Last news in Fakti

17 Март, 2023 09:39 4 947 9

Луксозна яхта на Саддам Хюсеин гние в реката край Басра (ВИДЕО)

  • саддам хюсеин-
  • яхта-
  • река-
  • басра

Покойният диктатор никога не се е качвал на плавателния съд

Луксозна яхта на Саддам Хюсеин гние в реката край Басра (ВИДЕО) - 1
Снимкa: Shutterstock

Ръждясващите останки от луксозна яхта на Саддам Хюсеин са се превърнали в популярно място за пикник на местни рибари. 121-метровата „Ал Мансур” – символ на богатството и властта на покойния иракски диктатор, е построена през 1980 година. В момента тя гние във водите на река край Басра и е популярно място за отмора на местните хора.

В началото на американското нахлуване в Ирак през март 2003 година Саддам издава заповед яхтата, на която никога не е плавал, да напусне дока в пристанищния град Ум Касър и да отплава към Басра. Но въздушни удари на водените от САЩ съюзнически сили потапят плавателния съд в река Шат ал-Араб.

В размирните и несигурни месеци след падането на режима на диктатора луксозната яхта е разграбена от мародери, а останките ѝ – оставени на милостта на времето. „Ал Мансур” е една от трите яхти, притежавани от Саддам. Тя може да посрещне до 200 гости и е оборудвана с хеликоптерна площадка. Според оценки на американски официални лица иракският диктатор и семейството му през 2003 година са притежавали състояние от над 40 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    14 18 Отговор
    и с яхтата на Путин така ще стане

    Коментиран от #3, #7

  • 2 хахахахаха

    13 6 Отговор
    каде са зелените каде е гретито да затевът колко не екологично е това желязо да гние в реката че и като гледам има разни отлагания (дали масло дали гориво) но там не е проблем само в европа е проблема…
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    6 4 Отговор
    това е яхтятя на Бай Пън
  • 5 Българин

    2 2 Отговор
    не съм другия българин
  • 6 Сила

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Просветен⚜️":

    ПРОСТватенкен........
  • 7 Aлфа Bълкът

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Яхтата я остави, ами със замъкът за $1,1млрд ще стане същото като съветските заводи и фабрики. Една купчина бетон в средата на нищото. Да се навие да има такъв замък си направи сметката колко пари е гепал от руснаците! Само годишна поддръжка и сметки са му $50млн годишно минимум. Хокейно игрище, персонал, градина, ток, и през деня трябва 1/4 поне от осветлението да му работи. Пък за долни нива няма да говорим. Крал милиарди от Русия, истински диктатор като Садам Хюсеин и Кадафи. Дано свърши като последния!
  • 8 Aлфа Bълкът

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Просветен⚜️":

    Кажи си обявата в ало бг – такива картинки само там съм видял⚜️
  • 9 дядото

    2 3 Отговор
    за всички по света знаете всичко.защо обаче не кажете семейните богатства на последните 4-5 американски президенти.