Last news in Fakti

8 Февруари, 2023 15:58 9 258 7

В никакъв случай не купувайте тези 8 неща от магазините на летището

  • duty free-
  • безмитен магазин-
  • летище-
  • магазин-
  • продукти-
  • надценки-
  • цени

Не чакайте до последния момент, за да се сдобиете с нещо важно или желано. Летището може да се окаже най-лошият ви избор

В никакъв случай не купувайте тези 8 неща от магазините на летището - 1
Снимка: Shutterstock

Широко разпространено е схващането, че чрез магазините в безмитната зона се спестяват пари и това е отчасти вярно, разбира се. Има обаче стоки, които категорично не се препоръчват да се купуват от въпросните магазини на летището, тъй като не само няма да спестите пари, но и ще ги загубите, пише pochivka.blitz.bg.

Ето кои са въпросните стоки, които е по-добре да закупите от друго място:

Парфюмерия

Изкушаващо е да си купите бутилка марков парфюм, и то на толкова приятна цена. Но истината е, че времената, когато в безмитните магазини имаше ниски цени на парфюмите, отдавна отминаха. Ще спестите много повече, ако отидете в обикновен козметичен магазин в разгара на намаленията.

Електроника

Надценката на електронните стоки на летищата е неоправдано висока. Покупката ще ви струва по-евтино, ако я направите в магазин или в интернет. Разбира се, ако любимите ви слушалки или зарядно са счупени, ще трябва да се жертвате, но дори и в такъв случай е по-добре да имате резервни устройства.

Валута

Високата комисионна на летищата прави обмяната на валута крайно непривлекателно. По-добре е да направите това в родната си страна или в страната на пристигане (като предварително сте проучили как най-добре става това).

Бутилирана вода

Първото правило на търговеца е "правете пари от това, без което клиентът не може." Всеки иска да пие, така че мнозина са готови да платят прекомерна сума за бутилка обикновена вода.

Сувенири

Случва се пътникът да си спомни необходимостта да купи сладки дрънкулки за семейството и приятелите си чак на летището. За да не се върне с празни ръце, прибягва до безмитния магазин, където сувенирите са в пъти по-скъпи, отколкото в нормалните магазини.

Храна

Съдейки по ценовите етикети на обикновените сандвичи на летището, те не използват колбаси със средно качество, а елитни колбаси, което, уви, изобщо не е така. За да не останете гладни, хапнете лека закуска предварително.

Възглавници за врата

Този продукт се купува доста често на летището, което е разбираемо. Но именно неговата популярност води до луди надценки: продавачите няма да пропуснат шанса да спечелят от пътниците.

Печатни продукти

Книгите и списанията помагат да минава времето и малко хора се сещат да се запасят с материали за четене предварително. Все пак е по-добре да направите точно това, защото любимото ви списание е много по-евтино на будките за вестници.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радo

    14 6 Отговор
    За парфюмите не съм съгласен, има парфюми по 10,15,20,25 евро, които в 99% от случаите по другите магазини са в пъти по-скъпи!

    Коментиран от #3

  • 2 тук там травълър

    15 2 Отговор
    Това с водата си е 100% рекет! Първо ви я взимат още на проверката под "предлог, че може да думне"!, после ви мотаят със закъснения и пр. и буквално ви принуждават и ограбват с десеторно завишени цени нацтерминалите и самолетите за да не пукнете от жажда.
    Дори и при къси полети, ако не искате да ви рекетират с водата минават часове от влизането в летището до излизане от това на което сте кацнали.
    Разбира се по дифолт водата в тоалетните не става за пиене!

    Коментиран от #4

  • 3 мани мани

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Радo":

    по 100-120-150лв. са ... под 50 евро ня найдиш ... скъпо е много! поне за моите представи, но аз съм нормален
  • 4 мани мани

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "тук там травълър":

    понеже на самолет не съм се качвал, ня и се кача, закоту ме е страх ... та, ня ли кенефи и там човек да си се напие кат хората? зако си купувате вода? а просто може си носите празна бутилка и да си я пълните навсякъде по света с вода от кенефите, а после да слагате малко сода бикарбонат и сол вътре, и да пиете безпроблемно! убиват се всякви твари, ако толкоз ви е страх от микробите из света дет ги има :) пакетираната вода е застояла и не е по-читава от течащата в чешмите навсякъде по света! само ви лъжат, че не ставала! има си вътре хлор ... слагайте и сода, и сол, и пийте! може и медицински въглен малко ... тва е!

    Коментиран от #5

  • 5 тук там травълър

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "мани мани":

    Разбирам ви, но..... Носенето на "сода бикарбонат и сол" може да ви осигури безплатен проктологичен преглед на летището 🤣
  • 6 Съдията Дред

    6 0 Отговор
    Отдавна се свърши с мандрата на фришоповете по летищата, сега всичко е скъпо. Но все пак, ако летите с нискотарифна компания, и няма неограничено безалкохолни напитки/като в някои читави, но по скъпи компании/ , ви съветвам все пак да си вземете голяма бутилка вода от зоната след контрола. Ако я вземете преди това, просто ще отиде в коша. Щото ако се наложи да си купите нещо да разквасите устни на борда на самолет на нискотарифна компания, ще е доста по скъпо отколкото на летището.
  • 7 смешно, но факт

    10 1 Отговор
    Едно време беше... без ДДС, без МИТО и 98 % оригинал
    А сега, само закъсалите пазаруват от там