Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 16:32 2 671 5

Защо джобовете на дамските дрехи са толкова малки?

  • джобове-
  • дънки-
  • дрехи-
  • джоб-
  • панталони-
  • жени-
  • дамски дрехи-
  • женски дрехи

Жените от последните десетилетия често остават разочаровани от липсата или размера на джобовете на тоалетите си. Оказва се, че дори джобът има интересна история

Защо джобовете на дамските дрехи са толкова малки? - 1
Снимка: Shutterstock

Добре познатата модна дилема, с която се сблъскват жените по всички краища на света, поставя на преден план вековния въпрос: Защо джобовете на жените са толкова малки?

За да оценим правилно това противоречие, което буквално е свързано с половината от населението, трябва да анализираме историята на малките джобове, които сега се намират на дрехите от всички форми и размери. Джобовете не винаги са били в точната форма, с която ги свързваме сега, пише thefactsite.com.

По-конкретно, джобовете при жените не винаги са били прикрепени, тъй като всъщност са били отделна част от тоалета, която са могли да се носят с различни дрехи.

От XVII до края на XIX век джобовете често са се носели под женската пола и над долната пола. Жените са имали достъп до тези отделни джобове, намиращи се между пластовете, чрез отвори в страничните шевове на полата.

От друга страна, джобовете на мъжете са били пришивани към всяка част от облеклото им, подобно на нашите дрехи в наши дни.

За какво са се използвали джобовете?

Подобно на употребата им в наши дни, когато прибираме ценностите си в джобовете на дънките, джобовете по онова време са били място, където собствениците им са държали дребни лични вещи като пари, ножове, ключове, закуски или напръстници.

Дори женските джобове са имали подобно пространство за съхранение в тях, сравнимо със съвременната дамска чанта.

Джобове и крадци.

Терминът "джебчия" се появява, когато през XVIII и XIX век крадците прерязват връзките, с които са прикрепени джобовете на жените.

Дебатът за джобовете често се превръща в тема за равенството между половете, като кражбите са пример за неравностойното положение на жените поради използването на по-малки джобове.

Дамската чанта, в която поради малкия размер на джобовете често се носят най-ценните вещи, може да бъде открадната много по-лесно, отколкото вещите на мъж, държани в пришития му джоб. Джобните кражби са "тенденция", която се променя постоянно през вековете.

Защо някога джобовете са били немодерни за жените.

Дизайнерът Кристиан Диор заявява през 1954 г.: "Мъжете имат джобове, за да държат нещата в тях, а жените - за украса".

Джобовете излизат от мода през 90-те години на XIX в., отстъпвайки място на това, което днес се смята за малки непрактични чанти, въпреки че много жени все още предпочитат да имат джобове на дрехите. Едва по-късно през XIX в. се наблюдава преход към по-малки джобове.

Все по-прилепналите към тялото силуети създават трудна предпоставка за големи джобове, което ги кара да се свиват и да се превърнат по-скоро в декоративни елементи, отколкото в практични.

Мъжкото облекло все още използва джобове като основен елемент, но жените започват пълния си преход към дамската чанта, който продължава до 20-те години на ХХ век.

Джобовете отново са актуални.

През 20-те години на ХХ в. жените започват да носят облекла, вдъхновени от мъжките, макар и все още да не са масови. Именно това връща джобовете в женския гардероб.

След като в статия на Women's Wear Daily, публикувана през 1933 г., се подчертава възможността на жените да навлязат в традиционно мъжкия стил и силуети, все повече жени започват да се вдъхновяват от мъжките дрехи.

Въпреки че мъжкият стил става все по-разпространен в дамското облекло, все по-разпространена става и чантата. Тя замества функцията на джобовете в дамските дрехи не толкова с това да бъде полезна за дамите, колкото да ги прави по-стилни.

Как дънките промениха представата на хората за джоба?

Друга причина за липсата на джобове в женските дрехи е свързана с внушението, че женските дрехи трябва да са тънки. А джобовете добавят ненужна материя и по този начин отнемат от типичния женски силует, който се очаква да бъде възможно най-изчистен.

Обществото отново започва да обръща внимание на неудобната дилема, която е била поставена пред жените, след като дънките започват да стават все по-носени и търсени.

Дънките промениха начина на мислене на хората относно джобовете в облеклото. Благодарение на издръжливостта, която осигурява дънковата дреха, хората започват да осъзнават предимствата на големите джобове и начина, по който ги възприемаме днес.

Проучване, проведено от Pudding, съпоставя 80 чифта сини дънки с 32-сантиметров колан от някои от най-големите търговци на дребно в света.

Проучването показва, че в сравнение с мъжките джобове, женските джобове са с 6,5% по-тесни и с цели 48% по-къси.

Това проучване измерва и задните джобове, които макар, че си приличат повече, все пак показват малка разлика. Средно те са с 5% по-къси, но не толкова важни, колкото предните джобове.

И макар, че в наши дни дамската чанта е необходимост, колкото и дълбоки или големи да са джобовете, жените все пак предпочитат дрехите с удобни и практични джобове.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Студопор

    9 0 Отговор
    И пак не стана много ясно от статията - защо женските джобове са по-малки.
  • 3 само питам

    1 1 Отговор
    А къде си държи бонбоните актуалната Бонбонова
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Въй

    0 0 Отговор
    актуалната Бонбонова си държи бонбоните в циципаса