Last news in Fakti

16 Март, 2023 16:28 4 024 4

Най-често използваният аксесоар за коса води до оплешивяване

  • ластик-
  • косопад-
  • коса-
  • грижа за косата-
  • оплешивяване-
  • аксесоар

Специалист съветва да избягваме некачествените ластици за коса

Най-често използваният аксесоар за коса води до оплешивяване - 1
Снимка: Shutterstock

В безбройните опити да се погрижим за здравето на косата се оказва, че ѝ вредим без да го осъзнаваме. Използваме скъпа козметика, ходим често на фризьор и си правим дълги хидратиращи маски у дома. Но има много различни фактори, които могат да ви навредят без да очаквате изобщо.

Много е важно да знаете каква е косата ви, за да следвате правилните препоръки. Важно е да знаем, че популярен аксесоар за коса води до оплешивяване, а всички го ползваме в ежедневието си, пише jenata.blitz.bg.

Косата, вързана с еластични ленти, става не само тънка и накъсана, но и започва да пада. За това алармира трихологът Наталия Соболева.

„Некачествените ластици издърпват косата, което води до нарушаване на тяхната структура. На кожата може да се появи фокус на напрежение, където кръвообращението се влошава. Косменият фоликул спира да получава хранителни вещества и тогава луковицата се уврежда “, каза трихологът.

Според нея балерините и художествените гимнастички често страдат от косопад, защото те винаги трябва да събират косата си в стегнат кок.

"Не трябва да злоупотребявате с прическа, която ви стяга. Тези, които обичат да мият косата си често, трябва да бъдат по-внимателни, не можете да подсушавате косата си агресивно с кърпа.", съветва тя. За да избегнете плешивост, лекарят препоръчва навреме да изхвърлите старите ластици и да използвате аксесоари от естествени материали. Те не трябва да имат излишни декорации, които допринася за нараняване на косата.

„Ластиците са краткотрайни, имат срок на годност. Всеки аксесоар може да се разтегне, върху него се появяват микропукнатини и разкъсвания. Външно това може да не се забележи. Необходимо е внимателно да следите външния вид на гумените ленти, да се опитвате да ги актуализирате редовно и да използвате меки и широки еластични ленти, както и „пружини“, казва трихологът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелю Войвода

    2 1 Отговор
    по - гадно от да си плешив е да ти миришат краката!

    Коментиран от #3

  • 2 ха ха

    2 0 Отговор
    На някои по рождение косите им миришат и всичко останало на люляци....
  • 3 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зелю Войвода":

    Слънце, здравей, как ти мирише днес косата!?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.