17 Март, 2023 15:45 1 507 5

Кофеинът може да намали риска от диабет

  • кофеин-
  • кафе-
  • диабет тип 2-
  • телесни мазнини-
  • риск-
  • здраве

Високото ниво на кофеин в кръвта може да ограничи и количеството телесни мазнини

Кофеинът може да намали риска от диабет  - 1
Снимка: Shutterstock

Високото ниво на кофеин в кръвта може да ограничи количеството телесни мазнини и риска от развитие на диабет тип 2.

В светлината на тези констатации потенциалната роля на безкалоричните кофеинови напитки за намаляване на рисковете от затлъстяване и диабет тип 2 вероятно сега си струва да се проучи.

По-рано публикувани изследвания показват, че пиенето на 3-5 чаши кафе дневно е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Една средна чаша съдържа около 70-150 mg кофеин.

Обсервационните проучвания, провеждани до момента, не могат надеждно да установят причинно-следствените ефекти от приема на кофеин, поради други потенциално влиятелни фактори. Нещо повече, трудно е да се разграничат специфичните въздействия на кофеина от другите съединения, включени в кофеиновите напитки и храни.

Затова, за да се установи какъв ефект имат по-високите нива на кофеин в кръвта върху телесните мазнини и дългосрочните рискове от диабет тип 2 и големи сърдечносъдови заболявания като коронарна артериална болест, инсулт, сърдечна недостатъчност и нередовен сърдечен ритъм (предсърдно мъждене), е използвана менделска рандомизация.

Менделската рандомизация е техника, която използва генетични варианти като заместители на конкретен рисков фактор. В този случай това са нивата на кофеин в кръвта. Те са използвани за получаване на генетични доказателства в подкрепа на определен резултат – в това проучване, тегло (индекс на телесна маса) и риск от диабет тип 2.

Разгледана е ролята на два често срещани генетични варианта на гените CYP1A2 и AHR при близо 10 000 души с предимно европейски произход, които са участвали в шест дългосрочни проучвания. Гените CYP1A2 и AHR са свързани със скоростта на метаболизма на кофеина в тялото.

Участниците, които носят генетични варианти, свързани с по-бавния метаболизъм на кофеина, пият средно по-малко кафе, но имат по-високи нива на кофеин в кръвта си, отколкото хората, които го метаболизират бързо, за да достигнат или запазят нивата, необходими за неговите стимулиращи ефекти.

Резултатите от анализа показват, че по-високите генетично предсказани нива на кофеин в кръвта са свързани с по-ниско тегло (ИТМ) и телесни мазнини. По-високите генетично предвидени нива на кофеин в кръвта също са свързани с по-нисък риск от диабет тип 2.

Менделската рандомизация е използвана и за да се проучи по-нататък степента на ефекта на кофеина върху риска от диабет тип 2. Резултатите показват, че загубата на тегло води до почти половината (43%) от ефекта на кофеина върху риска от диабет тип 2.

Не се появяват силни връзки между генетично предсказаните нива на кофеин в кръвта и риска от някое от изследваните резултати от сърдечносъдови заболявания.

Изследователите признават различни ограничения на своите открития, включително използването само на два генетични варианта и включването само на хора от европейски произход.

Все пак остава известно, че кофеинът засилва метаболизма, увеличава изгарянето на мазнини и намалява апетита. Изчислено е, че дневният прием от 100 mg увеличава разхода на енергия с около 100 калории на ден, което впоследствие може да намали риска от развитие на затлъстяване.

Откритието на менделската рандомизация предполага, че кофеинът може, поне отчасти, да обясни обратната връзка между консумацията на кафе и риска от диабет тип 2.

Смислени са рандомизирани контролирани проучвания, за да се оцени дали некалоричните напитки, съдържащи кофеин, могат да играят роля за намаляване на риска от затлъстяване и диабет тип 2.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аззз

    7 3 Отговор
    Какво е кафеин?

    Коментиран от #4

  • 2 Кафеджийка

    3 1 Отговор
    Какво е кАфеин? Някаква мутация на кОфеина?
  • 3 инж технолог по хранене

    6 2 Отговор
    А,че кафето повишава изхвърлянето на течности от организма,защо не се отбелязва? Нужно е пиенето на повече вода,иначе рискувате по-високо кръвно налягане,оцветяването на зъбите ви също не се споменава,наличието на безсъние нощем,при повече чашки кафенце. Внимавайте с това кафе и съдържащият се в него кофеин!
  • 4 123456

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аззз":

    кафеина е любимото на мисирките!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.