Last news in Fakti

25 Февруари, 2023 17:07 22 699 47

Проф. Овчаров за сериала "Войната на буквите"

  • войната на буквите-
  • сериал-
  • проф. николай овчаров-
  • археолог

Видният български археолог внася някои важни археологически факти

Тези дни писателят Ангел Хаджипопгеоргиев отбеляза точно, че в силно обсъждания сериал "освен имената на героите, нищо друго не съответства нито с биографиите им, нито с епохата, в която се развива фабулата". Ето защо младите българи ще бъдат силно объркани след този филм, смята археологът проф. Николай Овчаров.

Ето как видният български археолог коментира българския исторически сериал "Войната на буквите", който се излъчва по БНТ, като внася и някои важни археологически факти:

"Най-малкият син на цар Симеон Велики Баян, наричан също Вениамин, някакъв авантюрист и пияница ли е бил? Наистина ли престолонаследникът Петър бил толкова слаб духом, без амбиции и изцяло отдаден на книгите? И едва ли ще разберат, че именно Петър заедно с дядо си, княза-кръстител Борис-Михаил, са единствените български владетели, канонизирани за светци от Православната църква. А благодарение на 40-годишното му мирно управление България е призната официално за царство (славянската дума за "империя"), като градовете ѝ са сред най-големите и благоустроени в Европа.

Главният начин за легитимация на новите държави в средновековна Европа бил приемането на християнството. Поради това техните владетели се надпреварват да издигат прекрасни и величествени църкви и манастири. През ІХ-Х в. българските князе и по-късно царе не остават назад и украсяват столиците си със стотици храмове на новата религия. Началото е сложено още от княза-кръстител Борис-Михаил, построил в Плиска огромната Голяма базилика, достигаща заедно с вътрешния си двор колосалните 99 м дължина. Когато се замисля преместването на центъра на държавата във Велики Преслав, първа задача е да се издигнат храмове, отговарящи на политическата идея за създаване на световна империя.

За около век Борис-Михаил, Симеон и Петър изграждат в новата столица редица огромни катедрали, надхвърлящи 30 м дължина. Всички те са трикорабни и триапсидни базилики, строени от масивни каменни блокове. Планът на базиликата (гр. "царска сграда") е именно постройката, отговаряла най-добре на амбициите на българските владетели и давала възможност да се съберат вътре множество новопокръстени люде. Връх в ранното храмово строителство на Велики Преслав са двете грандиозни базилики в укрепения Голям царски дворец - Дворцовата и Владетелската църкви, дълги съответно по 43 и 46 м.

Но строителите бързо се адаптират към съвременните тенденции в архитектурата. Точно тогава в Константинопол се оформя новият тип храм, в която символът на християнството, кръстът, е включен в самия план. Това са т. нар. кръстокуполни църкви, станали по-нататък класически храмове в православното култово строителство. В завършения си вид те са елегантни и стегнати постройки, въздействащи на вярващите не чрез смазващи размери, а чрез такива обеми, позволяващи самовглъбението и уединението на християните.

Преди да се достигне до това съвършенство във Велики Преслав са извършени редица архитектурни експерименти. Първоначално църквите са още близки до базиликите, но над тях вече се появява куполът. После плановете постепенно се усложняват, като във вътрешността се появяват различни конструктивни елементи – ниши, конхи, арки. Главни обаче са стълбовете или колоните, на които стъпва куполът. Външната светлина оскъдно струи през малките прозорчета в стените и се смесва с отблясъците от запалените свещи. Тя се отразява от покритите със злато стенописи и мозайки, както и от полираните повърхности на многобройните мраморни детайли. Пищната украса на интериора е задължителна черта на столичните кръстокуполни църкви.

Неоспорим бисер на преславската култова архитектура от ІХ-Х в. е Кръглата или Златната църква. Открита от археолозите през 30-те години на миналия век, тя представлява безспорен апогей на древното българско строителство. Първото име идва от необичайния план на ротонда (сграда с план на окръжност). Второто наименование се извежда от идентифицирането с изграден по времето на цар Симеон храм със златно покритие на купола, построен, според една приписка, на брега на Камчия за слава на християнството и Българската империя.

Вътрешността на основната кръгла част е образувана от осем еднакви ниши (конхи) и една по-голяма на изток, представлявала олтара. В окръжност срещу конхите отвътре обикаля окръжност от 12 мраморни колони, поддържали някога масивния купол. Троен вход свързва кръглото пространство с широк притвор от запад. В него четири свободни колони са крепели сводове, на които се е намирал втори етаж с галерия. Към него се е достигало по вито стълбище, скрито в една от двете цилиндрични кулички, завършващи красиво западните ъгли на притвора. От него чрез широк вход с мраморен праг се влиза в просторен двор (атрий) с дълбок кръгъл кладенец, изкопан точно в центъра. Вътрешните повърхности на стените на двора са разчленени с 14 полукръгли ниши. Пред тях пък се издига стъпващ на колони портик, позволяващ на богомолците да се укрият от дъжд и слънце.

Всеки елемент в сложната конструкция на Златната църква има свое значение в общата композиция. Тя се развива от запад на изток, като обемите постепенно нарастват във височина. Фасадите са изключително раздвижени с различни архитектурни елементи, създаващи неповторим ритъм. Отвътре стените били украсена с фрески и мозайки от цветна смалта, а подовете – покрити с пъстри мраморни мозайки и рисувани керамични плочки. Сред тях великолепно се вписват многобройните детайли от мрамор и варовик – колони с увенчаващи ги богато декорирани капители, красиви корнизи, архитрави, архиволти, олтарната преграда, епископският амвон в центъра на кръглото пространство.

Златната църква е несъмненият шедьовър в култовото строителство от времето на възхода на Българската империя през ІХ-Х в. В средновековна Европа съществува неин близнак и това е любимият храм на император Карл Велики в Екс ла Шапел (Аахен), изградена в края на VІІІ в. Откритията на археолозите във Велики Преслав показват, че майсторите-строители разполагали с голяма свобода при избора на планове, архитектурни стилове и техники. Времето е унищожило по-голямата част от това безценно богатство, възхищавало някога цяла Европа.

Вярно е, че по време на управлението на цар Петър І се случват и други неща. Някои приписват на неговия брат Баян създаването на богомилството, променило историята и на Западна Европа. Повод за тези твърдения е оставеното от западния хронист Лиутпранд сведение, че той бил изучил изкуството на магията и бил могъщ вълшебник. За същото говорят византийски и руски източници. Това сведение се тълкува нееднозначно, но е ясно, че Баян не е бил някакъв повърхностен бохем, а е бил вещ в знанията, макар различни от християнските".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 86 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 30 Отговор
    Книгата е в стил фентъзи и затова е с милионен тираж в Европа и САЩ.Това се чете на Запад.

    Коментиран от #5, #9, #20

  • 2 ТаУмВзе

    52 14 Отговор
    Иде реч за едни Кинти, които да гушне Кошлука, другите да препере, че идват уж изборчета!
  • 3 свидетел

    74 2 Отговор
    чудя се, дали младите ни артисти изучават правоговор и дикция !? нищо не им разбирам.....друго си е Гергана Стоянова да дублира !

    Коментиран от #21

  • 4 Сталин

    97 6 Отговор
    Поредната профанизация на българската история от антибългарски елементи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Това не е учебник по история, но е идея

    31 19 Отговор
    В книгата Баян е доста по-дързък, уравновесен и мъдър. Не е пияница с момчешки изблици. Докато брат му е доста по-плашлив и мекушав, а брата на майката направо липсва...
    Но това е художествена творба с елементи от исторически извори.
  • 7 Перо

    63 18 Отговор
    Аман от корупционните сделки на бившия пандисчия Кошлуков! Отдавна спрях да гледам БГ филми, с каменни физиономии, декламирани текстове и неистински сцени и истории!

    Коментиран от #14

  • 8 СТИГА БЕ,

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Щипано":

    ТИ ИСКАШ
    НЕВЪЗМОЖНОТО😀😀😀
    ТОЙ ПОПА ГО НАПУСНА
    И ПЕРСОНАЛ НЯМА
    ДАЖЕ ШЕФ МАНДЖЕВ
    НЕ МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ😀😀😀
    Добре.че в аптеките има
    Въглен и лупедиум
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 123

    100 13 Отговор
    Хубаво българското кино, беше по времето на социализмът. От тогава насам, до ден днешен, само некадърност и бездарие.

    Коментиран от #15

  • 11 Читатель

    29 60 Отговор
    Г-н професор Овчаров, филмът е адапция по книгата на Людмила Филипова а не по исторически факти. Авторът е успял да привлече вниманието ни със сюжет, образи и предци които са славели България. От това имаме нужда. Именно този сериал ме накара да търся факти за този отрязък от време, при тези владетели и събития. Събуди интереса ми към българската история и може би това най-големия успех на автора а именно да дръпне тънката струна на всеки от нас.

    Коментиран от #44

  • 12 Зевзек

    79 15 Отговор
    "Войната на буквите" е една гигантска простотия и гавра с българската история. Тази "писателка" Людмила Филипова е същата ПКП, като Цвета Караянчева/Кърджалийска/, Деса Дулувскота и чолгарката Мара Отварачката.

    "Слабия" владетел Петър управлявал ЦЕЛИ 40 години, което е много пъти повече от много "силни" владетели. Едва ли слаб човек може да се задържи толкова дълго на трона. Например Бойко Борисов едвам се задържа 12 години на "трона", а не беше слаб владетел, обаче е един от най-необразованите български владетели. Завършил 8 класения "Банкянския университет" и то само защото майка му е била учител там. А пък миличионеро-пожарникарското училище където са го изпратили след това няма да го коментирам колко непрестижно е.

    Владетеля Петър е имал нещастието 40 годишното му уплавление да завърши с краха на Първата Българска Държава. Затова, се смята, че е бил слаб владетел. Така както края на владетеля Шишман е бил край и на Втората Българска Държава.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Антикомунист

    14 39 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Този" пандизчия" беше политически затворник и опонент на долнопробната ви терористично сатрапска българска комунистическа партия.

    Коментиран от #33

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 захари

    62 6 Отговор
    отвратителен филм - врещят и викат. С голата глава за нищо не става - никакъв артист не е. Трябва да бъде спрян.
  • 17 Розета Стоун и кирилицата и глаголица

    19 2 Отговор
    Петия език е тишината
  • 18 Четвърто евангелието

    5 5 Отговор
    Букви много езици много истината е Абсолютна не се доказва 10 божи заповеди и 10 блаженства
  • 19 България на ТриВоДи

    8 4 Отговор
    Трите океана са три морета зуум Ин зуум Аут
  • 20 ами,

    69 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Фентъзи е /13-та годеница на принца/ от 1987г.на режисьора Иванка Гръбчева.И 1000 пъти по-добър от това безумие което са сътворили от БНТ/с парите на данъкоплатеца/ защото не визират исторически личности и не се подиграват с тях както във /Войната на буквите/ където главен герой е втората жена на Симеон. Толкова/велика/ че дори историята не е помни името и.Как е възможно БНТ да ни поднася един доста приятен сериал като /Вина/ и същевременно такъв боклучав продукт много по-ниско стоящ и от телевизионен театър откъм декори, костюми, масовки.Ами като не могат да направят достолепен исторически сериал да не се захващат изобщо.Не може 15 хилядната армия на Симеон окупирала Константинопол да ни я представят с 5 шатри и 15 сетина войни които тичат около тях като изоглавени и крещят като обезумели.Да не говорим за смешните рисувани дворци и още и още глупотии.
  • 21 един от стадото

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "свидетел":

    Бооже, Гери Стоянова..мечтата на дубълрежисьорите. Забравяш, че филма не е български. А българският сленг във филмите ни трябва да е със субтитри или дублиран със такива като Гергана Стоянова
  • 22 По делата ще ги познаете

    21 0 Отговор
    Говоренето и четенето и писането са дела
    История славянобългарска
    Паисий Хилендарски
  • 23 Исторически парк

    19 5 Отговор
    Това не е исторически сериал

    Коментиран от #41

  • 24 Ели

    29 2 Отговор
    Този филм все едно съм го правила аз.
  • 25 Андрю

    47 1 Отговор
    Само като чух как говорят артистите и това кино ме изгуби.Не става.
  • 26 Бай Баян от Бояна

    13 2 Отговор
    Златният век!:)
  • 27 Протестиращ

    33 3 Отговор
    Независимо колко си бездарен, ще те лансират щом си комунистическа издънка, като Людмила Филипова. След време никой няма да си спомня "произведенията" и.
  • 28 МНЕНИЕ

    18 3 Отговор
    Кои млади хора имате в предвид, 12 + или 12 -
    Ако се направи истинска анкета в училище, едва ли ще има гледаемост отново 12 %.
  • 29 Един от малкото

    6 42 Отговор
    Чета коментарите и не вярвам на очите си. И не само под тази статия а навсякъде където става въпрос за българско кино, сериали, филми, актьори. Абе хора, Вие със всичкия ли сте? Само мрънкате, одумвате, недоволничите....какво искате аджеба? Времената се менят а Вие сте се превърнали в префърцулена 50годишна лелка с претенции без покритие. Срамувам се от Вас.

    Коментиран от #45

  • 30 Анонимен

    29 2 Отговор
    Пародия на филм
  • 31 Анонимен

    29 3 Отговор
    Другите страни правят филми да ги гледаш с нетърпение нашите да изключиш телевизора гледат само парите и да отбият номера
  • 32 историк

    1 15 Отговор
    Дано тези които не харесват серияла
    са били ро това време ТАМ
  • 33 Aнджело

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Антикомунист":

    И туй много умен ли го прави?

    Коментиран от #35

  • 34 Лили

    30 2 Отговор
    Вярно че филмът не исторически,но все пак поне да се опита да се доближи до историческите факти,иначеСимеон Велики излиза един сърдит крещящ чичка,правещ секс в тронната зала,Петър един безличен човек управлявал 40 години държавата,Баян един пройдоха!!?Въобще няма нищо от величието в Златният век на Симеон!Благодаря искрено за компетентният коментар на проф.Овчаров,възвърна ми вярата че и ние сме имали Велика Държава,управлявана от стойностни владетели!
  • 35 Антикомунист

    5 15 Отговор

    До коментар #33 от "Aнджело":

    Доста е по умен от всички вас взети заедно, любители на утопията комунизъм и на престъпната държава русия!

    Коментиран от #36

  • 36 неразбрал

    16 2 Отговор

    До коментар #35 от "Антикомунист":

    ЧИЧКА кУмОниЗт, говорим за филма, а ти пак намесваш Русия, комунизма.Каква връзка имат те в съдържанието на филма, или ей така щото е модерно да се говори против Руския, Путин или комунизма, ако знаеш какво е де
  • 37 ЗРИТЕЛ

    22 2 Отговор
    Няма да ви изненадам, ако кажа че погледах 10-15 минути от 1 серия, но сега ми стана интересно с коментарите.
    Защо не го гледам...Правилно голяма част от коментиращите пишат, че е просто мъка да разгадаеш какво ти говорят героите, оставям на заден план тук-там махленските недомлъвки, но дикцията е ужасна, все пак са завършили нещо.Специалното участие на звездите на бълг.кино с под всяка критика, ами зрителя вече до болка познава маниерите, жестовете им,...толкова ли няма нови артисти.
    И за последно, може и да е по литературно произведение, но трябваше да се акцентира за т.н.златен век, независимо на колко морета сме били.
    Имам дъждобран, ако речете да ме оплювате
  • 38 Поета е казал

    3 11 Отговор
    "Не рая а м1рша сте Вие" ...и правилно. Големи патриоти сте, историята била друга, актьорите били такива, продуцентите онакива ами Вие дами и господа, какви сте? Пак сте под робство, но си е вашето. Вие си го избирате. Разликата е, че имате медийно пространство да драскате по клавиатурата.
  • 39 Далекогледство

    7 13 Отговор
    Едва ли някой от тук пишещите е чувал за Баян, неговите братя, Симеон Велики, златния век на България преди да излезе филма на екран. Всякакви "експерти" имат трибуна, по сайтовете има информация която вече се чете с интерес, история забравена и пак възкръснала буди любопитство, дори учениците се интересуват. Каквато и да е истината през онези времена това, че разбуди духовете днес е успех за автора.
  • 40 Ха ха

    3 8 Отговор
    Ами не гледайте, бе. Никой насила не ви кара. Аз пък ще си гледам серала. Точка.
  • 41 ами,

    18 1 Отговор

    До коментар #23 от "Исторически парк":

    Като не е исторически сериал да не злоупотребяват с имената на исторически личности а да си измислят персонажи като в Игри на тронове например.
  • 42 Филмовото изкукство е колективен труд

    12 0 Отговор
    Когато се правят филми по подобни теми, консултирането със специалисти по история е задължително. Тук няма следи от подобно съвместно работене.
  • 43 Натискът отвън е такъв

    14 1 Отговор
    Краварите дават точни указания, какво трябва да се преподава в българските училища и как да се интерпретира българската история, кои литературни произведения да се учат и кои да се натикат под килима. Този филм е част от посочената политика. Нашите помияри просто я изпълняват. Филмът е направен в съвременен стил и затова ще го гледат младите. Тяхната представа за големите български владетели ще бъде изопачена - нашите царе са низши същества, съответно и ние сме такива - посланието е ясно. Представата ни за самите нас ще бъде смачкана. Смачканият се управлява лесно. Позната история.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Миташки

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Един от малкото":

    Ами и аз се срамувам от теб и повече няма да играем заедно, обещавам. Какво искаме ли, айде сети се, именно че времената се менят и не искаме никой и никога да се гаври с нашата история и Велики юичности
  • 46 Алфа херинга

    3 1 Отговор
    Прочетете за Баян от професор Попхристов, за да разберете що за човек е бил той. Специално за Борис, моето лично мнение е доста различно от Овчаров, макар че не съм капацитет като него. Борис приема християнството за официална религия и от страх за живота си избива 52 рода боляри, ако не се лъжа. Тези родове са били истински българи, на които се е дължала народността ни и силата на държавата. Според мен не е случайно, че известно време след това започва и разпадът на България и така до днес.
  • 47 Благодарение на комунизма

    1 1 Отговор
    Сега жънем яловите плодове от фалшифицираната ни история в полза на Руските имперски интереси. Ето това прозира в този сериал, вместо да се гордеем с предците си че сме първата цивилизация в Европа и сме имали държавата писменост и църква и сме дали и на другите сега да ни се перчат и убождат.