модел позволи да се проследи в детайли как се държат молекулите на уискито, тоест как взаимодействат алкохолът, водата и ароматният въглеводород гуаякол, поради което много видове напитки имат миризма на пушено. Знаете ли от какво се прави уиски? Ако налеете чист скоч в чаша, гваяколът ще бъде равномерно разпределен в целия обем и интензивността на аромата ще бъде среден. Достатъчно е да добавите вода към чашата, така че гваяколът да плува и миризмата да се прояви няколко пъти по-ярко. Ефектът се проявява максимално, когато намалее от 40 до 25%. От това следва, че доброто уиски печели, когато е разредено. Вярно е, че само кола с лед може да спаси вкуса на нискокачествена напитка, особено бърбън, заглушавайки грубия вкус и миризма. Никога не разреждайте уискито с чешмяна вода - твърдата вода с хлор ще убие всичко красиво на аромат и вкус. Вие сте свободни да изберете с какво е по-добре да пиете уиски, но най-лесният и надежден вариант е бутилирана негазирана или газирана вода. С какво се пие уиски, освен с кола Навикът да се пие уиски с кола и лед произхожда от САЩ. Американският царевичен бърбън не радва с тънък букет и можете да маскирате послевкуса с кола или плодов сок. Канадският вариант е по-мек - с вода, тоник или швепс. Каква е разликата между уиски сингъл малц, бленд, скоч и бърбън Шотландски традиции Шотландците са готови да пият скоч по всяко време, ден и нощ, по всяко време и навсякъде, но са добре запознати с характеристиките на марките. По отношение на едномалцовото уиски строгостта остава - само обемни чаши с дебело дъно и отделен съд с вода. Добавя се по малко, за да се отвори тиксото. С блендираните е по-лесно – пият се с лед, сода и в коктейли.
Как ирландците пият уиски?
Ирландското уиски е по-меко и по-слабо от скоча и е обичайно да се пие чисто. В топло време напитката понякога се смесва с чиста вода и лед, в студено време се приготвя ирландско кафе - уиски с горещо силно кафе. Какво предпочитат британците? Британците охотно смесват скоч с кафе, което трябва да е повече от алкохол. В ресторантите и баровете уискито често се добавя със сода, това е много популярна комбинация. Какво измислиха немците и италианците? В Германия и Италия обожават комбинацията с вермут. Германците предпочитат да смесват вермут с вкус на алпийски пелин с уиски, италианците често избират грозде. Наситеният вкус на вермута успешно подчертава острия вкус на уискито. С какво друго можете да разредите уискито? Класическата комбинация е уиски, вода или лед. Напитката става по-тънка, по-ароматна и по-мека, губи сила и острота. Можете да определите количеството вода по свое усмотрение - от няколко капки до половината обем алкохол. Освен това уискито може да се разрежда с други напитки.
Знаете ли кое е най-доброто мезе за уиски?
Газирани напитки - това е доказан разредител - алкалната вода омекотява по-добре вкуса, а мехурчетата въглероден диоксид придават на напитката нов звук. Смесването на добро уиски с вода е традиционен начин за пиене в САЩ. Сладка сода Един уважаващ себе си ценител няма да добави кола, фанта или друга сода към благородна напитка, но в Източна Европа този начин на консумация е доста разпространен. Добавянето на сладка сода може да бъде оправдано само за алкохол, който не е от най-високо качество. Уиски с горчив тоник или спрайт е нежна опция за смесване. Уиски с чай и кафе По-точно, уискито се добавя към горещ чай и кафе - такава напитка затопля и ободрява. В силен черен чай можете да налеете няколко супени лъжици алкохол, да добавите лъжица мед и резен лимон или парче джинджифил. Кафето напълно поглъща вкуса на алкохола, така че е по-добре частта от уиски да не надвишава една четвърт от обема на горещата напитка. Червеният или белият вермут се разрежда с уиски във всяка пропорция, в зависимост от желаната сила. Напитката е доста силна, но мека. Най-известният пример е коктейлът Манхатън, пише Actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 дайте фронт на младите
09:45 29.01.2023
2 Ъ.Хемингуей
Коментиран от #10
09:45 29.01.2023
3 гост
Коментиран от #5, #30
09:47 29.01.2023
4 Будьони с мустаците
09:56 29.01.2023
5 един от стадото
До коментар #3 от "гост":
и не само, а и не се вади от хладилника. Чакам коментар от една уважавана от мен дама. Дано е будна вече, че снощи до късно щрака на компаКоментиран от #22
10:20 29.01.2023
6 пешо
Коментиран от #28
10:28 29.01.2023
7 Циник
10:35 29.01.2023
8 Фен на уискито
Коментиран от #13
10:46 29.01.2023
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Да знаеш
До коментар #2 от "Ъ.Хемингуей":
Да, ама не, явно не си ги пил, щом не знаеш, как се изписватили ти се е случвало само 2-3 пъти - Johnnie Walker и Ballantines.
11:02 29.01.2023
11 РЕАЛИСТ
11:09 29.01.2023
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 царевична ракия
До коментар #8 от "Фен на уискито":
Бърбънът просто не е уиски, то си е обикновена царевична ракия.Но краварите се опитват да се правят на важни,
налагат го като нещо кой знае колко качествено
и даже се опитват да го сравняват с истинското уиски т.е. скоч.
Коментиран от #15
11:14 29.01.2023
14 ХаХаХа
11:15 29.01.2023
15 Фен на уискито
До коментар #13 от "царевична ракия":
А уискито какво е? :))) Не е ли и то "зърнена ракия"? Само защото едното е "царевично" а другото е от друго зърно, не прави едното "по-добро". Има доволно много качествени бърбъни, които ВСЕКИ ценител на уискито би пил (и пие).Коментиран от #18
11:20 29.01.2023
16 ПОЗНАВАЧ
Коментиран от #17
11:49 29.01.2023
17 ПОЗНАВАЧ
До коментар #16 от "ПОЗНАВАЧ":
а не алкална.11:54 29.01.2023
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Фен на уискито
До коментар #18 от "царевична ракия":
Аз кучешко месо не съм ял, но съм ял конско, и макар че то е "кисело" има УНИКАЛЕН вкус. И.... от него става по-хубава луканка отколкото всякакви свински, биволски или телешки меса.12:00 29.01.2023
20 Механик
Всякакви опити да ми се обяснава, че пиенето на каквото и да било, представлява някакъв особен ритуал и култура, за мен е безмислено. Всеки има вкус и има право да пие и яде както си иска и каквото си иска.
както е написал един друг колега тука "до вчера гледахте уискито по корекомите, а вече се извъдихте познавачи".
За мен усискито е нелоша напитка, но не е и върха. Изобщо, всяка напитка е хубава, стига да е качествена. А това уиски дето го купувате на прИмоция от веригите е толкова уиски, колкото аз съм Текумзе. И ако пиенето на това нещо за вас е церемония, за мен си е обикновенно пиене на ракия.
Коментиран от #21
12:22 29.01.2023
21 Фен на уискито
До коментар #20 от "Механик":
Защо коментираш нещо, което сам казваш, че не те интересува? Ако "пиенето е просто пиене", за теб оценяването на тънкостите на питието е безмислено занятие. Ти пиеш, за да си вливаш алкохол. Статията не е за това. Още по-странно е, че обясняваш как другите не можели/нямало смисъл да го правят. И какво като дълго време не са имали достъп до качествено уиски? Това означава ли, че в живота не можеш да се развиваш, било то знания, усещания и т.н.?12:26 29.01.2023
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 доктор филгууд
18:43 29.01.2023
24 Българин опитен инженер технолог
Коментиран от #31
19:46 29.01.2023
25 Джони Локър
Истината е ясна отдавна - ако ще се разрежда - трябва да е БГ-ракия, 60+ градуса! Аз само такава пия! На уискито съм само рекламно лице, добре платено. На него кво да му разреждаш, като е има-няма 40 градуса? Пък има трезвеници, които си напълнят чашата с лед и капнат вътре 20 грама уиски - това и КАТ не може да го хване с дрегер!
Коментиран от #40
20:18 29.01.2023
26 Танас
20:43 29.01.2023
27 Льотчик на недоставено USA-фърчило
21:04 29.01.2023
28 Този коментар е премахнат от модератор.
29 Чукша
До коментар #28 от "Льотчик на недоставено USA-фърчило":
Кво пречи и с гащи да е?21:27 29.01.2023
30 Роня
До коментар #3 от "гост":
Алкалната вода е Рh9 и е от Севтополис Кримското Българско Ханство!22:55 29.01.2023
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Боко Праните Гащи
00:27 30.01.2023
33 Не експерт
Никакви ядки, кикиридки, шам фъстък и т.н.
Пия само скъпо уиски. Никога не го разреждам.
Ей така ми е най-кеф.
Коментиран от #35
17:32 30.01.2023
34 Бозаджиев
18:52 30.01.2023
35 Този коментар е премахнат от модератор.
36 Отговор
До коментар #35 от "Бозаджиев":
Оди бозай Бозаджиев . Не ги разбираш тези работи. И няма да ги разбереш.20:04 30.01.2023
37 мани мани
20:08 30.01.2023
38 Викинг
Коментиран от #39
23:10 30.01.2023
39 Ррр
До коментар #38 от "Викинг":
Шотландия-ИрландияПшеничен малц-пшеничен+царевичен малц
Дъбови бъчви-пак дъбови но използвани,където са отлежавали качествени вина Порто Мерло
07:10 31.01.2023
40 Да живей!
До коментар #25 от "Джони Локър":
Ти, Джони, си малък! Да беше пил ГРОЗДОВА РАКИЯ "АКАДЕМИК НЕДЕЛЧЕВ" и досега нямаше да пиеш друго! Можеш да я пиеш сутрин, обед, вечер! Разредена с каквото щеш, а и неразрешена! С мезета и без мезета! Изтрезняваш за три часа и можеш да рашаваш диференциални и интегрални уравнения! Всички са респектирани от теб! Ти си Бог!03:56 01.02.2023