Събуждането сутрин е по-леко с чаша ароматно кафе, нали? В късните следобедни часове съумявате да държите очите си отворени на работното място пак благодарение на кофеина, които ви съживява и ви дава сили да избутате края на работния ден. Кафето е не само ароматна напитка, любима по целия свят, но и култура, начин на живот, общуване с приятели „Да го обсъдим на по кафе“ и повод за романтични срещи „Ще излезнеш ли с мен на кафе“.
Приложен върху кожата кофеинът я съживява, подмладява, ексфолира и изглажда целулита. Впрочем съживяващ е и ефектът му върху организма, а кафето, консумирано в нормални дози, е здравословно. Прекомерната употреба обаче може да доведе до неблагоприятни симптоми от страна на тялото ви и да събуди редица дремещи у вас заболявания, пише actualno.com. Ако сте прекалили с кафетата, не се учудвайте, че сърцето ви блъска в гърдите, пулсът е ускорен, ръцете, а и цялото ви тяло треперят, а нервната ви система е така опъната, че си представяте как замервате шефа си с папката, която ви връща за пореден път недоволен и с искане да преработите проекта.
За да не прекалите с количеството, важно е не само колко като брой кафета поглъщате на ден, но и колко силни са те, какво количество кофеин съдържат и доставят на тялото ви. Много хора считат, че дългото кафе има по-малко кофеин, защото го усещат по-слабо, заради повечето вода. Дали обаче това наистина е така и кое кафе е по-силно – дългото или късото? Кое да изберете, ако се нуждаете от спешно разсънване, кое, ако вече сте изпили няколко чашки и поредното силно кафе ще ви направи нервни и сприхави?
От какво зависи силата на кафето?
За да си отговорите на въпроса кое кафе е по-силно – дългото или късото, следва да знаете от какво зависи силата на кафето. Процентът на кофеин зависи от комбинацията от определени променливи, поредица от фактори, които влияят на целия процес – от засаждането през моментните условия на отглеждане и климата в конкретната година до приготвянето на чашата кафе. Силата на любимата ви ароматна напитка зависи и от бранда, сорта, обработките, на които е подложена културата в по-късните етапи, изпичането и дори размерът на смилане, който влияе върху извличането на веществата по време на преминаването на водата. Така кафето ви е по-слабо или по-силно. Разлика има и в зависимост от количеството вода, което сипвате при приготвянето на събуждащата чаша ароматна напитка. Но кое кафе е по-силно – дългото или късото и защо сте били заблудени до сега?
Кое кафе е по-силно – дългото или късото?
Вероятно пиете цял живот кафе, но със сигурност ще останете изненадани, като ви кажем, че не знаете много за горещата течност и погрешно сте считали, че дългото кафе е по-слабо. В късото кафе има по-малко кофеин, отколкото в дългото кафе. Да, изненада! Това, че усещате дългото кафе по-слабо като вкус, ви дава погрешната представа, че то наистина има по-малко кофеин. Оказва се, че истината е тотално различна и правилният отговор на въпроса кое кафе е по-силно – дългото или късото е късото. Ароматът и вкусът на късото са по-интензивни, но то е по-слабото кафе и ако сте прекалили с кофеина, ви препоръчваме да си поръчате късо кафе и да го пиете много бавно, а не дълго, както сте свикнали да правите в заблудата си до този момент.
В случай, че не можете да пиете кафето си чисто, а по някаква причина се налага – примерно сте на диета и не трябва да се докосвате до захарта и сметаната, то дългото кафе е вашето спасение. Вкусът му не е толкова горчив и интензивен и макар че съдържа повече кофеин, то е по-приемливо за небцето ви, ако не обичате горчивото кафе, но се налага да не добавяте нищо в чашата си. Както разбрахте обаче, внимавайте с броя кафета, ако изберете дългото, тъй като в него има повече кофеин на чаша, защото повече вода преминава през смелените зърна.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Факти...
Ето ви статия с 2 думи - ясно и конкретно, а не 5 абзаца ала-бализми. Мисирки!
12:27 06.02.2023
2 Механик
Аз помня, че преди много години, изобщо хората нямаха навика да пият толкова кафе. Ще кажете "ама то нямаше кафе" и до някъде ще сте прави. Но при желание, винаги се намираше "под масата". Аз помня, че у дома винаги имаше кафе. Де от подмасата, де някой близък го купи от корекома или международен шофьор донесе, но имаше. Обаче кафе се пиеше (родителите ми), само когато дойдат гости.
Сега куцо, кьораво и сакато, ходи като маносано и носи чашки с кафе от кафемашините. Дори имам чувството, че това е някаква мода, щото съм сигурен, че у дома мога да си сваря къде по-ароматно и вкусно кафе, отколкото от машината.
Коментиран от #8, #14
12:28 06.02.2023
3 Одит
В повече вода се разтваря повече кафе, захар, сол! Ако надхвърли границата на разтворимост се утаява. Тази утайка трудно се абсорбира от стомашния трак!
Затова италианците пият много късо кафе за вкус и то по 5-6 на ден.
Коментиран от #4, #12
12:35 06.02.2023
4 Гого
До коментар #3 от "Одит":
Трака трака трак 😆😆😆12:47 06.02.2023
5 джорджано
12:55 06.02.2023
6 Дедо Мъдю
Коментиран от #11
13:08 06.02.2023
7 Знайко
Коментиран от #10, #34
13:33 06.02.2023
8 А пък моята
До коментар #2 от "Механик":
баба още от дете ми правеше попара с хляб и кафе , пиеха си всеки ден кафенце с комшийките, имаха си специални мелнични, сами си го печяха. Но бяха гражданки.Коментиран от #9, #24
13:36 06.02.2023
9 А пък
До коментар #8 от "А пък моята":
Бабите селянки правеха попарата с мляко и малко кафе или пък винена попара.13:42 06.02.2023
10 Смешни мъглявини
До коментар #7 от "Знайко":
Как ще приготвя кафе при температура 100 градуса, като София се намира на 550 м над морското ниво?Коментиран от #13, #29
15:02 06.02.2023
11 Ташко
До коментар #6 от "Дедо Мъдю":
Кафе се пие с ароматен ром. Гледал си много кино за гангстери и каубои!15:06 06.02.2023
12 Да не си мерим практиките
До коментар #3 от "Одит":
В случая лимитиращо е времето на действие на паро-водната смес върху кафеения обем!15:11 06.02.2023
13 в тенджера
До коментар #10 от "Смешни мъглявини":
под налягане!Коментиран от #15
15:13 06.02.2023
14 Кондьо
До коментар #2 от "Механик":
Видиш ли някой да носи чашка с кафе в претъпкан трамвай, бъди сигурен че е сиганин. Кафето е белег за аристократичност😏😎!15:16 06.02.2023
15 Благодаря😬
До коментар #13 от "в тенджера":
Абе то и в реактор можеш да го вариш, ама си го пий сам!15:19 06.02.2023
16 ДЪЛГОТО Е С ПОВЕЧЕ КОФЕИН
Коментиран от #18
21:00 06.02.2023
17 Теодор Маринов
Коментиран от #33
14:29 07.02.2023
18 Теодор Маринов
До коментар #16 от "ДЪЛГОТО Е С ПОВЕЧЕ КОФЕИН":
Добре, имаме 50 мл късо и 50 мл дълго кафе. Кое ще съдържа повече кофеин?Коментиран от #22
17:58 07.02.2023
19 Шпеков
19:08 07.02.2023
20 Цък
21:24 07.02.2023
21 Иванов
07:06 08.02.2023
22 Абееее
До коментар #18 от "Теодор Маринов":
50 по-късо или по-дълго е от 50????10:16 08.02.2023
23 бармана
10:29 08.02.2023
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 изи
12:03 08.02.2023
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 И колко?
18:05 08.02.2023
28 Адър Челик
19:56 08.02.2023
29 Анди
До коментар #10 от "Смешни мъглявини":
Под налягане, например.20:08 08.02.2023
30 Чайчай
Ами сигур в онова, което се прави по-бавно, при една и съща машина!
С едно и също кафе.
И кое е то, по-дългото или по-късото?
Италианците не са паднали от Марс. Нали?
В по-дългото има и по-вече отрови.
Направете си късо, спрете и продължете в друга чашка до количество на дългото и помиришете!
Ще се отвратите!!!
22:52 08.02.2023
31 ...
07:34 09.02.2023
32 Експерт
11:09 09.02.2023
33 Българка
До коментар #17 от "Теодор Маринов":
При дългото кафе винава повече вода и извлича повече кофеин - факт!13:17 09.02.2023
34 Българка
До коментар #7 от "Знайко":
Ти заради това си бивш, защото нищо не разбираш, а написаното че кофеина е белтък , направо ме потресе. А ве, вие химия не учите ли? Я марш на училище!13:21 09.02.2023
35 Отговор
10:23 10.02.2023
36 Мира
10:30 10.02.2023