Last news in Fakti

10 Март, 2023 11:45 1 311 22

Астронавтите, които НАСА ще изпрати до Луната, ще бъдат обявени на 3 април

  • наса-
  • астронавти-
  • луната-
  • мисия-
  • 3 април

Екипажът ще бъде съставен от "трима американци и един канадец"

Астронавтите, които НАСА ще изпрати до Луната, ще бъдат обявени на 3 април - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

НАСА ще обяви на 3 април имената на четиримата астронавти, които ще обиколят Луната догодина с мисията "Артемис 2" ("Артемида 2"), съобщи АФП.

Те ще бъдат първите, които ще отидат до Луната след последната мисия "Аполо" през 1972 г. - преди повече от половин век.

Екипажът ще бъде съставен от "трима американци и един канадец", каза ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

Датата за изстрелването е насрочена за ноември 2024 г., уточни по-рано през седмицата представител на американската космическа агенция.

Мисията ще бъде изстреляна с ракетата Ес Ел Ес (SLS) на НАСА, която е най-мощната в света. Капсулата "Орион", в която ще са астронавтите, ще е на върха на ракетата. Тя ще се отдели, след като достигнат космоса и ще ги отведе до Луната, без да кацат там. На връщане капсулата ще се спусне в океана.

Мисията ще продължи около десет дни.

Луната е 1000 пъти по-далече от Земята, отколкото Международната космическа станция (МКС).

Досега ракетата Ес Ел Ес е летяла само веднъж, за мисията "Артемис 1". Тя задвижи непилотираната капсула "Орион" до Луната по време на изпитателен полет, продължил малко повече от 25 дни. Капсулата се завърна успешно на Земята през декември.

Всички действащи астронавти (в момента те са 41) имат официално право да участват в "Артемис 2". Процесът на подбор обаче се пази в строга тайна.

В края на август миналата година тогавашният ръководител на Бюрото за астронавти Рийд Уайзман каза, че успешните кандидати трябва да притежават технически опит и умения за работа в екип. Оттогава той напусна поста си и е един от отговарящите на изискванията астронавти.

Новият главен астронавт Джо Акаба току-що го замени и ръководи процеса на взимане на решения.

За некласиралите се астронавти остава надеждата, че могат да бъдат избрани за мисията "Артемис 3" - първата за кацане на Луната. Тя е планирана за края на 2025 г., но на този етап графикът е много несигурен.

Скафандрите за тази трета мисия, разработени от американската компания "Аксиом спейс", ще бъдат представени следващата седмица в Хюстън.

Бил Нелсън се изказа в четвъртък при обявяването на проектобюджета на Джо Байдън. Той предвижда 27,2 млрд. долара за НАСА, което е увеличение с малко над 7 процента спрямо предходната година.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    21 5 Отговор
    .... ДА, СЕГА СЕ ПРАВИ КАСТИНГА В ХОЛИВУД ЗА ГЛАВНАТА РОЛЯ!

    Коментиран от #7

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 5 Отговор
    Те ще бъдат първите
    ВЪОБЩЕ В ИСТОРИЯТА ❗

    Коментиран от #14

  • 3 ГруЮ

    24 5 Отговор
    1 Април ми се струва по-подходяща дата за тази мисия.
  • 4 щееее

    18 4 Отговор
    поредната сапунка - смешници и мумии
  • 5 Мишел

    14 4 Отговор
    Първи април е по подходяща дата 😃
  • 6 След изборите

    4 3 Отговор
    В новия списък магнитски?
  • 7 Наблюдател

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Боруна Лом":

    Трябва да бъдеш безкрайно тъпо животно за да вярваш, че всичко е снимано в Холивуд!

    Коментиран от #9

  • 8 рикши бунак

    16 5 Отговор
    за по-евтинко тоя път да снимат в боливуд

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Безкрайнотъпоживотно

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    При тези бюджети, НАСА имат далеч по добри студия.

    Коментиран от #10

  • 10 Наблюдател

    5 11 Отговор

    До коментар #9 от "Безкрайнотъпоживотно":

    Ами такова си, но не се обиждай, руската пропаганда и омразата към Америка са виновни!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Руските ZV. иne

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "рикши бунак":

    Само ще гледат и ски мтят а вие, доброволните им роби ще им пригласяте!
  • 13 Боруна Лом

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    КАКВО ТИ ДАДЕ КРАВАРНИКА?
  • 14 Тц, тц

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не, няма да бъдат първите! Пак няма да стигнат до Луната!
  • 15 Механик

    13 3 Отговор
    Аз някак не ловя логиката! Преди много години, САЩ разтръбиха, че са кацали на Луната. Даже и филмче имаше. В последствие те никога повече не повториха това постижение.
    Аз бих решил, че са се отказали, защото са преценили, че не си струва инвестициите и риска. В това има логика. Каква е логиката сега да пращат пилотиран апарат, който обаче няма да каца на Луната?
    Ако, примерно им е за първи път, пак бих ги разбрал. Започват с по-лекото, по-малко рискованото и дето се вика, да "пробият път", а и да натрупат опит. В това има логика.
    Ама при положение, че вече веднъж са били там и то от ПЪРВИЯ ПЪТ, без "демо версии", защо сега няма да кацат?
    Ми, кацнете и гордо кажете: "Ето, ние веднъж го направихме, а вие не повярвахте! Ето сега пак го направихме!", ама нещо май ще излезе вярно, че не сте били никъде?
  • 16 Оракулът от Каспичан

    2 4 Отговор
    Американците се връщат на Луната и се подготвят за полет към Марс.След деветте мисии от преди повече от половин век,дойде време и за колонизацията на нашият спътник.Засега САЩ са единствените,които притежават научният,техническият и финансов потенциал за осъществяването на подобен мащабен проект.След около десет години,китайците също ще осъществят пилотирана лунна мисия.Тези,които изостанаха безнадеждно в космическите технологии и които ще гледат от далече на новата космическа надпревара,ще са руснаците,които нямат нито научният,нито технологичният,нито финансовият ресурс за осъществяването на пилотирани полети към нашият спътник.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Провидецът от Сусурлево

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Оракулът от Каспичан":

    И аз не хващам логиката. 20 години- от 1980 до 2000 г. руснаците бяха единствените, които имаха космическа станция. В следващите 23г. вече имаме Международна космическа станция…базирана основно на руски технологии. При тези възможности, те така и не изпратиха човек на Луната. Американците се гласят да го направят, но няма да кацат там. А би трябвало да им е нещо като лека разходка след 11 “успешни” мисии, при това още преди 50 години. И при целият технологичен напредък оттогава.

    Коментиран от #19

  • 19 Оракулът от Каспичан

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Провидецът от Сусурлево":

    И ссср навремето изстреля совалка в космоса и имаше голяма ракета енергия,които русия наследи,но руснаците нито совалки,нито големи ракети имат.И космическа станция имаха,но сега нямат.И американците имаха совалки и космическа станция,но сега нямат.Кое е толкова необичайното,че някой някога е имал нещо,а сега го няма.Американските девет мисии,бяха успешни-без кавички.Опитите на ссср с ракетат Н-1 бяха катастрофа.Затова САЩ изпратиха хора на Луната,а ссср не.

    Коментиран от #20

  • 20 Провидецът от Сусурлево

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Оракулът от Каспичан":

    Писах го вече в предишният си пост- руснаците имаха своята МИР, на която обаче основно се базира и актуалната МКС. Това са 40 г. непрекъснат опит. Американците имаха своята Скайлаб, работила през 1973-74 г. Както виждаш- руснаците нямаше да има МКС. Ракетата Енергия не изчезна безследдно- двигателите и RD-171 са единствените, които се ползват в американските Атлантис. За разлика от Рокетдайн R-1, двигателя на ракетите Сатурн V за мисиите Аполо. Пита се защо американците ползват толкова години руски двигатели, ако са имали такъв мощен и съвършен двигател?

    Коментиран от #21

  • 21 Оракулът от Каспичан

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Провидецът от Сусурлево":

    Не си в час.Тази "опорка" с руските двигатели е толкова изтъркана.Да,американците използваха РД-180,но само и единствено в първата степен на ракетите Атлас 5,които до преди това летяха с американски двигатели.Американците са практични хора и поради тази причина,купиха за малко пари по техните стандарти добри двигатели,които имаха по-добри показатели от този,който използваха.Използваха по същата причина и модификацията РД-191 на ракетата Антарес.Тези ракети нито са единствените,нито най-използваните.Американците имат достатъчно разнообразие от ракети-носители.И в момента имат няколко с такива възможности,които руснаците не са в състояние да произведат.Фалкон -9 с ниската си цена на практика откъсна огромно парче от бизнеса на Роскосмос,а Фалкон Хеви в момента е най-мощната ракета за търговски цели.Новата СЛС тепърва ще се използва,както и в бъдеще "Старшип" на Мъск,а и Ню Глен на Безос.Руснаците нямат нищо подобно и няма да имат още дълги години.Ако въобще някога имат.

    Коментиран от #22

  • 22 Провидецът от Сусурлево

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Оракулът от Каспичан":

    Аха, не съм в час…а на теб ти отне няколко часа за да влезеш. И да опишеш точните индекси на двигателите за точните ракети:) Опорки или не, ако се зачетеш, ще видиш, че Фалкон Хеви използва двигатели Мерлин 1Д с едва 1 MN тяга във вакуум, SLS използват древните двигатели RS-25 от совалките с 2.3 MN тяга. Руския Rd-180 достига обаче 4.5 MN и нищо не може да го надмине. Просто американците използват отворен газ- генераторен цикъл, а руснаците- затворена с доизгаряне на газовете. Има само един такъв американски -B-4, но той е още в изпитания и ще има 2.4 MN тяга и 130 атмосфери налягане в камерата ( с/у 258 за RD-180) . Да, руснаците нямат в момента големи ракети, но с двигателите им всичко е повече от Ок.