Last news in Fakti

23 Март, 2023 22:30 1 892 4

Психолог: Заложете на секса, когато вълнението във връзката е отминало

  • дълга връзка-
  • секс-
  • вълнение-
  • скука

Джерниган посъветва да се примирим с факта, че връзката се е променила и е станала по-зряла

Психолог: Заложете на секса, когато вълнението във връзката е отминало - 1
Снимкa: Shutterstock

Причината за изчезването на сексуалното желание при дълга връзка се крие в биологичните процеси в тялото. Психологът Линдзи Джерниган в статия за Psychology Today разкри начин да се върне сексуалното желание на партньора, когато меденият месец отдавна е приключил.

Тя сравнява чувството на влюбване с наркотично опиянение, когато мозъкът освобождава допамин, което предизвиква чувство на щастие и еуфория. На този етап взаимното привличане улавя хората, но това състояние не може да продължи дълго. Рано или късно мозъкът се връща към нормалното производство на хормони и двойките трудно разбират как да върнат старата страст във връзката.

Джерниган посъветва да се примирим с факта, че връзката се е променила и е станала по-зряла. Ако преди това действието е следвало желание и вълнение, то в новата фаза всичко трябва да започне с действие, последвано от желание и вълнение.

„При дълготрайна сексуална връзка трябва сами да избираме сексуално поведение, защото го ценим, а не защото хормоните ни тласкат към него“, казва психологът.

Тя приканва партньорите да формулират причините, поради които ценят интимността и искат да я запазят. Това ще им помогне да намерят мотивация в моменти, когато са уморени или имат други неща за вършене. „Когато става дума за секс, често ставаме жертва на фалшивото убеждение, че първо трябва да го искаме“, казва Джерниган.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    4 0 Отговор
    Залагаме на секса , при всички положения , и вълнения !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Егоист

    0 4 Отговор
    Аз никога не се вълнувам от връзката, а само от секса. Създавам вълнуващи сексуални сеанси.