Last news in Fakti

13 Март, 2023 16:57 22 151 12

Никога не поръчвайте тази напитка, когато сте на заведение

  • заведение-
  • бар-
  • ресторант-
  • напитка-
  • поръчка

Ледът и лимоните в заведенията гъмжат от бактерии, показва проучване

Никога не поръчвайте тази напитка, когато сте на заведение - 1
Снимка: Shutterstock

Ресторантите и баровете са сред най-честите избори на място, когато искаме да се видим с приятели, да проведем бизнес среща, или да хапнем нещо. И макар повечето от нас да смятат, че това е забавен и приятен вариант за прекарване на време, всъщност трябва да сме нащрек. Може да си мислите, че рискът идва заради храната и вероятността от хранително отравяне, ако тя е стара или замърсена, но проблемът е в напитките, пише zdrave.to.

Ново проучване доказа, че ледът в кафенетата и заведенията за бързо хранене е истинска среда за размножаване на бактерии. Оказва се, че те са средно повече от водата в тоалетната чиния, което е следствие от по-рядкото почистване на машина за лед в сравнение с тоалетната.

Въпреки че никоя от пробите не представлява пряка заплаха за здравето, британските правителствени лаборатории, които тествали пробите, са съгласни, че има значителен риск.

Проучването също установило, че напитката, която всички поръчваме, съдържа най-много бактерии. Става въпрос за чаша вода или сода с резен лимон. Изследователите са тествали 76 резена лимон от 21 ресторанта и са открили, че 70 процента, или 53 резена, са замърсени с бактерии.

Въпреки че това не е най-изчерпателното изследване по темата, можете сами да се сетите, че резенът лимон, който получавате в чашата си, вече е предварително нарязан и че тези плодове се съхраняват в пластмасови контейнери при стайна температура, което е идеална среда за бактерии.

Изследването не разкрива ясно източника на тези бактерии, но установило, че те не могат да оцелеят и да се размножават в алкохолните напитки.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Полковник

    42 3 Отговор
    Кой каза, че всичко трябва да е стерилно ? Човек е направен от Създателя така, че може да съществува безпроблемно в много замръсена среда и да консумира не дотам прясна храна. Другото си е чисто изнежване, което води след себе си куп уж болести.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Егати разбирачите!

    35 2 Отговор
    Та ние целите сме бъкани с бактерии и това е най-естественото нещо на света! Опитът да живеем стерилно има летален изход! За справка - Майкъл Джексън!
  • 5 Соваж бейби

    16 1 Отговор
    Тези открили топлата вода !И ако бармана не си е измил ръцете след като е бил в тоалетната ?И друго нещо може да ти се изплюе в чашата ,нещо друго да ти сложи ако си кофти клиент.Да не говорим в България вкарване на алкохол без бандерол от самият патрон и от персонала тайно.Някой не си е допил водката ...слага се на следващият клиент начини много.Ресторантите също опасни .Не пиите вода ,чай,кола с лимон и лед бе ,помнете че има и други изненади наливна бира и от нея много се избива също не я препоръчвам .Имам навик да карам сервитьор да отваря бутилката на бира ,сок....нямам доверие

    Коментиран от #6

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Вече взех да се притеснявам, че съм още жив....Нещо не е наред при мен ли, какво ли???

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ако не сте гнуслив/а няма страшно горе главата!Хотели с
    ол инклузив изобщо не препоръчвам най вече в България.Имаме навик от бабите че храната не се заносва днес е печно пиле ,утре с ориз ,ако не се изяде има трета рецпта ...нали,гастроинтерит и други неща в последствие ...Заведения с малко клиентела и ако славата на собственика не е хбава не влизай ,или такива с по евтина цена прави си сметка кава замразена храна ядеш на 4 цена не пясно ...Критика много,малко хубави ресторанти и барове те се знаят.С тези ниски заплати персонала и той чака нщо да щипне та така

    Коментиран от #8

  • 8 никой

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Ти ако мислиш че ол инклузива в чужбина е нещо по-различно ,много се заблуждаваш.Никъде,запомни го добре,дори и в петзвезден хотел от световна величина НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯ ХРАНА.
  • 9 БГ жител

    14 1 Отговор
    Никога не ходете по заведения, дезинфекцирайте си дома редовно, заключете се и не излизайте има БАКТЕРИИ !!!
    Ще ви съкратят зивота от 300 г. на 80-90 !!!
  • 10 Кефи ме

    2 0 Отговор
    Марчето, пак изби рибата!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.