Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 09:30 5 403 17

„Гяз“- иранското чудо на пустинята

  • иран-
  • техеран-
  • исфахан-
  • язд-
  • керман -
  • фарс-
  • гяз-
  • сладкиш-
  • пустиня-
  • пустинята лут

Най-горещото място на планетата е в Иран. Температурата там редовно е изпепеляваща и въпреки това в пустинята вирее чудо!

„Гяз“- иранското чудо на пустинята - 1
Снимка: Уикипедия

Изследване за най-екстремните повърхностни температури на Земята показа, че най-горещите райони са пустинята Лут в Иран и северноамериканската пустиня Сонора, съобщава Сайънс алърт.

Пустинята Лут или Даще Лут , заема първото място по горещина на повърхността. От 2002 г. до 2019 г. температурата там редовно е била изпепеляваща, вероятно защото е между планински вериги, които спират въздуха над дюните, особено в частите, покрити с черна вулканична скала.

Данните потвърждават установеното през 2011 г. А през 2004 г., 2007 г., и 2009 г., в пустинята Лут са регистрирани най-високите температури на сушата. През 2005 г. районът е достигнал 70,7 градуса Целзий, но според авторите на новото изследване вероятно стойностите са били по-високи. Според спътникови данни от последните две десетилетия повърхността в тези два района понякога се загрява до 80,8 градуса Целзий.

След този първи анализ НАСА осъвременява спътниковия софтуер и вече може по-добре да регистрира повърхностните температури на Земята. С него специалистите стигат до извода, че температурите в пустинята Лут са били с 10 градуса по-високи от смятаното преди.

При тези температури едва ли би могъл да се зароди някакъв живот там, било то флора или фауна....Така е логично да си помислим, че всичко там би се изпепелило....Но Всевишният е имал друг план за тази най-гореща точка и дори там е посял и вирее един странен храст - „гяз“. Думата „гяз“ се свързва с наименованието gyaz-angebin, което се превежда като „мед от гяз“ или „сок от ангебин“, вид тамарикс, който расте в планините Загрос западно от Исфахан и в пустинята Лут.

В определено време на годината, когато температурите са по-приемливи, специалисти разрязвали клоните на този храст от които изтичала бяла лепкава течност, като „млечице“.

Тази бяла лепкава субстанция е основната съставка на много лекарства за сърце – изключително ценен дар от природата, който се използва широко в медицината, фармацията, козметиката и кулинарията. Като медикамент се използва широко в кардиологията, а за профилактика можете да го хапнете във вид на сладкиш, който всъщност не е сладък, напротив, много лек и приятен на вкус.

Лепкавата субстанция „гяз“ или т.н. „gyaz Khunsar“, събрана от храстите в планините и в горещата пустиня Лут, се поставя в големи медни съдове заедно с други съставки: яйчен белтък, шамфъстък, бадеми и розова вода. След това тази сурова смес се разбива на огън до желаната плътност.

„Гяз“ /Gyaz/ традиционно се прави на ръка под формата на сладкиши с диаметър 6-7 см и дебелина 1 см се опакова по древна персийска традиция в специални дървени кутии. Всъщност „Гяз“ — е традиционен ирански десерт известен още като персийската нуга. Но комбинацията от съставките и природното лепкаво млечице придава на бонбоните специален вкус, който ги отличава от европейската нуга. Десертът е най-характерен сред провинциите Исфахан, Язд, Керман и Фарс.

„Гяз“ е вече широко известен по цял свят с наименованието си - персийската нуга, произхождаща от района на Исфахан. където само го приготвят, а събират вълшебния еликсир от пустинята Лут.

„Гяз“ обикновено се придружава от чай, кафе или шербет и се яде като десерт след основно ястие. По традиция иранците задължително го сервират на тяхната Нова Година, известна като "Новруз".

Автор: Оля Ал-Ахмед, Техеран, Иран


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оспри

    1 2 Отговор
    Дащен Луд сгащен в пустинята.
  • 2 бушприт

    1 1 Отговор
    вид тамарикс, който расте в планините Загрос....може и жълторък тамарин да е.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    26 2 Отговор
    Чудесно е, че Оля ни показва интересни факти за Иран! Защото от нашите медии знаем почти нищо, само това, че Иран била "вража" страна, защото имала ядрена програма и била близка с Русия.

    Коментиран от #6, #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТаУмВзе

    3 16 Отговор

    До коментар #4 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    А тя една мила и дружелюбна дъжава която не си беси хората от крановете по мегданите и не си избива населението като другата голяма демократична Робсия!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Иран е страна с хилядолетна култура. Възхитително изкуство! Тези, които създават прекрасните персийски килими, те ли бесят? Ако гледаме само лошата страна и в България са избивани хора по улиците без съд, преди 1944 г и след 1944 г
  • 8 Соваж бейби

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Няма перфектна държава бе човек за побъркването на хората е виновна религията и некадърните политици!Винаги съм го казвала всеки е свободен да вярва в каквото иска дори и в Батман,но да не става накъртващо.Вече сме в ново модерно време трябва промяна не може с такава злоба да живеем държава срещу държава.Става ясно че от политика и войни файда няма,системата от некъдрност на глупави хора води света към унищожение.

    Коментиран от #9

  • 9 Така е бейби....

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Но.... как ще се противопоставим на ционизма залял високите етажи на властта в Европа? Европейската централа в Брюксел? Нима американските "радетели за мир" мислят за нас?

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Така е бейби....":

    Трябва ново поколение политици не знам?Не разбирам само едно как е възможно някой да мрази цял народ ,фобия и да се мисли за нещо по различно от друга националност ?Всички ядем,спим,страдаме ...В България още едно поколение и може би ще е малко по добре с манталитета си,тук наблюдавам децата ми и в училище те не се делят на раса и националност.Когато това стане факт в цял свят мирогледа на хората може да се промени към по добро ..САЩ е творение на Европа на белите хора и когато ги гледам какво правят си давам сметка че може би белите сме повече закърмени с злоба и варварство ,трябва и религията да отслаби просто да бъде като един премет по вярвания и суеверия на древните народи и причината за войни...

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Пак съм аз

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Мисля, че религията на белите е отслабнала доста в сравнение с предните векове. Но....религията в арабския свят се е възвисила над всичко и все пак ние не трябва да разделяме хората по религия. Политиците я използват за контрол на масите, разделение и управление. Какво мислиш за " планът Калегри"?

    Коментиран от #13

  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Така е Бейби. Американските "радетели за мир" плануват война с Китай през 2025г., докато ни учат на демокрация. Също и с Иран. Всеки ден долитат новини от САЩ за някой изперкал и изпозастрелял много хора. Езикът на омразата владее целия свят.

    Коментиран от #14

  • 13 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пак съм аз":

    Ами последният коментар е дал отговор -Езикът на омразата владее целия свят!Не знам до колко е позволено е човек в някоя медия да изрази какво мисли ?Но няма как онези деугите хора да не отговори на насилието !Виж какво става с техните държави /НАТО/!Там с цел се отслабват държавите ,миграция ,когато един народ е пръснат няма силата и икономика , остава им религията като средство за омраза и раздаване правосъдие /пак грешка/ ако ми следиш мислите?Вече сме в нова ера на хората не им се воюва!Защо властимащите не оставят хората да учат,да работят,си гледат децата,твори,пее а ни замават с всичко изброено ?Като че ли сме пластмасови фигури на шахматна дъска и те ни налагат против нашата воля.Казах ново поколение хора с власт коренно различна от досегашната.Да се равиваме и живеем щастливо но мисля че съм много наивна за да се случи на практика.

    Коментиран от #15

  • 14 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Не знам дали гледате Нетфликс предавания и следите новините?Защо Азия не само Китай много азиатци има билионери не милиардери ,това не се харесва на белия човек меко казано!За това е виновен мързела на Европа и САЩ дадохме всичко в Китай заводи,бизнеси хората прогесираха с труд сега се наблюдава и нещо друго не позотивно в азиатският характер но при много богатите определено не им работи добре психиката ,и третирането на хората като роби.
  • 15 Аз съм

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Наивно Да, но не и невъзможно. Няма как да ни се спусне от небето ново поколение знаещо, можещо, разбиращо, с ясни планове за едно хубаво бъдеще. Ние трябва да си го отгледаме. Но...как ще се справим със човешките пороци, меркантилността, жаждата за самоизтъкване, показността след като класическата литература,театъра, основите на морал и възпитание са заменени със фейсбук и подобни? Новите "ценности" като интернет, кабелна, скъпи джаджи и непотребни такива са в ръцете на подрастващото поколение. Къде е възпитанието от семейството, училището а ко щеш и медиите които опорачават децата ни? Формулата е единство за добро бъдеще на децата ни, поне според мен.....

    Коментиран от #16

  • 16 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аз съм":

    интернет не е лошо нещо,има много неща обмяна на идеи ,например нов модел мебел,нова мазилка доразработил си на някой проекта с по добър...много неща за каквото и да сетиш ,дори да си направиш ремонт на пералнята ако има заседнал боклук в филтъра не да чакаш две седмици фирмата да прати някой.Но има и мързеливи тарикати които правят пари за сметка на глупака.
    Инфлуенсър,друга без бански,врачки ,трета се бие колко кубик ботокс има на балкона ,бразилски заден двор ,няма начин да предскажеш глупака !Просто трябва специално училище за глупави хора да се неутрализират и тариката няма да печели !За съжаление дори и в перфектна среда на добри родители,детето е повече време вън на училище с приятели лесно може да бъде подведено .Трябват хубави закони за развитието на човек и кое е добро,не да правим война и това което изброих по горе което спъва културата и еволюцията на човек към добро.
  • 17 Иван шефа

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Вече с нетърпение взех да чакам следващата й статия. Сигурно ще има продължение, кат гледам всеки ден пише по една за Иран. наистина е интересно. Не може да се гледа само лошата страна. Тя показва непоказването никъде, евала...Айде, чакаме