Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 15:57 1 489 7

Ново притеснително откритие: Глобалното затопляне отслабва защитите на горите

  • гори-
  • гора-
  • климатични промени-
  • глобално затопляне-
  • климат-
  • температури-
  • дъждовни гори

Повишаването на температурите прави горите по-уязвими

Ново притеснително откритие: Глобалното затопляне отслабва защитите на горите - 1
Снимка: Shutterstock

Климатичните промени правят дърветата в тропическите гори, които играят жизненоважна роля като "зелените бели дробове" на Земята, по-уязвими за вредни насекоми и гъби, установи проучване на Университета на Хайфа, предаде израелската новинарска агенция ТПС за БТА.

Проучването, публикувано в рецензираното научно списание "Нейчър", е установило, че по-малкото количество валежи, причинено от глобалното затопляне, може да промени влажността в тропическите гори. Това на свой ред би повлияло на "разнообразието на видовете" - в този случай на броя на видовете дървета в една тропическа гора.

Видовото разнообразие позволява на горите да бъдат силни и устойчиви, като екологичните функции, изпълнявани от дадени видове, биват поемани от подобни "резервни видове" в случай на загуба на ключови видове.

"Това може да се сравни с фабрика, в която само един човек знае как да изпълни определена задача от производствената верига, и друга, в която различни работници могат да изпълняват няколко задачи. В първия случай, веднага щом този работник излезе в отпуск по болест, целият процес блокира, а във втория той ще може да бъде заместен от други", обобщи един от авторите на изследването д-р Едуин Лебриха-Трехос от Университета на Хайфа.

Обикновено в условия на висока влажност на почвата шансовете за оцеляване на млад дървесен разсад, растящ при висока плътност, са по-малки. В резултат през следващата година ще има по-голямо видово разнообразие.

"Един фактор, който помага да се поддържа високото ниво на растително разнообразие в тропическите гори, са естествените врагове на различните видове", отбеляза д-р Лебриха-Трехос.

"Основната идея зад тази теория е, че естествените врагове на растенията - насекоми или гъби - са уникални за всеки вид или поне вредят основно на конкретен вид. Ако един вид стане по-доминиращ и разпространен, неговите естествени врагове ще процъфтяват и ще му навредят, особено в случай на млади разсади. Това от своя страна ще позволи на други видове да се установят и да увеличат размера на популацията си. Този процес създава естествен цикъл, който не позволява на определен вид дървета да имат господстваща позиция в дългосрочен план и така помага да се поддържа видовото разнообразие в гората", коментира д-р Лебриха-Трехос.

По-голямото разнообразие помага за естествената устойчивост и по-ефективното възстановяване от различни екологични катастрофи.

Изследователите предполагат, че този баланс изисква дъжд, за да може насекомите и гъбите да виреят и да накарат цикъла да "работи по-добре", подчерта д-р Лебриха-Трехос. В суха година, с по-малко врагове, които да държат броя на растенията под контрол, някои видове дървета може да доминират в даден район.

Авторите на изследването са установили, че в години с висока влажност на почвата видовете, които имат по-гъсто присъствие, са с по-малки шансове за оцеляване. Съответно, разнообразието от дървета е по-голямо след година, когато почвата е била по-влажна, отколкото след година с ниска влажност на почвата - индикатор, че насекомите и гъбите поддържат дървесния баланс.

Изследването е установило, че само комбинацията на плътност и доминация на един вид с влажна година и висока влажност на почвата, които вероятно са довели до увеличаване на естествените врагове на дърветата, е довела до по-голямо видово разнообразие през следващата година.

"Нашият модел доказва, че сухотата и влажността имат косвено въздействие върху видовото разнообразие. В сравнение с обичайните години видовото разнообразие намалява с 15 процента през сухите и се увеличава с 15 процента през по-влажните", каза д-р Лебриха-Трехос. Той обобщи, че "колкото годините и условията са по-сухи, толкова по-голяма е опасността от вреди - не само за видовото разнообразие в дъждовните гори, но и за приноса на тези гори за човечеството".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    6 0 Отговор
    Затова ли ще ядем насекоми и гъби?
  • 2 Верно ли ?

    5 1 Отговор
    Тъпотия! Горите пречат на отразяването на слънчевата светлина,и за това има глобално затопляне.NG.
  • 3 инж технолог по хранене

    7 0 Отговор
    "Обикновено в условия на висока влажност на почвата шансовете за оцеляване на млад дървесен разсад, растящ при висока плътност, са по-малки. В резултат през следващата година ще има по-голямо видово разнообразие." Не го разбирам този абзац. Нали уж младият дървес не може да се разсади,а следващата година видовото разнообразие ще е по-голямо? Тогава защо се притесняваме за джунглите? И аз съм млад но недървесен вид. Оцеляването на животните в пустинята е едно,в саваната е друго,а в екваториалните гори е трето.
  • 4 Клет Тундраберг

    9 0 Отговор
    По-голяма измама от тази "зелена" чума няма!
    Скоро всичко ще свърши! Много скоро!
  • 5 Мнение

    4 0 Отговор
    А как ще коментирате изявлението на Кристен Мегън, бивш специалист по БЗР в американска военна база, която в своето интервю разказва за т.нар. Геоинженерство (масово пръскане от самолети с най-различни химикали и метали)?!

    Това сигурно засилва живителните сили на горите?!

    А за последното изявление на Шорош, в което той и Гейтс подкрепят предложението да се затъмни слънцето, какво ще кажете?!

    Задокеанците изпълняват с пълна сила, плана за унищожение на човечеството и природата!!!
  • 6 Коментар

    2 0 Отговор
    Няма глобално затопляне, има глобална измама на глобалистите
  • 7 щом зелените

    3 0 Отговор
    и зеленски казват значи е вярно.недейте да им противоречите.слънцето изгрява от запад.