Last news in Fakti

6 Април, 2023 13:15 1 405 4

В Япония почти 1,5 милиона души живеят в социална изолация

  • япония-
  • социална изолация-
  • ковид-19-
  • пандемия

Почти 20% от тях отдават оттеглянето си от обществото на пандемията от КОВИД-19

В Япония почти 1,5 милиона души живеят в социална изолация - 1
Снимка: Shutterstock

В Япония има близо милион и половина души, които живеят в социална изолация. Там са наричани "хикикомори", сочат данните от правителството проучване, проведено през ноември 2022 г.

Почти 20% от тях отдават оттеглянето си от обществото на пандемията от КОВИД-19.

Феноменът засяга приблизително две на сто от хората на възраст между 15 и 64 години в азиатската страна ( или 1,46 милиона души), показва проучването.

Най-честата причина, посочвана от анкетираните за социалната изолация, е напускането на работа, следвано от пандемията от КОВИД-19.

"Изглежда, че някои хора отговарят на дефиницията ни за хикикомори, защото бяха обезсърчени да излизат от заразата и имаха по-малко обществени контакти", обясни пред АФП държавният представител Коджи Найто.

Хикикомори се определят в контекста на това проучване като хора на възраст от 15 до 64 години, които избягват да участват в социални дейности като ходене на училище или работа. Освен това в продължение на поне шест месеца са излизали само заради хобитата си или за пазаруване, или пък почти някога не напускат домовете си.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Американската демокрация сее смърт

    9 5 Отговор
    Ненормалници японски
  • 2 Там

    3 1 Отговор
    Всички са болни мозъци, за съжаление и Европа върви по този път!
  • 3 Японците

    2 0 Отговор
    живеят под огромен стрес, но и нашия не е малък - и тук има такива случаи, но никой не ги брои.
  • 4 пенко

    0 1 Отговор
    ЯПОНЦИТЕ СА 120 МИЛИОНА НА " ЕДИН КУ . МЕСТО " И ПЛАНИНАТА ИМ ФУДЖИ Е ЖЪЛТА !?