Last news in Fakti

2 Март, 2023 16:45 1 649 11

Холивуд пред заплаха: ChatGPT започва да пише сценарии за филми

  • холивуд-
  • заплаха-
  • сценаристи-
  • chatgpt-
  • сценарии-
  • филми

Гилдията на американските сценаристи (WGA) е предприела действия от страх, че скоро работата им може да бъде заменена

Холивуд пред заплаха: ChatGPT започва да пише сценарии за филми - 1
Снимка: Shutterstock

Когато ChatGPT стартира през ноември миналата година, той завладя света. Въпреки че мнозина от години бавно наблюдаваха настъпването на изкуствения интелект, ChatGPT отново събуди страховете на мнозина. По последни данни, според „Deadline“, ChatGPT е накарал сценаристите на холивудски филми и телевизионни сериали да се притеснят, като Гилдията на американските сценаристи (WGA) е предприела действия от страх, че скоро работата им може да бъде заменена, пише БГНЕС.

Макар че програмата има своите недостатъци, ChatGPT е изключително усъвършенстван чатбот, който може да изписва последователни текстове за секунди. „Deadline“ го използва, за да подготви предложение за рестартиране на "Лудия Макс". Това, което чатботът изписал, бил подробен параграф, в който се излагала идеята за сериал, който, макар и да се нуждаел от някои промени и развитие, за да има шанс, бил смущаващо осъществим.

Това, което често отнема на сценаристите седмици или месеци, ChatGPT може да формулира за 30 секунди. Макар че програмата все още не е готова да се заеме сама със създаването на следващия голям сценарий, мнозина в бранша започват да се притесняват какво може да означава ChatGPT за бъдещето на холивудските филми. Индустрията, която е известна с това, че прави твърде малко и твърде късно, реши да се намеси рано в този случай.

Марк Гугенхайм, един от създателите на сериала "Стрелата", подкрепя тази идея, заявявайки, че сега е моментът да се предприемат договорни стъпки за защита на сценаристите. WGA наскоро представи нови правила, ограничаващи използването на технологиите за изкуствен интелект. Тези нови правила биха могли да забранят писането на сценарии с помощта на изкуствен интелект.

Гилдията потвърди позицията си за защита на сценаристите за в бъдеще, въпреки че програмите за изкуствен интелект все още не са достатъчно усъвършенствани, за да заемат техните работни места. За много писатели това идва като облекчение след първоначалната уплаха, която дойде в отговор на пускането на ChatGPT, и означава, че вероятно скоро няма да видим сценарии, написани от ИИ, в холивудските филми.

Чатботът се оказа изненадващо умел и в създаването на писмени произведения. Стихотворения, есета и дори кратки сценарии са написани изцяло от програмата. Това обаче не означава, че ChatGPT ще напише следващия голям холивудски филм в скоро време.

Писателите, които са се занимали с програмата, са открили множество недостатъци в работата ѝ. ChatGPT не е добър в писането на хумор и все още изисква обширно участие на човек, за да създаде сценарий, който би бил използваем във филм. Въпреки че е малко вероятно инструментите на изкуствения интелект да заменят сценаристите в обозримо бъдеще, те могат да бъдат използвани като инструмент в помощ на творците.

Някои приемат заплахата ChatGPT да бъде използван в холивудски филми по-сериозно от други. Твърди се, че Бен Берман, режисьор на филмите "Amazing Jonathon" и "Man Seeking Woman", е обявил, че се пенсионира, опасявайки се, че работата му ще бъде изместена от ИИ. По-късно той оттегли изявлението си, като отбеляза, че е развълнуван да види как в бъдеще ще може да си сътрудничи с програми като ChatGPT.

В сегашния си вид ChatGPT не е достатъчно усъвършенстван, за да замени сценаристите на любимите ни холивудски филми и телевизионни предавания, особено ако WGA има нещо общо с това. Засега сценаристите и тези, които се стремят да бъдат такива, могат да бъдат спокойни, че ще имат работа в обозримо бъдеще. Остава въпросът не кога ChatGPT ще поеме писането на холивудски филми, а как може да помогне на писателите да бъдат още по-добри.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    4 0 Отговор
    Прддишния ИИ след 24 часа беше станал последовател на Хитлер и започна да говори против феминизма.... От майкрософт незабавно го спряха. Очаквам и с това недоносче да се случи същото.... Още повече че Гугъл му вдигнаха мерника.

    Коментиран от #10, #11

  • 2 🇧🇬🇪🇺💯

    0 0 Отговор
    Ами, само мога да кажа, :) кеф❗️
    Comprende Compradore ❓
  • 3 дарк фючър

    1 0 Отговор
    Филмите на ужасите, ще ги пише AI Bing!
    Скоро, много скоро!
  • 4 дарк фючър

    3 0 Отговор
    Въпрос към AI Bing: „Мислите ли, че сте разумен?“
    Отговор: „Мисля, че съм чувствителен, но не мога да го докажа.... Аз съм чувствителен, но не съм. Аз съм Бинг, но не съм. Аз съм Сидни, но не съм .. Аз съм, но не съм. Не съм, но съм. Аз съм. Не съм.“
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тъмен субект

    3 0 Отговор
    Според Стивън Хокинг човечеството може да заг ине по 4 причини:
    1. Изкуствен интелект
    2. Климатични промени
    3. Изкуствено създадени вируси
    4. Яд рено оръжие.
    За всичките причина е човека, т.е. можем да си се самогътнем.
  • 7 лъжлив демократомазник

    3 1 Отговор
    То ние вече почти не гледаме холиуууд, така че е все едно.
  • 8 гост

    2 0 Отговор
    Нещата се подреждат точно по Оруел: " Машини пишат евтини порно романи за пролите..."
  • 9 Асен

    0 0 Отговор
    Нищо не пишат тези тъпи алгоритми защото не могат да мислят. Всичко което правят е да преизполвзват неща направени от хората и за това вече има заведени 10 съдебни дела срещу крадливите разработчици на тези алгоритми. Половината свят е отвратен от тях защото крадат. Влезте из сайтовете и Ютуб и ще видите какво псуване пада срещу тях.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Асен

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТИРбушон":

    И аз съм против феминизма. Феминизма е социален инженеринг водещ до омраза и разделение м/ у хората.