Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 13:31 1 978 2

Дешифрираха кодирани писма на Мария, кралицата на Шотландците от престоя ѝ в затвора

  • мария стюарт-
  • кралица на шотландците-
  • код-
  • шифър-
  • дешифриране-
  • затвор

Сложната система от кодове, които Мария Стюарт измисля, е била тайна в продължение на близо 5 века

Дешифрираха кодирани писма на Мария, кралицата на Шотландците от престоя ѝ в затвора - 1
Снимка: Shutterstock

Трима учени са успели да дешифрират 55 тайни писма, написани от низвергнатата кралица на Шотландия, Мария Стюарт, между 1578 и 1584 г., докато е била затворена в английския замък Фодърингей, съобщи АФП.

Френският програмист Жорж Ласри, немският пианист и професор по музика Норберт Биерман и японският астрофизик Сатоши Томокид– и тримата запалени криптографи, са търсили ключа към шифъра в свободното си време, пояснява БТА. Експертите вече нарекоха постижението им „най-значимото в изследването на живота на Мария Стюарт за повече от сто години“. Писмата били каталогизирани погрешно в Националната библиотека на Франция.

За да скрие съдържанието на кореспонденцията си от шпионите на наследницата на Хенри VIII - английската кралица Елизабет I, Мария Стюарт използва изключително сложна система, при която една и съща буква може да бъде обозначена с различни знаци в зависимост от ключове, поставени в текста.

„Всички компютри в света не биха могли да се справят с декриптирането в продължение на хиляда години“, каза Ласри. Той оприличи процеса на „решаване на изключително трудна кръстословица“.

Джон Гай, професор по история в Кембриджкия университет, каза пред изданието, че Мария Стюарт адресира повечето от писмата до френския посланик в Англия Мишел дьо Кастелно Мовисиер. Те обсъждат евентуалния брак на Елизабет I с престолонаследника на френския трон, херцога на Анжу Франсоа дьо Валоа, което разделя придворните на два лагера. До такъв брак обаче така и не се стига, а Елизабет I остава в историята като "кралицата дева", на което се отдава и огромния ѝ успех като монарх.

„Мария Стюарт e имала много различни и доста точни източници на информация и самата тя е била добре запозната с придворните взаимоотношения“, обяснява Гай, като добавя: „Традиционно я наричат ​​„прокълнатата царица“, прекарала 19 години в затвора, занимавайки се с бродиране. В писмата си обаче тя се появява по съвсем различен начин“.

Мария Стюарт става кралица на Шотландия през 1542 г. веднага след раждането си. В резултат на въстанието през 1567 г. тя абдикира в полза на сина си Джеймс и бяга в Англия, където е арестувана и екзекутирана през 1584 г. по обвинения в заговор срещу английската кралица Елизабет I.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    2 1 Отговор
    Браво! Възхищение на такава отдаденост и находчивост при декриптирането!
  • 2 мит

    3 0 Отговор
    Екзекутирана е през 1587 г.,а не през 1584 г./ако за някого има някакво значение/.