Last news in Fakti

12 Март, 2023 08:54 15 840 15

Историк откри средновековно златно съкровище с металотърсач

  • съкровище-
  • нидерландия-
  • историк

Това обявиха от Нидерландския национален музей на антиките

Историк откри средновековно златно съкровище с металотърсач - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Историк от Нидерландия откри уникално средновековно златно съкровище на 1000 години, съобщи БТА.

Находката се състои от четири златни висулки за уши, две ленти от златен лист и 39 сребърни монети, обявиха от Нидерландския национален музей на антиките.

Лоренцо Рюйтер (27 г.) разказа пред Ройтерс, че e търсил съкровището от 10-годишен и го е намерил през 2021 г. в малък северен град с помощта на металотърсач.

"Беше много специално да открия нещо толкова ценно, не мога да го опиша. Никога не съм очаквал да открия нещо подобно нещо", казва той. Мъжът добавя, че е било трудно да го запази в тайна две години.

Експертите от Националния музей на антиките се нуждаят от време, за да почистят, изследват и датират предметите от съкровището. До момента те са установили, че има монета вероятно от около 1250 г., което ги накара да предполагат, че ценностите са били заровени в този период.

По това време бижутата вече са били на два века, допълват от музея, като добавят, че то вече трябва да е било "скъпо и ценно притежание".

"Средновековните златни бижута са изключително редки в Нидерландия", заявиха още от музея.

Макар че ще остане загадка точно защо съкровището е заровено, специалистите припомнят, че се е водила война между нидерландските региони Западна Фризия и Холандия в средата на 13-и век, като епицентърът е бил в областта, където е открита находката.

Откривателят каза, че е възможно влиятелен човек по онова време да е заровил ценните предмети, за да ги предпази и и се е надявал да ги изкопае, когато отново е безопасно.

Като се има предвид археологическото му значение, съкровището е дадено назаем на музея, който ще го изложи. Ценните предмети обаче остават официална собственост на Лоренцо Рюйтер, отбелязва Reuters.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    41 8 Отговор
    Историк или иманяр?

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Малии

    24 8 Отговор
    Не знаех че е загадка защо съкровищата са заровени. А тоя за 17 години търсене, намерил едно съкровище. Много слаб резултат...
  • 3 Ами

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    То е като терорист и борец за свобода
  • 4 гост

    25 3 Отговор
    Не като нашите просто иманяри а историк има да се учим още
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 РЕАЛИСТ

    50 1 Отговор
    Хубав закон имат там. Откриваш го, твое си е. Не като у нас. Ще го търсиш 17 години и накрая държавата ще каже "Наше е"
  • 7 ДРТ ПРЧ

    18 6 Отговор
    С ТОВА КОЕТО ПИШЕТЕ САМО НАХЪСВАТЕ НАШИТЕ ИМАНЯРИ, А ПОДОБНО ДЕЯНИЕ У НАС Е ОБЯВЕНО ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО НК. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ НОВИ ПРИСЪДИ

    Коментиран от #8, #14

  • 8 Абе мен

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "ДРТ ПРЧ":

    Най големите иманяри са точно археолозите бе.Ете затва Панагюрското има 20 копия.Сещаш ли се дали друфите артефакри имат?
  • 9 Цветанов

    3 3 Отговор
    МНОГО УНИКАЛНО...НЯМА ЩО!
  • 10 Зевс

    16 2 Отговор
    Забележете само какъв демократичен закон: Съкровището остава собственост на откривателя а у нас си длъжен да го предадеш в седем дневен срок от намирането му и получаваш 25 процента от стойността му, което е една гавра и репресия спрямо българските граждани откриватели. И накрая пиеш една студена вода, като ти кажат, че всичко е фалшиво и т.н.
  • 11 монети

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    Понятието иманяр го има само в България на запад се казва ,,любител археолог . Тук да го намериш и собствения си двор пак не твое . Тук една мутробандитска партия народи такива закони ..които ги няма никъде . Например монети и предмети над 100год трябва да ги регистрираш и да бъдат описани . Ако продадеш една такава пара ..златен наполеон не деклариран ине оценен следва конфискация и глоба 100000лв. Глобата за стара монета на стойност 2лв е 5000лв. Според тези закони всеки българин стана потенциален престъпник Същата тазъ мутробандитска партия окраде и разсипа колекцията на черепа . .
  • 12 денокрацията ни върна в трета глуха

    6 1 Отговор
    странно у нас намериш ли нещо на държавата е а там ти го оставят да се гордееш с него …? а после що не ни искат холандците ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Историк

    3 0 Отговор
    Чудя се като е почнал от 10годишен дали е бил сам.