19 Февруари, 2023 18:13 5 180 20

Нерешителността е признак на интелигентност

  • нерешителност-
  • интелигентност-
  • признак

Перфекционистите се страхуват от срама или съжалението, които могат да дойдат с грешния избор

Нерешителността е признак на интелигентност - 1
Снимкa: Shutterstock

Психолозите разполагат с различни инструменти за измерване на нерешителността. Един от най-разпространените въпросници, скалата на Фрост, изисква от участниците да оценят поредица от твърдения по скала от 1 (категорично несъгласен) до 5 (напълно съгласен), предадоха от BBC.

Те включват:

  • - Опитвам се да отлагам вземането на решения
  • - Трудно ми е да планирам свободното си време
  • - Често се притеснявам да не направя грешен избор
  • - Изглежда, че вземането на решение за най-тривиалното нещо ми отнема много време


Използвайки тази скала, психолозите са показали, че нерешителността често е продукт на перфекционизъм. Перфекционистите се страхуват от срама или съжалението, които могат да дойдат с грешния избор – и затова отлагат вземането на решения, докато не се почувстват сигурни, че правят добър избор.

Разочарованието, което това носи, може да бъде пречка за щастието. Колкото по-високи са резултатите на някого по скалата по-горе, толкова по-нисък резултат ще има по показателите за удовлетвореност от живота, според проучване на Ерик Расин, професор по психология в университета Еразъм, Холандия. Те са по-малко склонни да подкрепят твърдения като например "условията на живота ми са отлични" или "ако можех да преживея живота си отново, не бих променил почти нищо".

От тези резултати нерешителността би изглеждала като напълно нежелана черта. Скорошни изследвания обаче показват, че борбата да се стигне до бързо заключение, може да има и положителна страна, тъй като предпазва хората от някои важни когнитивни пристрастия.

Доказателствата за тези ползи идват от скорошен доклад на Яна-Мария Хонсбен, докторска изследователка, и Ирис Шнайдер, професор по социална психология, в TU Dresden (Technische Universität Dresden).

Вместо да използват скалата за нерешителност на Фрост, Хонсбен и Шнайдер се съсредоточиха върху мярка за "амбивалентност на чертите" , която разглежда по-конкретно мислите и чувствата, които са в основата на нечия преценка и вземане на решения. Хората са помолени да оценят твърдения като:

  • - Мислите ми често са противоречиви
  • - Често се чувствам раздвоен между две страни на един проблем
  • - Понякога, когато мисля за дадена тема, почти се чувствам сякаш физически превключвам от една страна на друга


"Ако тези твърдения резонират с нас, тогава вероятно имаме висока амбивалентност", казва Хонсбен.

Както може да очаквате, тези с висока амбивалентност на чертите отнемат повече време, за да вземат решения. Но Hohnsbehn и Schneider откриха, че те също са по-малко склонни към пристрастия, когато стигат до преценките си.

Това изследване е добра новина ако някога сте се чувствали нетърпеливи от неспособността си да вземете бързо решение.

Една проста стъпка може да бъде да зададете времеви лимит за вашето окончателно решение, така че да не прекарвате твърде много време в обмисляне на различните опции, без всъщност да придобиете нови прозрения. В зависимост от вида на проблема, с който се сблъсквате, Hohnsbehn предлага дори да обмислите да го превърнете в поредица от задачи – като например да посветите два часа на търсене на нова информация, например, преди да отделите известно време за обсъждане.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    6 1 Отговор
    Том тогава Вие сте много нерешителна, Маринова😉
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ви госпожа МАРИНОВА много ТОЧНА СТАТИЯ
  • 3 Амчи тъй, де

    15 2 Отговор
    по-предпазливите оцеляват по-дълго...
  • 4 Вено,Вено пръчко

    8 4 Отговор
    селска,до кога ще бягаш по тъча от градското?
  • 5 Соваж бейби

    8 9 Отговор
    Глупости ,не е вярно !Фактът да не вземеш решение прави възможно да продължиш да мечтаеш за единия или другия избор. В някои случаи нерешителните чакат другите да направят избора вместо тях, което им позволява да избягат от последствията и отговорността си.Това е порочен кръг ,патологичен проблем в главата на човек !Това е знак че не обичаш себе си и по този начин излизаш едно н и щ о .Това може да бъде и причина за развод !
    Източникът на нерешителност обикновено идва от вашите страхове, страх от провал и страх от грешен избор. Това поражда страх от недоволство, страх от конфликт и от налагане на другите и може да засили чувството за малоценност. А аааа не мога да си го представя аз да не стане по моето или някой да ми налага решението си,може за кратко да отстъпя само битката но не и войната .Никога не го правя ,претеглям ,мисля обстойно но винаги Аз азззззз

    Коментиран от #7

  • 6 ха ха

    11 3 Отговор
    Умението "вземане на решение" се учи и изгражда. Не е особено трудно.да се преодолее така наречената "нерешителност", ако човек иска да се вгледа в себе си. Уви, това не се учи в училище, а трябва.
  • 7 Шкембо Пони

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Решителността е признак на неинтелигентност.

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Роня

    9 1 Отговор
    Толкова писане за една дума. Нерешителност е синоним на предпазливост...

    Коментиран от #18

  • 9 Соваж бейби

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Шкембо Пони":

    Ха ха често и интелигентните страдат от глупостта си например нерешителност ?!Не ми пука,един живот живея не мисля да го прекарам в мечти заради нерешителност.Всяка добра стратегия е едно хубаво решение.Всичко е математика шефе ,смяташ минус и плюсове минимално риск и се мяташ на гребена на вълната.Това е моята философия .

    Коментиран от #10

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    ВСЕКИ ДЕН ни е ПОДАРЕН
    ЖИВЕЙ за МИГА

    Коментиран от #11

  • 11 Соваж бейби

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    От раждането до смъртта животът ни е включен на автопилот и трябва нечовешка смелост, за да промениш курса.
    Фредерик Бегбеде
    Нерешителнист за мен е равносилна на вегитация ,просто тялом си на този свят ядеш,пиеш ,спиш пълниш тоалетната...и нищо друго лишен от емоция и дух ,скучен живот трябва адреналин !

    Коментиран от #12

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    БЛАГОДАРЯ
  • 13 Хм.....

    4 1 Отговор
    Напълно невярно. Нерешителност и интелигентност не само че нямат нищо общо , а са обратно пропорционални ! Нерешителните са обикновени смотаняци , които плуват по течението. Умните си поставят цел , определят стратегия , и когато изчислят рисковете , това , че има риск , не ги спира. И това не се отнася само за някакви бизнеси , придобивки , и пр. а важи дори и за дребните житейски ситуации. Че ти ако си нерешителен мъж , даже жена няма да си намериш !

    Коментиран от #16

  • 14 От спешното

    3 2 Отговор
    Не бъркайте психология с психиатрия и психоанализа! Най– големите умове и таланти за изминалите векове според стандартите са били " луди". А Дядо Вазов отдавна го е написал– " Лудите, лудите– те да са живи".
  • 15 1111

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шкембо Пони":

    😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄😄👍
  • 16 пффф

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хм.....":

    Докога ще се заблуждавате, че можете да сложите всеки човек в калъпа? Това, че някой не прави нещата като теб, въобще не означава, че е неинтелигентен!

    Коментиран от #17, #20

  • 17 БраТ ПиТ

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "пффф":

    Точно така! А и повечето "умни и интелигентни" се опитват да "моделират" човека до себе и затова повечето от тях остават сами, въпреки че са заобиколени от "приятели", познати и т.н...
  • 18 В кое училище сте учили?

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Роня":

    Между нерешителните, които не смеят да взимат решение и предпазливите, които оцеляват по-дълго разликата е от земята до небето.

    Коментиран от #19

  • 19 Роня

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "В кое училище сте учили?":

    В училише "Христо Ботев". Нерешителен е синоним!!! на предпазлив, тоест мисли преди да направи крачка. Сега изясни ли Ви се ?
  • 20 Роня

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "пффф":

    Как ще моделираш човек ? Това да не е мартеница ?