Last news in Fakti

29 Март, 2023 14:15 1 385 10

Кои животни могат да помогнат в борбата срещу климатичните промени

  • глобално затопляне-
  • климатични промени-
  • животни-
  • климат-
  • екосистема

Според ново изследване девет животински вида биха могли да изиграят ключова роля за ограничаване на глобалното затопляне

Кои животни могат да помогнат в борбата срещу климатичните промени - 1
Снимка: Shutterstock

Видрите, бизоните, морските бозайници и рибите могат да помогнат в борбата срещу климатичните промени, съобщава АФП, позовавайки се на научно изследване, предава БТА.

Горите, океаните и влажните зони са въглеродни кладенци, които помагат за ограничаване на климатичните промени. Според ново изследване девет животински вида също биха могли да изиграят ключова роля за ограничаване на глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий.

Някои животински видове подпомагат улавянето на въглерод благодарение на начина си на живот. Възстановяването или опазването на популацията на морски риби, китове, акулообразни, сиви вълци, антилопи гну, морска видра, овцебик, африкански горски слон и американски бизон би могло да доведе до улавянето на 6,41 гигатона въглероден диоксид на година, гласят изводите на изследване, публикувано в "Нейчър Клаймит Чейндж". Автори на разработката са 15 учени от осем държави.

Това възможно улавяне, комбинирано с другите мерки за ограничаване на емисиите, представлява повече от 95 процента от необходимото годишно количество за постигане на световната цел за елиминиране на 500 гигатона въглерод в атмосферата до 2100 г. То би ограничило глобалното затопляне под прага от 1,5 градуса по Целзий, каквото е нивото от прединдустриалната епоха.

Дивите животни представляват едва 0,3 процента от въглеродното съдържание в земната биомаса и поради това са неглижирани в изчисленията, отнасящи се до въглерода. Множество видове обаче могат да влияят върху въглеродния цикъл и да провокират между 15 и 250 процента промени в количествата абсорбиран и уловен от растенията и почвата въглероден диоксид, каза пред АФП Осуалд Шмиц, професор в университета Йейл, водещ автор на изследването.

Африканският горски слон например не само се храни и разпространява семената на растения, важни за улавянето на въглерод, но и отделя кълнове на тези растения в екскрементите си. Възстановяването на популацията на слоновете - между 500 000 и 1 млн. екземпляра, би могло да подпомогне улавянето на 13 млн. тона водород годишно. Броят на слоновете е намалял с 86 процента през последните 31 години.

"Нямаме време, губим популациите на множество видове, които играят важна роля в екосистемата и подпомагат улавянето на въглерода", подчертава Магнус Силвин, който е сред авторите на изследването.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционост

    5 1 Отговор
    България е предвидена за резерват за диви животинки, на вместо на сегашните зверове.
  • 2 Пич

    11 0 Отговор
    Демоните се асоциират с насекомите !!! Когато злото от ЕС и САЩ ни натрапват да ядем насекоми , индиректно ни карат , да се кланяме на Сатаната !!! Около това боксуват с подобни нелепи " научни открития " !!!
  • 3 оценка

    9 0 Отговор
    Кои животни могат да помогнат в борбата срещу климатичните промени? КРОКОДИЛИТЕ И ПАПАГАЛИТЕ,ЩОТО СА ЗЕЛЕНИ.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор
    за какво животни говирим? в българия бойко борисов итрепа всички животни по заповед от говедария

    помнити ли бабичката от странджата с козичките си дето не им го даваше как я издебнаха и избиха животните й? не помните нищо.. нали

    сега няма да ривете че млякото е 4лв/литъра !
  • 5 тия де скачахте по площадите ся да мълчи

    8 0 Отговор
    за прасетата че е нужно голямо пространство иначе ще ви глобяват помните ли го тоя закон? че той е валиден и в момента , правят го за да не си гледате прасета а да купувате от магазина

    няма да ривете че месото в кауфланд било гадно , ще слушате урсула какво ви казва и европата нали там било хубаво? яжте ся тая помия и мълчете и скачайте по площадите с двата пръста да имало банани
  • 6 На търкалета

    9 0 Отговор
    Официалното становище на ЕС и на зелените терористи, кравите много пърдяли и отделяли CO2. За да не отделяли толкова CO2, трябвало кравите да ядат чесън. След това становище ми е малко трудно да взема несериозно глупостите на зелените фашисти
  • 7 Ха ха ха

    6 1 Отговор
    Могат да помогнат за борбата с измислиците, само ако се приучат да се хранят с прясно месо от зелени талибани. Когато се отървем от чафутските манипуланти за пари, тогава и победата ще бъде както казват нормалните хора "за нами". Те така те.
  • 8 Урсуз фон дер Корупционен

    7 1 Отговор
    Скоро всички ЕС-роби ще нагъвате хлебарки и ушите ви ще плющят!
  • 9 Гандалф

    0 0 Отговор
    Драконите от GoT и властелинът на пръстените и чудовището от Лох Нес.
  • 10 Хахаха

    0 0 Отговор
    Той ги даде на хора бб, които си нямат идея от гледане на животни, но приятел на методи, как да му откаже. Хвана човек да гледа 100 крави, в екологичен чист район край гръцката граница, станаха мишки, слаби и ги ликвидираха, дадоха ги в месокомбината преди има няма 20 г това ме боли лично мен, аз не умея, но има хора от 2 годишни са израснали при животни на тютюна и са много трудолюбиви, но явно така е трябвало, а младите от тоя край чиновници, нито им се учи, нито им се работи на село, а в града. Голям келепир е в града. От запад се връщат но имат села. Чист въздух,работят си от къщи и са си ок, и в бг и по света обикалят. Животни да гледаш какво лошо има и не е унизително, по цял ден под беседата клюкарят и обсъждат хората, това ли ги разтоварват, клюките. Не зная как ще я бъде българия, но много пенсионери и пред пенсии. Идват рускини украинци холанци, стари млади всякакви, дошъл на квартира немец и не могат да го изгонят, харесвало му, а имам мома завършила там. Пълен сеир, българиооо, а българите бягат като ухапани от конската муха бою. Той ли спечели, за герп питам. Той конската муха бою спечели