Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 12:16 77 081 36

Кое кафе съдържа повече кофеин – дългото или късото?

  • кафе-
  • кофеин-
  • късо-
  • дълго

Ще останете изненадани от отговора

Кое кафе съдържа повече кофеин – дългото или късото?  - 1
Снимка: Shutterstock

Събуждането сутрин е по-леко с чаша ароматно кафе, нали? В късните следобедни часове съумявате да държите очите си отворени на работното място пак благодарение на кофеина, които ви съживява и ви дава сили да избутате края на работния ден. Кафето е не само ароматна напитка, любима по целия свят, но и култура, начин на живот, общуване с приятели „Да го обсъдим на по кафе“ и повод за романтични срещи „Ще излезнеш ли с мен на кафе“.

Приложен върху кожата кофеинът я съживява, подмладява, ексфолира и изглажда целулита. Впрочем съживяващ е и ефектът му върху организма, а кафето, консумирано в нормални дози, е здравословно. Прекомерната употреба обаче може да доведе до неблагоприятни симптоми от страна на тялото ви и да събуди редица дремещи у вас заболявания, пише actualno.com. Ако сте прекалили с кафетата, не се учудвайте, че сърцето ви блъска в гърдите, пулсът е ускорен, ръцете, а и цялото ви тяло треперят, а нервната ви система е така опъната, че си представяте как замервате шефа си с папката, която ви връща за пореден път недоволен и с искане да преработите проекта.

За да не прекалите с количеството, важно е не само колко като брой кафета поглъщате на ден, но и колко силни са те, какво количество кофеин съдържат и доставят на тялото ви. Много хора считат, че дългото кафе има по-малко кофеин, защото го усещат по-слабо, заради повечето вода. Дали обаче това наистина е така и кое кафе е по-силно – дългото или късото? Кое да изберете, ако се нуждаете от спешно разсънване, кое, ако вече сте изпили няколко чашки и поредното силно кафе ще ви направи нервни и сприхави?

От какво зависи силата на кафето?

За да си отговорите на въпроса кое кафе е по-силно – дългото или късото, следва да знаете от какво зависи силата на кафето. Процентът на кофеин зависи от комбинацията от определени променливи, поредица от фактори, които влияят на целия процес – от засаждането през моментните условия на отглеждане и климата в конкретната година до приготвянето на чашата кафе. Силата на любимата ви ароматна напитка зависи и от бранда, сорта, обработките, на които е подложена културата в по-късните етапи, изпичането и дори размерът на смилане, който влияе върху извличането на веществата по време на преминаването на водата. Така кафето ви е по-слабо или по-силно. Разлика има и в зависимост от количеството вода, което сипвате при приготвянето на събуждащата чаша ароматна напитка. Но кое кафе е по-силно – дългото или късото и защо сте били заблудени до сега?

Кое кафе е по-силно – дългото или късото?

Вероятно пиете цял живот кафе, но със сигурност ще останете изненадани, като ви кажем, че не знаете много за горещата течност и погрешно сте считали, че дългото кафе е по-слабо. В късото кафе има по-малко кофеин, отколкото в дългото кафе. Да, изненада! Това, че усещате дългото кафе по-слабо като вкус, ви дава погрешната представа, че то наистина има по-малко кофеин. Оказва се, че истината е тотално различна и правилният отговор на въпроса кое кафе е по-силно – дългото или късото е късото. Ароматът и вкусът на късото са по-интензивни, но то е по-слабото кафе и ако сте прекалили с кофеина, ви препоръчваме да си поръчате късо кафе и да го пиете много бавно, а не дълго, както сте свикнали да правите в заблудата си до този момент.

В случай, че не можете да пиете кафето си чисто, а по някаква причина се налага – примерно сте на диета и не трябва да се докосвате до захарта и сметаната, то дългото кафе е вашето спасение. Вкусът му не е толкова горчив и интензивен и макар че съдържа повече кофеин, то е по-приемливо за небцето ви, ако не обичате горчивото кафе, но се налага да не добавяте нищо в чашата си. Както разбрахте обаче, внимавайте с броя кафета, ако изберете дългото, тъй като в него има повече кофеин на чаша, защото повече вода преминава през смелените зърна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 200 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти...

    124 6 Отговор
    Поне да бяхте написали причината - ест. че при преминаване на повече количество през кафето ще се отдели повече кофеин.
    Ето ви статия с 2 думи - ясно и конкретно, а не 5 абзаца ала-бализми. Мисирки!
  • 2 Механик

    81 16 Отговор
    Аз като не пия кафе, сигурно все несъбуден ходя.
    Аз помня, че преди много години, изобщо хората нямаха навика да пият толкова кафе. Ще кажете "ама то нямаше кафе" и до някъде ще сте прави. Но при желание, винаги се намираше "под масата". Аз помня, че у дома винаги имаше кафе. Де от подмасата, де някой близък го купи от корекома или международен шофьор донесе, но имаше. Обаче кафе се пиеше (родителите ми), само когато дойдат гости.
    Сега куцо, кьораво и сакато, ходи като маносано и носи чашки с кафе от кафемашините. Дори имам чувството, че това е някаква мода, щото съм сигурен, че у дома мога да си сваря къде по-ароматно и вкусно кафе, отколкото от машината.

    Коментиран от #8, #14

  • 3 Одит

    44 8 Отговор
    Божидара, май си отсъствала от урока по химия За граница на разтворимост на веществата!
    В повече вода се разтваря повече кафе, захар, сол! Ако надхвърли границата на разтворимост се утаява. Тази утайка трудно се абсорбира от стомашния трак!
    Затова италианците пият много късо кафе за вкус и то по 5-6 на ден.

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Гого

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Одит":

    Трака трака трак 😆😆😆
  • 5 джорджано

    26 36 Отговор
    кафето е една безмислена напитка с повече вреда от колкото полза,но тъй като е огромна индустрия товаа никога няма да се признае.не пия кафе повече от година и смея да твърдя ,че много помалко проблеми със стомаха и бъбреци...и още куп ползи от без кафе!!!!
  • 6 Дедо Мъдю

    33 4 Отговор
    Аз кафето го пия само с уиски, така е най-приятно и полезно :)

    Коментиран от #11

  • 7 Знайко

    27 3 Отговор
    Като бивш представител на известна марка кафе мога да ви уверя, че ако приготвите едно кафе с вода с температура 100 градуса и едно с температура 80 градуса във второто ще има доста повече кофеин. Това се дължи на десктруктивния елемент на горещата вода над белтъците, какъвто кофеина се явява. Тоест, не прекалавяйте с горещата вода! Ако се гмурнем в дълбокото , ще се окаже че за количеството кофеин в кафето има изключително значение метода и температурата на печене. Неправилно опечено кафе има много малко кофеин и обикновено горчив вкус.

    Коментиран от #10, #34

  • 8 А пък моята

    27 10 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    баба още от дете ми правеше попара с хляб и кафе , пиеха си всеки ден кафенце с комшийките, имаха си специални мелнични, сами си го печяха. Но бяха гражданки.

    Коментиран от #9, #24

  • 9 А пък

    18 7 Отговор

    До коментар #8 от "А пък моята":

    Бабите селянки правеха попарата с мляко и малко кафе или пък винена попара.
  • 10 Смешни мъглявини

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Знайко":

    Как ще приготвя кафе при температура 100 градуса, като София се намира на 550 м над морското ниво?

    Коментиран от #13, #29

  • 11 Ташко

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо Мъдю":

    Кафе се пие с ароматен ром. Гледал си много кино за гангстери и каубои!
  • 12 Да не си мерим практиките

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Одит":

    В случая лимитиращо е времето на действие на паро-водната смес върху кафеения обем!
  • 13 в тенджера

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Смешни мъглявини":

    под налягане!

    Коментиран от #15

  • 14 Кондьо

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Видиш ли някой да носи чашка с кафе в претъпкан трамвай, бъди сигурен че е сиганин. Кафето е белег за аристократичност😏😎!
  • 15 Благодаря😬

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "в тенджера":

    Абе то и в реактор можеш да го вариш, ама си го пий сам!
  • 16 ДЪЛГОТО Е С ПОВЕЧЕ КОФЕИН

    15 1 Отговор
    С водата влиза и още кофеин

    Коментиран от #18

  • 17 Теодор Маринов

    9 1 Отговор
    Ако обаче въпросът е кое е по-концентрирано, със сигурност е късото. Дългото може да съдържа повече кофеин, но на по-голяма вместимост.

    Коментиран от #33

  • 18 Теодор Маринов

    3 10 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛГОТО Е С ПОВЕЧЕ КОФЕИН":

    Добре, имаме 50 мл късо и 50 мл дълго кафе. Кое ще съдържа повече кофеин?

    Коментиран от #22

  • 19 Шпеков

    6 9 Отговор
    Не знам за кафето, но дългият шпек съдържа повече бяло семе!
  • 20 Цък

    8 0 Отговор
    Различните произходи на арабиката и робустата телнологията на изпичане смесването на сортовете и много други фактори като температура на водата от 75 до 85 базово 80 процеса на извличане еспресиране джезве кубинка или преса , много са относителни факторите за количеството кофвин плътноста и вкусовите качества , при еспресото не повече от 30 секунди еспресиране .
  • 21 Иванов

    21 1 Отговор
    Една каруца приказки , само за да се каже едно изречение , което всеки нормален пияч на кафе знае.
  • 22 Абееее

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Теодор Маринов":

    50 по-късо или по-дълго е от 50????
  • 23 бармана

    8 1 Отговор
    изненада е за шматките ама ганьо е “умен” и много знае хахахахахаха… колко съм обяснявал на “умните” глави че дългото кафе е по-силно но те дори и неискат да чуят а аз им го обяснявам зад бара а те стоят от другата страна и ми казват не вярвам ?!?!? казвам им еми щом не вярваш защо не провериш в нета а те ами не за мен не е вярно и няма защо да проверявам … ето това е ганьовщината знат си тяхното и неискат да разберат вярното !!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 изи

    4 0 Отговор
    Все ми е едно- като не ми стига едно пия две !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 И колко?

    3 0 Отговор
    Какво е съдържанието на кофеин в 10мл.еспресо или нес-кафе? Няма данни за изследвания, без цифри. Една статия тип ала бала. Къде са фактите?
  • 28 Адър Челик

    4 0 Отговор
    Капитан Петко войвода го пиеше като ходжата / сладко с каймак/.
  • 29 Анди

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Смешни мъглявини":

    Под налягане, например.
  • 30 Чайчай

    3 0 Отговор
    Чудно!?
    Ами сигур в онова, което се прави по-бавно, при една и съща машина!
    С едно и също кафе.
    И кое е то, по-дългото или по-късото?
    Италианците не са паднали от Марс. Нали?
    В по-дългото има и по-вече отрови.
    Направете си късо, спрете и продължете в друга чашка до количество на дългото и помиришете!
    Ще се отвратите!!!
  • 31 ...

    2 2 Отговор
    Има нещо вярно, че по ония години аристократичните семейства пиеха кафе. Все карахме с майката на приятелката ни да ни гледа на кафе, за любовта, а тя леля Евгения ни успокояваше хохо. Не пиехме кафе, но вече пием у дома. Защо не пием от някои машини. Като гледам срещу нас, отварят, коли минават, оълнят с чешмена вода, но това си е ваш проблем, клиенти. Всичко е много относително, дълго, късо, пиещи и непиещи граждани. През 60те класният ни учител ни казваше, не прекалявайте с кафетата като мен и си отиде не много стар от тоя живот. Беше ок да ни кажете поне, коя марка оредпочитате кафе от кутиите. И от големите вериги магазини.
  • 32 Експерт

    3 1 Отговор
    Пълни Глупости - И в Двете кафета се Съдържа ЕДНАКВО КОЛИЧЕСТВО Кофеин, тъй като е Използвано ЕДНАКВО КОЛИЧЕСТВО Кафе!!! Само че в Дългото - Повечето Вода го Разтваря Предимно Външно и се Усвоява от Организмът По-Бързо, докато в Късото Химичната Реакция на Разтваряне Продължава да Протича Предимно в Стомашно-чревния Тракт, ☝️но КОЛИЧЕСТВОТО Кофеин си е ВСЕ СЪЩОТО!!!
  • 33 Българка

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Теодор Маринов":

    При дългото кафе винава повече вода и извлича повече кофеин - факт!
  • 34 Българка

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Знайко":

    Ти заради това си бивш, защото нищо не разбираш, а написаното че кофеина е белтък , направо ме потресе. А ве, вие химия не учите ли? Я марш на училище!
  • 35 Отговор

    1 1 Отговор
    Кое тежи повече килограм желязо или килограм памук?
  • 36 Мира

    0 0 Отговор
    В едно изречение пишете, че дългото кафе епо-силно, а в следващото - късото. Четете преди да публикувате бе хора!