Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 05:00, обновена 6 Февруари, 2024 05:13 16 059 8

Кой има имен ден днес, 6 февруари

  • свети фотий-
  • почит-
  • църква

Православната църква почита паметта на Свети Фотий

Днес Православната църква почита паметта на Свети Фотий, патриарх Цариградски и на Преп. Вукол, епископ Смирненски. Преп. Вукол бил ученик на св. ап. Йоан Богослов, който го посветил за епископ на гр. Смирна. В Смирна тогава имало малко покръстени, но сред всички св. Вукол се отличавал със своите добродетели. Целия си живот светецът отдал в служба на Бога.

Днес имен ден празнуват всички с имената: Доротея, Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар, Светослав, Светослава, Фотий, Фотин, Фотина и Фотьо.

Св. Фотий е цариградски патриарх, който се борил за чистотата на християнската вяра. Той е свързан с българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните.

Фотий пише изключително ценен исторически документ - обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.

Умира в заточение на 6 февруари 891 година.

Днес почитаме също така и паметта на мъченица Доротея. През трети век, когато християните били жестоко преследвани, живяла в гр. Кесария Кападокийска млада християнка, на име Доротея. Тя била много красива; мъдростта ѝ удивлявала всички, които я познавали; но особено тя се отличавала с християнски добродетели и с ревност към закона Господен. Тя се отказала от житейските радости и се посветила съвършено на Бога, като се стараела да Му служи с добри дела и праведен живот.

Била подложена на жестоки мъки, за да се откаже от вярата си от управителя на Кападокийска област - Саприкий, но тя устояла до края. Когато накрая властващият видял, че тя няма да склони да се откаже от Христос, той я осъдил на смърт. Когато светата мъченица чула смъртната присъда, радостно извикала: "Благодаря Ти, Господи, че ме призоваваш в Твоя рай и ме въвеждаш в Своя чертог!" Тя била отведена на смърт. Доротея преклонила глава под меча и чистата ѝ душа отлетяла при Господа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    12 7 Отговор
    Римляните са клали християни, за да се откажат от религията си. Борис Първи е клал езичници, за да станат християни... Общо взето всеки е клал и бесил всеки.
    А България е била най-силна и най-уважавана, когато сме били езичници и сме пили вино от черепите на враговете си.
    Честит имен ден на всички!

    Коментиран от #3

  • 2 Фори светулката

    5 3 Отговор
    И Ламби също празнува.

    Коментиран от #8

  • 3 Мъдрият

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Студопор":

    Не е вярно!

    Св.цар Борис е наказал тези родове, които са въстанали срещу него - според закона! А никого не е клал, за да стане християнин!

    И най-сме били уважавани не когато сме били езичници, а именно при Св.цар Борис, при сина му цар Симеон и при внука му Свети цар Петър - през златния век за България!

    Коментиран от #6

  • 4 Мъдрият

    11 3 Отговор
    Честит празник на всички православни християни! И честит имен ден на имениците!

    Днес статията отново е добра! Браво, авторе! Само такива статии да пишеш!

    Нека и всички ние да се стремим с цялата си душа и сърце, и с всичката си сила, и с всичкия си разум да вървим по своя път към Бога и да живеем Богоугодно!

    По молитвите на днес честваните светци и светици: Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй и спаси нас! Амин!

    Коментиран от #5

  • 5 Бай Ху (By Who)

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Мъдрият":

    Господине нещо много претупвате постовете напоследък. Ас следа с нетърпение рубриката за да науча нови неща от вашите задълбочени писания по светите жития, а то какво... Господи помилуй, Амин и айде кой от къде е. Не бива така.
  • 6 007 лиценз ту кил

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мъдрият":

    Факт е, че бунтът е бил свързан с покръстването и Св. Княз Борис ги е изклал.
  • 7 Баба Гина с внучето

    3 3 Отговор
    Кръстихме го Светлин....на дядо му Ламби!
  • 8 Пламен

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фори светулката":

    Имах един набор в казармата...Ламби Ламбев се казваше...
    Още свети макар и на пенсия...
    От с.Обнова Плевенско е...
    Жив и здрав наборе!