Last news in Fakti

24 Март, 2023 08:53 2 063 11

Система за отопление в колата - вижте жената, която я е изобретила

  • маргарет уилкокс-
  • система за отопление-
  • кола-
  • изобрети

Сред откритията ѝ са още машина за пране на дрехи и измиване на съдове, както и машина за замесване на тесто

През 1893 г. Маргарет Уилкокс слага край на премръзналите пръсти на автомобилните шофьори, както разработва система за отопление.

Сред откритията на г-жа Уилкокс са още комбинирана машина за пране на дрехи и измиване на съдове, както и машина за замесване на тесто.

Разработеният от Маргарет радиатор представлява устройство, което спомага за отопляване на купето на превозното средство. Принципът му на работа е елементарен и намира приложение и днес: загрятата охладителна течност от двигателя преминава през радиатора на автомобила.

Вижте повече във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Само

    18 0 Отговор
    едно БРАВО на жената.
  • 3 троллдоктор

    11 1 Отговор
    На жените главите им служели само за равновесие, а? Няма по-жалко същество от тролея.
  • 4 Система за отопление на каруца

    4 4 Отговор
    По това време, повечето автомобили са били кабрио, а покривът се е вдигал само когато завали дъжд. Жабката се е наричала, кутия за ръкавици.
  • 5 Еразъм

    12 0 Отговор
    И не е само това. Жена също така е изобретила и чистачките за коли. Първият шофьор също е жена - съпругата на Бенц.

    Коментиран от #6

  • 6 Чистачки за F1

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Еразъм":

    Много отдавна има немокрещи се покрития за автостъкла, обаче е много по-изгодно да се продават чистачки, зимна течност за чистачки, лятна течност за чистачки, размразите ли за стъкло и какво ли още не.
  • 7 Фактопроверител

    12 1 Отговор
    Има нещо тъмно в тази история. Уилкокс е родена през 1838 г., т.е. в първата половина на 19 век. Повтарям 19 век. Снимката на жената е в стил най-рано 30-те години на 20 век (но по-скоро 50-те). Тогава тази дама би трябвало да е на 97 години (или на 112 г.).
    Първата бензинова кола в САЩ е направена през 1893 в Масачузетс. А женицата е от Чикаго. Напомням, че краят на 19 век не може да се нарече информационно общество. Съмнително е, че тази "инженерка" от Чикаго се е замисляла за проблема на "мръзнещите пръсти на шофьорите", поради простата причина, че шофьори не са съществували и тя едва ли е знаела за съществуването на автомобили въобще.
  • 8 Фактопроверител

    7 0 Отговор
    И ако се вгледаме в картинката на патента, ще видим ясно, че става въпрос за железопътен вагон. Има ремък от колелото, който задвижва друго колело. Може да е някаква помпа, която позволява по тръби да се разнася нещо си. Никъде не виждам ДВГ.
    Слава Богу, американците са цифровизирали патентите си, та намерих патента с чертеж и описание.
    Както и очаквах - за никакви автомобили не става дума. А за "car", т.е. "кола". Към "колата" - демек вагон или каруца се прикрепва съд - горивна камера, в която се изгаря "бездимно гориво", за предпочитане мазут, който подгрява вода, която чрез помпата задвижвана с ремъчна предавка от колелото на каруцата/вагона, разнася загрятата вода под пода на каруцата/вагона.
    Нерде Стамбул, нерде Ямбол.
    Но описаният и патентован от тази жена принцип е използван по-късно (през 1917 г.) и при автомобилите.

    Коментиран от #9

  • 9 Крив мерник

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фактопроверител":

    Важното беше да кликнем, да видим видеото на Галата, която няма рейтинг. Казва се...насочване към определена цел със измислена или невярна информация. И пак със любезното съдействие на фракти.

    Коментиран от #10

  • 10 Фактопроверител

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Крив мерник":

    За мен има нещо странно в цялата история. Снимката на жената е фейк. В мрежата циркулират тази снимка и още една подобна. А няма информация кога тази жена е починала. Доколкото мога да преценя - всичко започва средата на 70-те години на 20-ти век с някаква феминистка кампания, която търси принос на жените към науката и технологиите и тогава за първи път се появява и въпросната Уилкокс. Само по себе си, жена през 19-ти век, която патентова някаква машинария е доста забележителен факт. Достоен за уважение. Но после се прикрепва една излишна информационна дъвка.
  • 11 Ти да видиш

    0 0 Отговор
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣радиатора е бил меду краката и!