Необходими продукти:
- 1 сладък картоф (500 г)
- 1 яйце
- 2 ч.л. суха мая
- 1 пълна ч.л. канела
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 3 с.л. мека кафява захар
- 175 мл топло прясно мляко
- 50 г меко масло
- 450 г брашно
- ½ ч.л. сол
олио за пържене
За глазурата:
200 г гула мелака (твърда палмова захар)
75 мл вода
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете сладките картофи и ги нарежете на едро. Сварете ги в тенджера със студена вода, до омекване. Прецедете ги, намачкайте ги на пюре с вилица или преса и ги пресипете в голяма купа. Оставете пюрето да изстине.
- 2. Към пюрето от сладки картофи добавете маслото, яйцето, канелата, ваниловия екстракт, сухата мая, топлото прясно мляко и кафявата захар. Разбийте всичко с помощта на миксер, с плоска приставка за тесто. Щом сместа стане гладка, добавете брашното и солта и разбъркайте отново. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко. Оформете на топка, поставете в намазнена купа и покрийте с кърпа. Оставете да удвои обема си, за около 45-60 минути.
- 3. Разточете леко тестото отново върху набрашнен плот и го завийте на дебело руло. Нарежете го на 16 равни части. Оформете всяко парче тесто на идеално кръгло топче. Подредете топчетата в поръсена с брашно тава, покрийте ги и оставете да втасат за 30 минути.
- 4. За глазурата нарежете палмовата захар и я сложете в тиган заедно с водата. Оставете да заври и да се образува карамел.
- 5. Загрейте 4-5 пръста олио в дълбока тенджера до 190 градуса. Пържете поничките на порции, по 2-3 минути от всяка страна, до тъмнозлатист цвят. Извадете в тава, постлана с хартия за печене.
- 6. Потопете половината на всяка поничка в глазурата от гула мелака, пише 24 kitchen.
Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.