Last news in Fakti

30 Август, 2013 14:52 9 303 1

11 съвета как да се преборим с безсънието

  • сън-
  • безсъние-
  • съвети

Липсата на сън се отразява зле както на физическото състояние, така и на психиката

Безсънието е нещо ужасно. Сутрин се чувствате като пребит – с кръгове под очите, прозявате се, всичко ви боли, все едно сте буйствали цяла нощ, а всъщност сте се въртели в леглото в очакване на съня, който не идва и не идва.

Липсата на сън се отразява зле не само на физическото ни състояние, но и на психиката ни. Ставаме нервни и раздразнителни, забравяме много неща, защото мозъкът ни се чувства уморен и изтощен, както и тялото ни.

Както знаем сънят е от съществено значение за всеки един от нас. Едни се нуждаят от сън повече от други, но средната му продължителност за всеки човек трябва да е най-малко 7 часа на ден. Ето няколко простички съвета как да се преборим с този проблем:

1. Изберете си час за сън
Лягане и ставане по приблизително едно и също време всеки ден. Това ще помогне на тялото ви да си изгради режим и разбира се да спите по-добре.

2. Постарайте се да спите на тишина
Вашата спалня трябва да е място за почивка и сън. Постарайте се да е тихо и тъмно колкото е възможно. В стаята не трябва да е нито твърде горещо, нито твърде студено. Температурата, осветлението и шума трябва да се контролират, така че да се почувствате спокойни и да заспите.

3. Уверете се, че леглото ви е удобно
Трудно е да заспите спокойно когато нещо ви убива или матракът ви е прекалено мек или твърд. Ако имате домашен любимец, който спи при вас, помислете да го преместите на друго място, ако често вдига шум през нощта или ви бута от леглото.

4. Спортувайте редовно
Умерени редовни упражнения, като плуване или ходене например, могат да помогнат за намаляване на част от напрежението и стреса, които сте натрупали през деня. Но не правете енергични упражнения и не точно преди лягане, защото това може да ви попречи да заспите.

5. Приемайте по-малко кофеин
Ограничавайте стимуланти като кофеина в чая или кафето, особено през нощта. Те пречат на процеса на заспиване и можете да забравите за дълбок сън изобщо. Ефектът на кофеина може да продължи дълго време ( до 24 часа ), така че вероятността това да пречи на съня ви е голяма. Пийте топло мляко с мед или билков чай.

6. Не прекалявайте с консумацията
Твърде много храна или алкохол, особено късно през нощта, могат да прекъснат съня ви. Алкохолът може да ви помогне да заспите първоначално, но това ще наруши съня ви по-късно през нощта.

7. Не пушете преди лягане
Това е лошо за сън. Пушачите да отнеме повече време да заспи , се събуждат по-често , и те често имат повече разстрои съня.

8. Опитайте да се отпуснете преди лягане
Вземете топла вана,  слушайте тиха музика или направете няколко леки йога упражнения, за да отпуснете ума и тялото си.

9. Отпратете далеч тревогите
можете да се справите с притеснения или огромния обем работа, като си съставите списъци на нещата, които са ви останали да свършите.

10. Отървете се от притесненията докато сте в леглото
Ако не можете да заспите, не лъжете в леглото притеснявайки се за това. Станете и направете нещо, което намерите за релаксиращо, докато не ви се доспи отново, след това се върнете в леглото.

11. Избягвайте да спите през деня или вечер пред телевизора
Повечето хора гледат телевизия, когато не могат да заспят. Въпреки че е възможно да ви приспи, това определено не е добър вариант. Телевизорът е стимулант, дори само заради светлината на екрана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Камен Калчев

    0 0 Отговор