Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 13:43 1 427 2

Продават на търг най-големия резерват за носорози в света

  • резерват-
  • носорози-
  • на търг-
  • южна африка

"Отглеждането на тези животни е скъпо занимание", каза собственикът му Джон Хюм

Продават на търг най-големия резерват за носорози в света - 1
Снимкa: Shutterstock

Най-големият резерват за носорози в света ще бъде продаден на търг през април. Собственикът изпитва трудности при покриването на разходите по проекта си за запазване на този животински вид, застрашен от бракониери, съобщава БНТ.

81-годишният Джон Хюм е от Южна Африка. Резерватът, който е открит през 2009 г., се простира на частния му имот от 8500 хектара в северозападната част на страната. Днес там живеят 2000 бели носорога, а работниците са около 100.

През миналата година собственикът обяви намерението си да връща в дивата природа стотина носорога годишно.

Отглеждането на тези животни е скъпо занимание, каза Хюм. Той отглежда носорози от 30 години без печалба. Грижите за един екземпляр до навършването на 4 години биха могли да струват повече от 26 000 евро.

Проектът се ръководи от организацията "Платинум Рино", която излезе с официално съобщение, че търси "перфектния купувач, фондация или частно лице, със страст към опазване на носорозите и със средства за тяхното развъждане".

Република Южна Африка е дом на повече от 80 процента от световната популация на тези животни. Бракониерството е под силния натиск на азиатското търсене на рогове, които се използват в традиционната медицина като терапевтично средство и афродизиак.

През 2022 г. 448 носорога са били убити в РЮА. Според правителството това е с три по-малко от предходната година.

Роговете на носорозите се премахват безопасно и безболезнено с поставяне на животните под анестезия. Струват 60 000 щатски долара за килограм на черния пазар - цена, надхвърляща тази на кокаина.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На търг ли?

    7 1 Отговор
    Светът да не ви е Тържище бе,оклуци? Удри Вова,удриии!
  • 2 Опааа

    6 1 Отговор
    Мачкааааай Вова! Денонощно дронове и ракети! Слава!