Last news in Fakti

29 Август, 2013 11:05 4 851 0

Мигрената може да доведе до трайно увреждане на мозъка

  • мигрена-
  • мозък-
  • заболяване-
  • увреждане на мозъка

Мигрената „с аура“ повишава риска от бели лезии в мозъка с 68 %

Мигрената може да доведе до трайни мозъчни увреждания, показват нови изследвания, цитирани от „Дейли мейл“.

Експертите са открили, че мигрената, която засяга от 10 до 15 процента от населението по света, повишава риска от мозъчни лезии, бели аномалии и променен обем на мозъка.

Това дори още повече се засилва при мигрената „с аура”, при която пристъпът се предхожда от предупредителни симптоми като промяна на зрителното възприятие, слухови, зрителни, вкусови, обонятелни или тактилни халюцинации, световъртеж, проблеми с речта.

"По традиция, мигрената се счита за доброкачествено заболяване без дългосрочни последици за мозъка“, обяснява д-р Месуд Ашина от Университета в Копенхаген, който е и автор на изследването. "Нашият мета анализ показва, че всъщност заболяването може да наруши трайно структурата на мозъка по много начини", допълва той.

Учените са установили, че мигрената всъщност засилва риска от увреждане, аномалия на бялото вещество и изменение на обема на мозъка в сравнение с хора, които не страдат от мигрена

Д-р Ашина е прегледал 19 проучвания по темата, от които 13 - клинични, при които пациентите са били изследвани с магнитен резонанс.

Резултатите показват, че мигрената „с аура“ повишава риска от бели лезии в мозъка с 68 %, а мигрената „без аура“ повишава риска с 34% , в сравнение с тези, които не страдат от мигрена.

Рискът за мозъчни аномалии се увеличава с 44% за тези с мигрена с аура, в сравнение с тези без аура.

Промени в обема на мозъка са също по-често при хора с двата типа мигрена, отколкото при останалите.

Д-р Ашина се надява проучването да даде някаква представа какви трайни последици може да причини мигрената на мозъка . Той каза : "Мигрената засяга около 10 до 15 на сто от населението и може да доведе до негативи в личния, професионалния и социалния живот на хората. Надяваме се, чрез това проучване да успеем да разберем как можем да накараме мозъка да атакува честотата и продължителността на заболяването. Освен това искаме да разберем как тези лезии влияят на мозъчната функция."

Междувременно друго проучване показва, че мигрена е по-често срещана сред хората, които печелят по-малко пари. Изследователите установили, че стресът сред тези с ниски доходи може да доведе до мигрена, но не се знае колко време може да продължи тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА