Last news in Fakti

29 Януари, 2023 09:41 35 677 40

Най-добрият разредител за уиски

  • уиски-
  • разредител-
  • вода

Алкалната вода омекотява по-добре вкуса

Най-добрият разредител за уиски - 1
Снимка: Shutterstock

Защо трябва да разреждаме уискито?

Разреждането на уиски с каквото и да било има пламенни противници и привърженици. Първите аргументират позицията си с факта, че алкохолът се разрежда в дестилерии преди бутилиране. Използва същата вода, която се използва в процеса на приготвяне. Влагата от друг източник нарушава структурата на напитката, тъй като тя се различава по химичен състав. Тези, които предпочитат да разреждат алкохола, отбелязват, че добавянето дори на обикновена вода прави уискито по-вкусно. Не толкова отдавна химици от шведския университет в Линей внесоха яснота по въпроса, успяха да обосноват научно разреждането на уискито.

Компютърният модел позволи да се проследи в детайли как се държат молекулите на уискито, тоест как взаимодействат алкохолът, водата и ароматният въглеводород гуаякол, поради което много видове напитки имат миризма на пушено. Знаете ли от какво се прави уиски? Ако налеете чист скоч в чаша, гваяколът ще бъде равномерно разпределен в целия обем и интензивността на аромата ще бъде среден. Достатъчно е да добавите вода към чашата, така че гваяколът да плува и миризмата да се прояви няколко пъти по-ярко. Ефектът се проявява максимално, когато намалее от 40 до 25%. От това следва, че доброто уиски печели, когато е разредено. Вярно е, че само кола с лед може да спаси вкуса на нискокачествена напитка, особено бърбън, заглушавайки грубия вкус и миризма. Никога не разреждайте уискито с чешмяна вода - твърдата вода с хлор ще убие всичко красиво на аромат и вкус. Вие сте свободни да изберете с какво е по-добре да пиете уиски, но най-лесният и надежден вариант е бутилирана негазирана или газирана вода. С какво се пие уиски, освен с кола Навикът да се пие уиски с кола и лед произхожда от САЩ. Американският царевичен бърбън не радва с тънък букет и можете да маскирате послевкуса с кола или плодов сок. Канадският вариант е по-мек - с вода, тоник или швепс. Каква е разликата между уиски сингъл малц, бленд, скоч и бърбън Шотландски традиции Шотландците са готови да пият скоч по всяко време, ден и нощ, по всяко време и навсякъде, но са добре запознати с характеристиките на марките. По отношение на едномалцовото уиски строгостта остава - само обемни чаши с дебело дъно и отделен съд с вода. Добавя се по малко, за да се отвори тиксото. С блендираните е по-лесно – пият се с лед, сода и в коктейли.

Как ирландците пият уиски?

Ирландското уиски е по-меко и по-слабо от скоча и е обичайно да се пие чисто. В топло време напитката понякога се смесва с чиста вода и лед, в студено време се приготвя ирландско кафе - уиски с горещо силно кафе. Какво предпочитат британците? Британците охотно смесват скоч с кафе, което трябва да е повече от алкохол. В ресторантите и баровете уискито често се добавя със сода, това е много популярна комбинация. Какво измислиха немците и италианците? В Германия и Италия обожават комбинацията с вермут. Германците предпочитат да смесват вермут с вкус на алпийски пелин с уиски, италианците често избират грозде. Наситеният вкус на вермута успешно подчертава острия вкус на уискито. С какво друго можете да разредите уискито? Класическата комбинация е уиски, вода или лед. Напитката става по-тънка, по-ароматна и по-мека, губи сила и острота. Можете да определите количеството вода по свое усмотрение - от няколко капки до половината обем алкохол. Освен това уискито може да се разрежда с други напитки.

Знаете ли кое е най-доброто мезе за уиски?

Газирани напитки - това е доказан разредител - алкалната вода омекотява по-добре вкуса, а мехурчетата въглероден диоксид придават на напитката нов звук. Смесването на добро уиски с вода е традиционен начин за пиене в САЩ. Сладка сода Един уважаващ себе си ценител няма да добави кола, фанта или друга сода към благородна напитка, но в Източна Европа този начин на консумация е доста разпространен. Добавянето на сладка сода може да бъде оправдано само за алкохол, който не е от най-високо качество. Уиски с горчив тоник или спрайт е нежна опция за смесване. Уиски с чай и кафе По-точно, уискито се добавя към горещ чай и кафе - такава напитка затопля и ободрява. В силен черен чай можете да налеете няколко супени лъжици алкохол, да добавите лъжица мед и резен лимон или парче джинджифил. Кафето напълно поглъща вкуса на алкохола, така че е по-добре частта от уиски да не надвишава една четвърт от обема на горещата напитка. Червеният или белият вермут се разрежда с уиски във всяка пропорция, в зависимост от желаната сила. Напитката е доста силна, но мека. Най-известният пример е коктейлът Манхатън, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дайте фронт на младите

    60 5 Отговор
    значи тука вече беше върха на сладоледа … напитката имала звук ?!?!?!? моля ви започнете работа в кауфланд там ще си разбирате от работата не като тук !!!
  • 2 Ъ.Хемингуей

    40 9 Отговор
    Най-добрият разредител за Johny Walkers е Ballantyne..

    Коментиран от #10

  • 3 гост

    85 2 Отговор
    Доброто уиски не се разрежда!

    Коментиран от #5, #30

  • 4 Будьони с мустаците

    42 7 Отговор
    Американская водка називается виски,а от тайги до Британских морей - наш самогон всех сильней!
  • 5 един от стадото

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    и не само, а и не се вади от хладилника. Чакам коментар от една уважавана от мен дама. Дано е будна вече, че снощи до късно щрака на компа

    Коментиран от #22

  • 6 пешо

    75 2 Отговор
    навремето батето ИВАН СЛАВКОВ беше казал , да пиеш уиски с разредител е все едно да чукаш жена със сутиен

    Коментиран от #28

  • 7 Циник

    45 2 Отговор
    На много добри уискита една-две капки вода им помага да се отворят. Но една-две капки не са разредител, а по-скоро нещо като катализатор. За гадните евтини блендове спор няма, че е по-добре да се пият разредени за да се скрие дъха на А95 Супер.
  • 8 Фен на уискито

    42 4 Отговор
    В тази статия има доста, меко казано, неточности, както и някои откровени митове. Бърбъна не е "нискокачествен". Той е отделен клас напитка. Все едно да кажем, че виното, ракията или водката са "нискокачествени", само защото нямат същите характеристики като уискито. Второ, уискито ОТДАВНА не се пие в "обемни чаши с дебело дъно". Шотландския институт за уискито разработи специална чаша, която най-добре изважда характеристиките на уискитата, и тя е по-скоро тясна и във формата на т.нар. "копито", с тънки стени като на винена чаша и т.н. Това за италианците и германците, че имали предпочитания към смесването на уискито с посочените в статията напитки също е някаква приумица нямаша общо с реалността. И в двете страни уискито се пие както го пият шотландците, а даже по принцип германците не обичат особено "пелин". Те дори нямат такъв продукт стандартно.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да знаеш

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ъ.Хемингуей":

    Да, ама не, явно не си ги пил, щом не знаеш, как се изписват
    или ти се е случвало само 2-3 пъти - Johnnie Walker и Ballantines.
  • 11 РЕАЛИСТ

    16 1 Отговор
    В Шотландия през зимата пият една напитка Hot toddy от 1700 година. Уиски, Лемон, топла вода и мед. Така лекуват и настинки.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 царевична ракия

    32 13 Отговор

    До коментар #8 от "Фен на уискито":

    Бърбънът просто не е уиски, то си е обикновена царевична ракия.
    Но краварите се опитват да се правят на важни,
    налагат го като нещо кой знае колко качествено
    и даже се опитват да го сравняват с истинското уиски т.е. скоч.

    Коментиран от #15

  • 14 ХаХаХа

    43 12 Отговор
    До вчера гледахте уискито само по рафтовете на корекомите,днес големи специалисти сте станали,че да обяснявате как трябвало да се пие
  • 15 Фен на уискито

    27 9 Отговор

    До коментар #13 от "царевична ракия":

    А уискито какво е? :))) Не е ли и то "зърнена ракия"? Само защото едното е "царевично" а другото е от друго зърно, не прави едното "по-добро". Има доволно много качествени бърбъни, които ВСЕКИ ценител на уискито би пил (и пие).

    Коментиран от #18

  • 16 ПОЗНАВАЧ

    28 1 Отговор
    Венелино, газираната вода е с рН 3-4, което значи доста кисела, а алкална. Отде ти дойде алкалност в списувателската глава, не знам.....

    Коментиран от #17

  • 17 ПОЗНАВАЧ

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "ПОЗНАВАЧ":

    а не алкална.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Фен на уискито

    26 3 Отговор

    До коментар #18 от "царевична ракия":

    Аз кучешко месо не съм ял, но съм ял конско, и макар че то е "кисело" има УНИКАЛЕН вкус. И.... от него става по-хубава луканка отколкото всякакви свински, биволски или телешки меса.
  • 20 Механик

    45 4 Отговор
    Аз знам, че усики се пие, когато има и когато ти се пие. Дали ще го разредиш или не, това е без значение.
    Всякакви опити да ми се обяснава, че пиенето на каквото и да било, представлява някакъв особен ритуал и култура, за мен е безмислено. Всеки има вкус и има право да пие и яде както си иска и каквото си иска.
    както е написал един друг колега тука "до вчера гледахте уискито по корекомите, а вече се извъдихте познавачи".
    За мен усискито е нелоша напитка, но не е и върха. Изобщо, всяка напитка е хубава, стига да е качествена. А това уиски дето го купувате на прИмоция от веригите е толкова уиски, колкото аз съм Текумзе. И ако пиенето на това нещо за вас е церемония, за мен си е обикновенно пиене на ракия.

    Коментиран от #21

  • 21 Фен на уискито

    14 16 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    Защо коментираш нещо, което сам казваш, че не те интересува? Ако "пиенето е просто пиене", за теб оценяването на тънкостите на питието е безмислено занятие. Ти пиеш, за да си вливаш алкохол. Статията не е за това. Още по-странно е, че обясняваш как другите не можели/нямало смисъл да го правят. И какво като дълго време не са имали достъп до качествено уиски? Това означава ли, че в живота не можеш да се развиваш, било то знания, усещания и т.н.?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 доктор филгууд

    3 6 Отговор
    едно време бях моряк в Океански риболов-Бургас . като ходехме в Англия или Шотландия пиех уиски Белс газ. вода или тоник на Швепс и пинътс
  • 24 Българин опитен инженер технолог

    21 3 Отговор
    Най добрият начин на пиене на добро уиски е българският. За предпочитане е отлежал скоч. Пие се бавно с добра компания и сладък лаф, до като свърши бутилките. Може между глътките да се отпива малко алкална минерална вода с рН около 8, но внимателно с водата за да има за сутринта. Може да се засолява с някоя бадемова ядка. Ледът се изважда сутринта и се слага на главата. Ако има газирана вода и тя се пие сутрин, ако няма се заменя с бира. После може и екстри, като шкембе чорба и сухо шампанско.

    Коментиран от #31

  • 25 Джони Локър

    11 6 Отговор
    Айде не на мен тези аматьорски лекции от някакви руси авторки и шведски "учени"! Които едва ли са изпили общо цяла бутилка през живота си!
    Истината е ясна отдавна - ако ще се разрежда - трябва да е БГ-ракия, 60+ градуса! Аз само такава пия! На уискито съм само рекламно лице, добре платено. На него кво да му разреждаш, като е има-няма 40 градуса? Пък има трезвеници, които си напълнят чашата с лед и капнат вътре 20 грама уиски - това и КАТ не може да го хване с дрегер!

    Коментиран от #40

  • 26 Танас

    11 2 Отговор
    Чисто и на стайна температура
  • 27 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    12 0 Отговор
    Глупостиии! Още в заглавието пишат ГЛУПОСТИ! ЗАЩОТО, РАЗРЕЖДАНЕТО С КОЛА ГАЗИРАНА ВОДА ТОНИК-ВСИЧКО ТОВА СА КИСЕЛИ ВОДИ, КИСЕЛИНИ, А НЕ АЛКАЛНА ВОДА! ЗАЩОТО С ВЪГЛЕОКСИДА И ВОДА, СТАВА ВЪГЛЕНА КИСЕЛИНА! Аман от пишман експерти..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Чукша

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Льотчик на недоставено USA-фърчило":

    Кво пречи и с гащи да е?
  • 30 Роня

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Алкалната вода е Рh9 и е от Севтополис Кримското Българско Ханство!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Боко Праните Гащи

    10 2 Отговор
    Като преведеш нещо с гугъл преводач, прави ли те журналист?
  • 33 Не експерт

    1 3 Отговор
    Предпочитам пушен сингъл малц на стайна температура на малки глътки. Отделно в чаша газирана студена вода.
    Никакви ядки, кикиридки, шам фъстък и т.н.
    Пия само скъпо уиски. Никога не го разреждам.
    Ей така ми е най-кеф.

    Коментиран от #35

  • 34 Бозаджиев

    2 1 Отговор
    А ве я го пием свякък важното е да има повеке за пийне ! Ха на зраве !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Бозаджиев":

    Оди бозай Бозаджиев . Не ги разбираш тези работи. И няма да ги разбереш.
  • 37 мани мани

    1 1 Отговор
    само чисто! и само: 1. джони 2. джак даниел 3. бушмил ... другите в казана да го плакнат!
  • 38 Викинг

    1 0 Отговор
    Хайде сега тарикати и познавачи кажете каква е разликата между Whisky and Whiskey???2479

    Коментиран от #39

  • 39 Ррр

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Викинг":

    Шотландия-Ирландия
    Пшеничен малц-пшеничен+царевичен малц
    Дъбови бъчви-пак дъбови но използвани,където са отлежавали качествени вина Порто Мерло
  • 40 Да живей!

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Джони Локър":

    Ти, Джони, си малък! Да беше пил ГРОЗДОВА РАКИЯ "АКАДЕМИК НЕДЕЛЧЕВ" и досега нямаше да пиеш друго! Можеш да я пиеш сутрин, обед, вечер! Разредена с каквото щеш, а и неразрешена! С мезета и без мезета! Изтрезняваш за три часа и можеш да рашаваш диференциални и интегрални уравнения! Всички са респектирани от теб! Ти си Бог!