15 Февруари, 2023 10:49 587 1

Учени установиха, че разговорите с приятели понижават стреса

  • учени-
  • приятели-
  • разговори-
  • стрес

Резултатите показват, че дори само един разговор с приятел веднъж дневно е достатъчен, за да се почувства човек по-добре

Учени установиха, че разговорите с приятели понижават стреса - 1
Снимка: Shutterstock

Американски учени са направили изследване и са установили, че дори един разговор на ден с приятел може да намали нивата на стрес и да увеличи усещането за благополучие, пише "Къмюникейшън рисърч", цитира БТА,

Изследването е обхванало над 900 души, които са били помолени да общуват с приятели в определено време. В края на деня участниците е трябвало да опишат как се чувстват. Психолозите са се поинтересували от понятия като благополучие, самота, стрес и тревожност.

Резултатите показват, че дори само един разговор с приятел веднъж дневно е достатъчен, за да се почувства човек по-добре. Общуването повишава чувството за привързаност и намалява нивата на стрес. Ако през деня хората говорят със свои приятели повече пъти, резултатите за благополучие също се повишават.

"Колкото повече слушате приятелите си, колкото повече ви е грижа, колкото повече време отделяте, за да оцените мнението на другите, толкова по-добре се чувствате в края на деня", казва изследователят от Канзаския университет Джефри Хол.

Учените отбелязват още, че телефонните разговори са напълно способни да заменят личното общуване между приятели. Това обаче не важи за текстовите съобщения.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В днешно

    2 3 Отговор
    Време няма приятели,има само интриганти и сметкаджии