Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 16:33 3 569 13

Какво знаем и какво не знаем за Бермудския триъгълник?

  • бермудски триъгълник-
  • тайна-
  • мистерия-
  • изчезнал-
  • изчезване

Бермудският триъгълник е енигма за хората от десетилетия, но до днес не е дадено обяснение защо толкова много кораби и летателни апарати изчезват в региона без обяснение и без останките им да са открити

Какво знаем и какво не знаем за Бермудския триъгълник? - 1
Снимка: Shutterstock

От десетилетия човечеството се опитва да разгадае мистериите на Бермудския триъгълник. Учени, псевдоучени, любители на мистериите и теориите на конспирацията не спират да обсъждат и да нищят на какво се дължат десетките изчезвания в тази зона на Атлантическия океан. До тук обаче нямаме категоричен отговор на множеството въпроси, а по-скоро само догадки и теории.

Ето какво знаем и не знаем за тази мистериозна зона, пише vesti.bg, позовавайки се на britannica.com.

Какво знаем за Бермудския триъгълник:

Бермудският триъгълник е регион на Северния Атлантически океан (приблизително), ограничен от югоизточното крайбрежие на САЩ, Бермудските острови и островите на Големите Антили (Куба, Испаньола, Ямайка и Пуерто Рико).

Точните граници на Бермудския триъгълник не са общоприети. Приблизителните оценки на общата площ варират между 1 300 000 и 3 900 000 квадратни километра. По всички приближения регионът има неясно триъгълна форма.

Бермудският триъгълник не се появява на никакви карти на света и Бордът по географски имена на САЩ не признава Бермудския триъгълник за официален регион на Атлантическия океан.

Въпреки че съобщенията за необясними събития в региона датират от средата на 19-ти век, фразата „Бермудски триъгълник“ не влиза в употреба до 1964 г. Фразата се появява за първи път в статия в списание Pulp от Винсънт Гадис, който използва фразата за да опише триъгълна област, „която е унищожила безследно стотици кораби и самолети“.

Въпреки репутацията си, Бермудският триъгълник няма висок процент на изчезвания. Изчезванията не се случват по-често в Бермудския триъгълник, отколкото във всеки друг сравним регион на Атлантическия океан.

Най-малко два инцидента в региона включват военни кораби на САЩ. През март 1918 г. корабът USS Cyclops, пътуващ за Балтимор, Мериленд, от Бразилия, изчезва в Бермудския триъгълник. Няма официално обяснение за изчезването му и не са намерени останки. Около 27 години по-късно, ескадрила бомбардировачи (известни общо като Полет 19) под американския лейт. Чарлз Карол Тейлър изчезва във въздушното пространство над Бермудския триъгълник. Както и при инцидента с Cyclops, не е дадено обяснение и не са намерени останки.

Чарлз Берлиц популяризира легендата за Бермудския триъгълник в бестселъра си „Бермудският триъгълник“ (1974). В книгата Берлиц твърди, че легендарният изгубен остров Атлантида е замесен в изчезването.

През 2013 г. Световният фонд за дивата природа (WWF) проведе изчерпателно проучване на морските корабни пътища и установи, че Бермудският триъгълник не е един от 10-те най-опасни водни тела в света за корабоплаване.

Бермудският триъгълник поддържа интензивен ежедневен трафик, както по море, така и по въздух. Това го прави един от най-натоварените морски пътища в света.

Агоничната линия понякога минава през Бермудския триъгълник, включително период в началото на 20 век. Агоничната линия е място на повърхността на Земята, където истинският север и магнитният север се изравняват и не е необходимо да се отчита магнитната деклинация на компаса.

Бермудският триъгълник е обект на чести тропически бури и урагани.

Гълфстрийм - силно океанско течение, за което е известно, че причинява резки промени в местното време - преминава през Бермудския триъгълник.

Най-дълбоката точка в Атлантическия океан, дълбочината на Милуоки, се намира в Бермудския триъгълник. Изкопът на Пуерто Рико достига дълбочина от 8 380 метра на дълбочината на Милуоки.

Какво не знаем за Бермудския триъгълник:

Точният брой на корабите и самолетите, изчезнали в Бермудския триъгълник, не е известен. Най-честата оценка е около 50 кораба и 20 самолета.

Останките от много кораби и самолети, обявени за изчезнали в региона, не са открити.

Не е известно дали изчезванията в Бермудския триъгълник са резултат от човешка грешка или метеорологични явления.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    8 5 Отговор
    Не знаете, че там цопват фишеците изстреляни от Кейп Канаверал. Земята е ПЛОСКА.
  • 2 Само да питам

    19 0 Отговор
    Къде ще откриеш останки от кораби и самолети на 6000 метра дълбочина????
  • 3 грухий

    12 1 Отговор
    Знаем, че нищо не знаем.
  • 4 Окраин4ев

    20 8 Отговор
    Окрайна е Бермудски триъгълник квото попадне между Киев, Одеса, Харков Руската армия го денацифицирва!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Светлина

    15 5 Отговор
    Бермудския триъгълник е мястото , на което Предадамовите имат подводни бази. Вече се знае , че на дъното има огромни кристални пирамиди , в пъти по големи от Хеопсовата . Сателитните наблюдения дадоха много информация в тази посока. Летателните им апарати са еднакво изумителни и с движението си под водата , и във въздуха. Опитите за спускане на наши апарати за наблюдение , винаги водят до повреди , или изчезване на апарата. Някой , или нещо , пречи !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стария моряк

    12 1 Отговор
    Единственото което със сигурност знаем за Бермудския триъгълник е , че нищо не знаем!
  • 10 Дрън,дрън...ярини

    5 1 Отговор
    "...защо толкова много кораби и летателни апарати изчезват в региона без обяснение...".Мдааам,много,много,колко да са много?По нататък в статията става въпрос за един кораб и два самолета.Моряк съм и няма друг морски път,който да води от и към Европа-Флорида-Мексикански залив.Минавал съм през този т.нар. Триъгълник поне 50 пъти и нищо особено няма и не се е случвало,а и по този курс ежедневно преминават стотици кораби.Просто една легенда.И там са ни хващали морски бури като навсякъде по океани и морета.При достатъчно високи вълни и неправилно корабоводене от капитана,кораб е възможно да се счупи и потъне в рамките на 10-ина минути без да име време за каквато и да било реакция.А относно самолетите,все пак технологиите винаги може да те предадат,дори и в съвременни дни има изчезнали и катастрофирали самолети...

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Точно така

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дрън,дрън...ярини":

    Много точно казано.
  • 12 Васко да Гама от Рупча

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дрън,дрън...ярини":

    Подкрепям!
    Плавах там дори на Петък 13-ти и оцелях :)
  • 13 Закривай

    1 0 Отговор
    Знаем, че е една американска измислица, направена за рейтинг и внимание. Нещо като биг фуут, зомбитата, НЛО и подобните им дeбилщини.