Last news in Fakti

20 Март, 2023 11:45 1 747 9

„Метрополитън“ ще плати 200 хил. долара обезщетение на Анна Нетребко

  • анна нетребко-
  • метрополитън опера-
  • обезщетение-
  • отменени участия-
  • юсиф ейвазов

В петък беше уволнен и съпругът на сопраното – тенорът Юсиф Ейвазов

„Метрополитън“ ще плати 200 хил. долара обезщетение на Анна Нетребко - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ръководството на "Метрополитън опера" в Ню Йорк трябва да изплати на руско-австрийската оперна дива Анна Нетребко 200 000 долара в качеството на компенсация за отменени участия след първоначалния ѝ отказ да вземе категорична публична позиция срещу политиката на руския президент Путин и руското нахлуване в суверенна Украйна. Такова е решението на съдия Хауърд Еделман, съобщава New York Times, който обосновава решението си с това, че между театъра и певицата е сключен договор по формата pay-or-play („плащай или играй“), който задължава институцията да заплати на изпълнителя, независимо от това дали впоследствие ще реши да отмени ангажиментите му и дали той е „играл“, или не. В съответствие с това Еделман е постановил, че "Метрополитън" трябва да обезщети Нетребко за 13 отменени участия. Те са в оперите "Дон Карлос" през този сезон, както и "Силата на съдбата" и "Андре Шение" за следващия.

От операта настояват, че певицата няма право на заплащане, тъй като е отказала да осъди руската агресия в Украйна, което нарушава клаузата за поведение, изисквано от компанията, пише в."Сега". Една от най-изтъкнатите оперни звезди в света официално подкрепи Путин в президентската му кампания през 2012 г. и правеше възторжени изявления за него преди началото на войната.

Еделман стига до извода, че "тя е била поддръжница на Путин, доколкото е имала това право", което само по себе си не е неправомерно поведение, но нарежда звездното сопрано да плати глоба в размер на близо 30 000 долара за крайно неуместни изказвания след началото на инвазията. Включително и за споделянето на текст в социалните медии, в който се изказва ругателно за своите западни критици, които нарече "зли като слепи агресори".

Нетребко настояваше и за допълнителни 400 000 долара за предстоящи ангажименти за следващите сезони, които са били обсъждани с нея, но не са били договорени формално, сред които за главните роли в оперите "Манон Леско" и "Тоска" на Пучини, "Макбет" на Верди и "Дама Пика" на Чайковски. Еделман обаче постановява, че тя няма право на такова обезщетение. Преди разтрогването на отношенията от "Метрополитън" са заплащали на Нетребко по най-високите си тарифи за топ артисти – около 15 000 долара на представление, припомня изданието.

От операта не са коментирали съдебното решение, но защитиха своя избор да отменят изпълненията на Нетребко. В интервю Питър Гелб, генерален мениджър на Мет, заяви: "За нас е артистична загуба, че тя не пее тук. Но няма начин нито Мет, нито по-голямата част от публиката ни да толерират нейното присъствие." Представителите на сопраното още не са отговорили на искането на изданието за коментар. Междувременно обаче оперният театър обяви в петък, че уволнява съпруга на Нетребко, азербайджанския тенор Юсиф Ейвазов, от постановката на "Тоска", която трябва да бъде играна на 30 март. Ейвазов, който беше ангажиран за ролята на Каварадоси в 6 представления, ще бъде заменен от Матю Поленцани. От Мет обещават, че той ще бъде компенсиран за отменените участия.

Анна Нетребко, която е голяма звезда и пълни боксофиса, все още има сравнително натоварен график за изяви, въпреки че продължава да се сблъсква с протести и призиви да бъде забранена от световната сцена. Планиран концерт този месец в Тайван беше отменен в последния момент. Тя ще изнесе обаче рецитал в Ла Скала в Милано тази вечер по руски репертоар - Чайковски, Рахманинов, Римски-Корсаков, Глинка, и ще се върне там през лято за продукцията на "Макбет". Ангажиментите на Нетребко през следващия сезон включват концерт във Wiener Konzerthaus и участия на Великденския фестивал в Залцбург в Австрия. Изправена пред поредица от отменени участия на Запад миналата година, певицата се опита да се дистанцира от Путин, като излезе с изявление, в което каза, че се е срещала с руския президент само няколко пъти и че не е "съюзник на никой лидер на Русия" и отмени и участията си в Русия. Но тя все още избягва да критикува директно Путин.

По-рано стана известно, че хонорарите на Анна Нетребко са паднали около 10 пъти заради отменени нейни участия в Русия и по света.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джо

    2 12 Отговор
    Дори и да решат да и ги платят,няма как. А ако попадне под снкции лично ,което би могло да се случи,тогва Вова ще и ги даде...
  • 2 ами

    16 1 Отговор
    да забранят чайковски и ако има нещо украинско....тарас булба ....или друго че не се сещам
  • 3 Гориил

    9 0 Отговор
    След като загуби почти един трилион долара в Русия, Западът няма да извърши харакири заради двеста хиляди глоби.
  • 4 Кобзон

    2 10 Отговор
    Да отива да пее и пие в Балшой театър или на джуджака на ухо
  • 5 Потресаващо!

    13 0 Отговор
    Вече наказват за мисли, виждания и лични убеждения и мнения. То така е било и по време на фашизма в Германия, когато е трябвало публично да мразиш евреите, независимо какво мисли човека.
  • 6 Живеем

    0 8 Отговор
    В Америка ,но обичаме Путин ,това са комплекси на рушляците
  • 7 А защо

    0 4 Отговор
    е руско-австрийска прима ?
  • 8 Косьо

    6 0 Отговор
    "" През 1995 г. дебютира в Сан Франциско (операта „Руслан и Людмила“ на Михаил Глинка). По-късно пее в Метрополитън опера, оперите в Залцбург, Мюнхен, Лос Анджелис, Лондон (Кралската опера) и много други.

    През 2004 г. тя участва в американския филм „Дневниците на принцесата 2“, където играе самата себе си.

    През 2006 г. певицата подава молба за получаване на австрийско гражданство, тъй като смята да живее във Виена и Залцбург. Австрия удовлетворява молбата ѝ, като се запазва и руското ѝ гражданство.""
  • 9 Да бе

    3 0 Отговор
    МЕТРОПОЛИТЪН първо да осъди президентите на САЩ публично и после да говори .